Vegetariska matlådor och blomkålsrisotto med vitlöksfrästa champinjoner

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
21 april, 2021
Vegetariska matlådor och blomkålsrisotto med vitlöksfrästa champinjoner

Vegetariska Matlådor
Jag har börjat laga matlådor åt min mamma för att hon ska slippa äta färdigmat nu när hon inte har ork att stå vid spisen så ofta själv längre.
Det är mycket uppskattat och faktiskt nödvändigt för att hon ska må bra och inte få näringsbrist vilket många äldre kan få när de inte ses om. Och maten ska vara god att äta. Det är så jätteviktigt nu under pandemin då social samvaro uteblir och många äldre sitter ensamma och äter för sig själva. Alla vet ju hur himla trist det kan vara att dag ut och dag in stå och laga mat åt sig själv och inte ha sällskap vid matbordet.Dessutom är det pandemi och många äldre är så ensamma och ängsliga.
Det ska vara lätt att värma på och inte krångligt. När man som mamma dessutom inte äter kött är det är jätteviktigt att få i sig protein och det är ännu viktigare när man är äldre.
I förrgår gjorde jag en vegetarisk gryta med grönsaker och sojabitar, samt jättegoda biffar av färs på ärtor och linser till henne.

Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Den nyttiga och antiinflammatorisk kålen
Jag äter själv mer och mer vegetariskt och mat som är antiinflammatorisk. Något man bör ha som basvara varje dag är kål i alla dess former för att hålla inflammationer i kroppen borta Kålens superkraft är att den är sprängfylld med vitaminer och alla kålsorter innehåller mycket kostfibrer som är en viktig näringskälla till de goda tarmbakterierna. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom är kål rik på K-vitamin och folsyra.
Blomkål är i och för sig inte lika nyttig som grönkål och broccoli men är ändå nyttigare än man kan tro.Blomkål innehåller C-vitamin och kalium samt allicin som är ett ämne som kan dämpa inflammationer, Som all mat tappar blomkålen lite av sin nyttighet om man värmer upp den för länge, men den här ”risotton” gjord av blomkål är bara så fanatiskt god.

Blomkålsrisotto med vitlöksfrästa champinjoner
2 portioner
1/2 blomkålshuvud
1 liten gul lök
1/2 tärning grönsaksbuljong
2 dl grädde (jag kör havregrädde)
2 dl parmesan riven / eller veg. alternativ)
1 dl tartex narurell
3 msk finhackad persilja
salt och peppar

1/2 dl champinjoner
1 pressad vitlöksklyfta

Tillbehör haricots verts eller en sallad

Gör så här:
Riv blomkål till ris på ett rivjärn. Hacka löken fint och stek den i olja eller smör tills den mjuknat. Lägg med blomkålsrivet och stek under omrörning i ca fem minuter så att blomkålen får färg. Tillsätt grädde och smula över buljongtärningen och rör ned tartex. Låt småputtra i 6-7 minuter.Tillsätt persilja och parmesan.
Koka eller stek haritcots verts . Ansa och skiva champinjoner och stek med olja eller smör och pressad vitlök.
jag brukar ytterst sällan köpa färdigmat men till denna rätt testade jag vegetarisk ”bacon” gjord på ärter för att få till med den rökta smaken i rätten.

Annons

 

29 mars, 2021 0
Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma.

Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu viktigare att man håller på traditionerna tycker jag. Och äta gott i påsk är viktigt, iallafall för mig.

I detta inlägg har jag sammanställt förslag från tidigare inlägg på olika goda, ”äggiga” rätter att bjuda på eller äta i helgen.

Ha det bäst!

Annons

// Mia

Ärt- och sparrissoppa

Grön sparris och ärtsoppa i en vit vacker skål

Foto: Mia HagenmalmGröna plättar med lax

Gröna plättar med klax och granatäpplekärnor
Foto: Mia Hagenmalm

Ägg benedict med rökt lax och hollandaisesås

Annons

Ägg benedict med blodgrapeshollandesås
Foto: Mia Hagenmalm

 

Ägg med olika röror

Matjesillröra i äggskal i glas
Foto: Mia Hagenmalm
Ägghalvor med rom och räkor på ett fat
Foto: Mia Hagenmalm
Ägghalvor med romfyllning och dill
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
11 mars, 2021 0
Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att inte bege sig ut någonstans om man inte måste. Men lamporna blinkar här hemma så kanske går strömmen innan middagen står på bordet ikväll.

Jag har suttit framför datorn i timmar idag. Jag söker nytt arbete och fastande i en ansökan där man skulle spela in en video och berätta om varför man söker detta arbete och vad man är bra på. Inga problem alls egentligen, men så fort jag tryckte på inspelning kom jag av mig. Att det ska vara så svårt att få fram rätt ord. Men blev nervös på något sätt när jag skulle få till en bra audition på en minut.

Om några veckor är det våffeldagen men jag jag brukar göra våfflor året runt. De här goda sötpotatisvåfflorna gör jag ibland som brunch på helgerna när jag inte har bråttom och kan sitta länge och njuta av en god frukost-lunch.

Istället för vetemjöl i smeten använder jag sötpotatis och ägg. Självklart kan man välja pålägg efter egen smak, men jag älskar avokado. Avokado är sprängfull av näringsämnen som är bra för kroppen, hjärta och kärl. Den innehåller fibrer vilket är bra för magen och matsmältningen och främjar tarmarnas funktion. Avokado kan också hjälpa att sänka det onda kolesterolet. Dessutom innehåller frukten proteiner, vitaminer, mineraler,antioxidanter, flera essentiella aminosyror och Omega-3.

Annons
Sötpotatisvåfflor med avokado, ägg och spenat
2 våfflor
1 stor sötpotatis
1 msk kokosolja
4 ägg
1 avokado
2 grabbnävar färsk spenat
2 krm salt
1 krm paprikapulver
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Riv sötpotatis och mixa med olja och två ägg till en smet. Blanda i salt peppar och paprikapulver. Smörj ett varmt våffeljärn ordentligt och lägg smeten och pressa försiktigt. Grädda våfflorna gyllenbruna, det tar en stund. Stek spenat. Stek två ägg och skär upp avokado. Skär de båda våfflorna på mitten. Toppa ena halvan med avokado, ägg och spenat. Krydda eventuellt med lite örtsalt och lägg över den andra halvan av vofflan

 

Dela inlägget
Annons
2 november, 2020 0
Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret
Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer.
Det är ett långt men läsvärt inlägg.
Mia
Om syra-basbalansen och varför vår kost är så viktig för hälsan och immunförsvaret
Den som skapade begreppet syra-basbalansen var en läkare vid namn doktor Ragnar Berg som i 40 år arbetade i tyska näringsforskingslaboratorium. Doktor Ragnar Berg påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och andra basbildande. Teorin är dock inte vetenskapligt bevisad men rekommendationen av hur man ska äta har visat sig vara riktig erfarenhetsmässigt.
Man utsöndrar vanligtvis syra överskott (koldioxid) genom lungor, njurarna och huden.

Annons

Men när kroppen är sur så lagras syrorna istället i bindväven och i leder. Har man ett för stort syraöverskott i kroppen använder kroppen kalk (Kalcium) ifrån skelettet och därmed kan skelettet på sikt bli urkalkat. Sjöar kan bli sura-syrefattiga men det kan kroppen också bli. Man kalkar/basar sjöar och man måste kalka/basa kroppen genom att äta basisk föda. För att hjälpa kroppen att balansera pH-värdet ska man därför dra ner på syrabildande föda.

Jag vill också förklara syreomsättningen i kroppen och hur viktigt syre är för kroppens basiska/syra funktion.
Friska celler i vår kropp behöver syre för cellandning och tillväxt.
Är våra kroppar inte tillräckligt syresatta kan cellerna förändras och bli fria radikaler eller dö.
Vi andas in syre som sedan sprids genom våra cellmembran och in i våra röda blodkroppar. Blodkropparna cirkulerar sedan runt i kroppen och syresätter vävnader som är i stort behov av syre. Syremolekyler i våra kroppar samarbetar med våra enzymer som sätter igång många oxidativa processer. En av de restprodukter som kommer från oxidation är koldioxid, som efter cellförbränning frisätts från cellerna till blodet. Efter det transporteras koldioxiden tillsammans med hemoglobin och bikarbonat tillbaka till lungorna och processen börjar om. Därför är det viktigt att man genom god utandning gör sig av med koldioxiden eftersom att koldioxid är försurande för kroppen. Alla enzymer i kroppen är också beroende av att kroppen har ett stabilt pH-värde för att kunna arbeta optimalt. En försurning gör att enzymerna arbetar sämre.

Genom luften vi andas, genom huden samt av det vi äter får vi i oss gifter. Och med dagens kost ofantligt mycket mer än förr då grödor idag är oerhört besprutade med gifter. Det är jätteviktigt att man äter en näringsrik, gärna ekologisk föda och intar vitaminer samt antioxidanter för att kunna ha en bra syresättning i blodet och i de röda blodkropparna då dessa har till uppgift att bränna och neutralisera gifter genom oxidation. Ett syrefattigt blod försämrar denna process.I tarmen behöver också pH-värdet vara rätt för både bakterier och enzymer då en försurning gör att enzymerna blir långsamma och det ökar risken för sjukdomar och svamptillväxt som candida.

Leverns uppgift
Det är leverns uppgift att rena kroppen från dessa gifter och omvandla dem från fettlösliga till vattenlösliga. Eftersom att det vid denna process bildas mycket fria radikaler är det jätteviktigt att kroppen har en tät näring av antioxidanter och vitaminer som kan ta hand om dessa fria radikaler eftersom att en brist på dessa näringsämnen orsakar att avgiftningen försämras och toxiner, gifter och tungmetaller lagras i kroppens vävnader istället för att föras ut via gallan/avföring och urin. Det är alltså därför det kan bildas urinsyra i lederna och man kan då få gikt.
Vi människor bör äta 70 procent basisk föda och 30 procent sur. Idag äter vi oftast tvärt om. Basisk föda är helt enkelt till största del grönsaker och frukt. Sur föda är snabbmat och färdigmat, animalier, mejerier, alkohol, nikotin, sötsaker och snabba kolhydrater som gluten, bröd, pasta och vitt ris. Man kan även få överskott av syra om man är sjuk eller stressar mycket. Därför är det viktigt att se till att man äter en varierad kost och har mycket grönt på tallriken.
När vi äter snabbmat, färdigmat och processad mat som inte innehåller den näring våra kroppar behöver får vi inte längre i oss livsviktiga bakterier för vårt immunsystem från naturen eller maten Detta slår ut vår tarmflora och det är just i magtarmkanalen och till största delen i tjocktarmen vårt immunförsvar sitter.
Modern matproduktion innehåller bakteriefientliga besprutningsrester, man pastöriserar maten, packar i skyddad atmosfär, besprutar maten med växtgifter och snabbproducerar grödor på näringsfattiga jordar.
Utarmade jordar och export, gör så att maten blir näringsfattig på vitaminer och mineraler. Därför är det livsviktigt att äta tillskott för att gynna vårt immunförsvar. Regelbunden motion aktivera tarmens rörelser och matsmältning. Även att äta regelbundet och tugga maten ordentligt är oerhört viktigt.
Magen är vår andra hjärna
Och kroppen vi har består av ett helt universum av olika celler.
Ett indiskt ordspråk säger: Ta först hand om din mage- sedan kommer allt annat.
Och läkarkonstens fader, Hippocrates förkunnade 160 f kr: Låt din mat vara din medicin och din medicin din mat.
Tarmfloran är kroppens största organ. Cirka 90 procent av kroppens celler utgörs av tarmbakterier och mikroorganismer.
Tarmens immunsystem är en stor del av kroppens immunapparat. Cirka 75 procent av kroppens immunförsvar finns i tarmen och mängden tarmbakterier hos en vuxen människa uppgår till drygt ett kilo. Bakteriefloran består av mellan 300-1000 olika arter.
Vår mage och tarm är i ständig kommunikation med vår hjärna.
I mag- tarmkanalen finns mer än 100 miljoner nervceller det så kallade Enteriska (ENS) nervsystemet som även kallas den andra hjärnan. Via dessa nervtrådar- celler kan tarmen skicka signaler till de delar av hjärnan som styr bland annat känslor, minnet, motivation och psykiskt mående. En frisk tarmflora är därför ytterst viktig för vår psykiska och kognitiva funktion. För den med känslig tarm är samspelet mellan hjärna och mage avvikande och där kan man hitta hjälp i kosten. I framtiden kanske man förhoppningsvis kan skräddarsy kosten för att behandla symtomen med mat utskrivet på recept.
För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga.
Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln. Ett väldigt bra sätt att få i sig dessa bakterier är att mjölksyra-fermentera grönsaker.
Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
När man syrar grönsaker är det första som händer en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Senare sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen, nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12.
Även om det heter mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen, tvärt om! Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan.
Viktiga bakterier i tarmen
För att man ska kunna ta upp näringsämnen från mat och kostillskott är det viktigt att försöka bibehålla en frisk tarmflora och gynna de goda bakterierna i mag-tarmsystemet.
Prebiotika betyder; för bakterien, alltså ”mat” åt de goda bakterierna.
Prebiotika bryts inte ner av kroppens matsmältningsenzymer utan når tarmen i intakt form. De är komplexa kolhydrater och fungerar som föda åt de probiotiska bakterierna samt gynnar deras tillväxt och förlänger dess verkan. Det finns även stöd för att prebiotika kan motverka tarmcancer.
Probiotika är så kallade mjölksyrande bakterier som stimulerar aktiviteten hos immunförsvarets makrofager och antikroppar. Bakterierna skyddar mot olika typer av infektioner och dämpar tillväxt av skadliga bakterier, virus och svamp. De förbättrar tarmslemhinnas hälsa och minskar inflammatoriska processer i tarmen
Probiotika har även tumörhämmande egenskaper och kan förhindra cancer genom att avgifta produktionen av ämnen som är cancerframkallande.
Vid en antibiotikakur som dödar alla bakterier, även de goda, bör man stödja tarmfloran med goda bakterier- probiotika.
Vitaminer och mineraler för immunförsvaret
A-vitamin
A-vitamin deltar i bildandet av blodkroppar och hjälper kroppen att bekämpa infektioner. Det är även viktig för immunförsvaret, synen, huden och slemhinnor samt bidrar till immunförsvarets normala funktion. Brist på A-vitamin kan öka infektioner bland annat.
Men det är ytterst sällan vi i Sverige har A-vitaminbrist och ett överskott kan orsaka leverskador då A-vitamin är fettlösligt och kan lagras i kroppen.
B-vitamin
B-vitaminerna utgör en familj av vattenlösliga vitaminer och behövs för hälsan och en lång rad funktioner i kroppen . Bland annat stärker vitaminerna immunförsvaret och är viktigt för nervsystemet, musklerna, celldelning och DNA-tillverkningen i kroppen. Även hår, hud och naglar är beroende av B-vitamin.
Vid brist kan man drabbas av svår trötthet, oro, irritation, få minnesproblem och sömnproblem, depression och koncentrationsproblem.
C-vitamin
C-vitamin har kraftfulla antioxidanta egenskaper . Vitaminet aktiverar funktioner i cellerna som påverkar det ickes-specifika och det specifika immunförsvaret. och påverkar även de vita blodkropparna positivt så att de bättre kan ta hand om virusinfektioner.
Vi människor är en av de få arter som inte själva kan syntetisera- tillverka C-vitamin därför att vi saknar enzymet L-gulanolalaktonoxidas för konvertering. C-vitamin är livsviktigt för din hälsa och för vårt immunförsvar behövs C-vitamin för flera viktiga funktioner i kroppen. C-vitamin dödar nämligen virus och kan även stoppa patogena bakterier och gör bakterieoxinerna vattenlösliga så de kan avlägsnas ur kroppen via urinen. Även olika sorters vita blodkroppar som har i uppgift att förvara kroppen mot infektioner fungerar bättre om man intar C-vitamin.
C-vitamin kan bekämpa virusinfektioner som förkylning och infektioner i luftvägarna. Det kan dessutom motverka influensavirus eller göra sjukdomsförloppet kortare.
Om man äter mycket snabbmat, inte äter frukt och grönsaker eller är rökare har man ökad risk att utveckla brist på vitamin C. Detsamma gäller om man är äldre, har en långvarig virusinfektion, stressar eller tränar mycket. Man kan också få brist om man har magbesvär som magkatarr eller magsår. För optimal effekt vid virusinfektioner är det bra att kombinera med zink.
D-vitamin
D-vitamin som har många viktiga och centrala funktioner i kroppen. Det står för ett stabilt immunsystem, nervsystem, normala hjärtslag och energi. D-vitamin skyddar även mot cancer och diabetes typ 2 där det visat sig att hela 60 procent av de som har just diabetes typ 2 har D-vitaminbrist. Vissa infektion- och kroniska sjukdomar är mer frekventa när man lever närmare Nord- eller Sydpolen vilket förknippas med D-vitaminbrist. Personer som utvecklar cancer har ofta låga halter av D-vitamin i blodet enligt forskning. Och om man lider av kronisk D-vitaminbrist har man större risk att råka ut för benskörhet
D-vitamin minskar även risken för autoimmuna sjukdomar som MS och Parkinson, demens, Alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar, tjock-och ändtarmscancer, ökad canceröverlevnad, mindre problem med sköldkörteln, depression och psykiskt ohälsa. Dessutom minskar D-vitamin risken att drabbas av övervikt och fetma. Det är även bra för huden och kan ge goda resultat på exempelvis psoriasis och eksem.
D-vitamin spelar en viktig roll i att förebygga och lindra luftvägsinfektioner. Flera studier har visat att D-vitaminbrist är vanligt vid KOL och astma.
För att kunna ta upp och tillgodogöra sig D-vitamin i kroppen är det viktigt att äta kalcium, magnesium och K-vitamin då dessa vitaminer och mineraler är i synergi med varandra.
E-vitamin
E-vitaminets antioxidativa egenskaper skyddar cellmembranen, särskilt i lungor och röda blodkroppar. Vitaminet förebygger även hjärt-och kärlsjukdomar
E-vitamin skyddar även andningsorganen från skador av luftföroreningar och hjälper de vita blodkropparna att bekämpa infektioner.
Vid exempelvis strålning, cellgiftsbehandling, exponering av giftiga kemikalier samt rökning kan ett behov av E-vitamin öka.
Selen
Selen är en kraftig antioxidant som de flesta har brist på i Norden då våra jordar är extremt selenfattiga. Selen är huvudkomponent i antioxidant-enzymet glutationperoxidas.
Mineralen kan skydda från inre oxideringsreaktioner som förstör cellerna. Selen stärker även vävnadens elasticitet samt kroppens immunförsvar via stimulering av antikroppsproduktionen samt stärker även T-cellernas och makrofagernas funktion.
Selen stärker hjärtat och musklernas funktion och förebygger stress, blodpropp, cancer och tidigt åldrande. Selen förstärker också effekten av E-vitamin och höjer immunsystemets skyddande verkan upp till 30 gånger. Mineralen hjälper även levern att avgiftas.
Zink
Zink är den mineral som vi människor lider störst brist på och zink bidrar till över hundra viktiga kroppsfunktioner. Den har också viktiga virusdödande egenskaper och det har visat sig att zinkbrist försvagar det cellförmedlade systemet hos immunsystemet som bl.a. bekämpar sjukdomar där kroppen producerar antikroppar mot kroppsegna proteiner.
Zink tillsammans med C-vitamin är bra för sårläkning och nedsatt immunförsvar som frekventa långdragna luftrörsinfektioner och förkylningar. Mineralen skyddar mor bakterier och infektioner. Zinkbrist kan ge smak- och luktbortfall samt ge diarré och hudbesvär som eksem och acne.
Q-10 (Coemzym)
Coenzym Q-10 stärker immunförsvaret och är en kraftig antioxidant som skyddar mot en rad sjukdomar samt minskar dödligheten i hjärt-och kärlsjukdomar och hjärtsvikt. En studie av forskare på Karolinska Universitetssjukhuset har visar att tillskott av Q-10 i kombination med selen minskar risken att dö i hjärtsjukdomar med 50 procent.
Kroppen kan bilda Q-10 själv men redan från ca 20-års ålder sjunker den förmågan och i och med det även energiproduktionen och ansträngningstolleransen minskar.
Q-10 förebygger risken för sjukdomar hos äldre och de med försämrat immunförsvar.
Dela inlägget
Annons
18 juni, 2020 0
Primörsallad med ärtpesto och tofukorv
Ljuvliga sommar!
Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på.
Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och ”korv” gjord på tofu och härliga kryddor. Jag är inte alls vän med köpt färdigmat så därför lagade jag denna korv och den är dessutom jättegod att grilla. Kanske för dig som inte äter kött eller för att det är kul att testa vegetariska rätter ibland. I korven kan man dessutom tillsätta kryddor och få den att smaka som man själv vill.
(Vill du att korven ska ha mer hetta, ta i lite mer av sambal oelek).
Annons
Primörsallad med ärtpesto
4 portioner
1 romansallad
150 g skärbönor
150 g sockerärtor
4 vårlök
groddar eller skott
Ärtpesto:
2 dl gröna ärtor
50 g parmesan
1 dl mandel
2-3 msk olivolja
örtsalt
Gör så här:
Koka skärbönor och sockerärtor snabbt i några minuter i lite saltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna. Strimla salladen och halvera tomaterna samt hacka löken. Blanda alla grönsaker på ett fat. Mixa ingredienserna grovt till ärtpeston och smaka av med salt.
Foto: Mia Hagenmalm
Kryddig tofukorv
4 stycken
300 g fast tofu, naturell
1 dl kokt råris
2,5 msk potatismjöl
2,5 msk (glutenfritt) ströbröd
1 liten paprika, väldigt finhackad
1/2 riven gul lök
2 msk olivolja
1 msk tomatpure´
1/2 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa alla ingredienser till en fin färs. Är smeten för lös tillsätt någon matsked potatismjöl.
Låt stå och svälla ca 20 minuter. Dela färsen i 4 bitar och rulla ut till 4 korvar. Det går lättast om du har lite vatten på händerna. Lägg korvarna på ett bakplåtspapper på ugnssäkert fat. Pensla med olivolja och baka i ugnen ca 30 minuter. De är jättegoda att sedan grilla en stund på grillen så att de tar smak. Servera i bröd eller tillsammans med en sallad.
Dela inlägget
Annons
17 juni, 2020 0
Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel
Midsommarmat
Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar.
Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i reserv.
Den här rostade potatissalladen är så jättegod till grillat.
Ha det fint!
// Mia
Annons
Rostad färskpotatissallad med gurkdressing och rökt mandel
1kg färsk potatis
1 knippe rädisor
1/2 gurka
150 g machesallad
olivolja
salt

Dressing:
1/2 dl olivolja
2 msk citronsaft
gurkkärnor
1/2 tsk dijonsenap
50 g parmesanost
50 g rökt mandel
salt
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Skrubba potatisen och lägg dem i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över salt. Baka i mitten av ugnen tills de är mjuka, ca 30 minuter. De sista 5-10 minuterna, sätt ugnen på grill.
Skölj grönsakerna. Skär rädisor i bitar. Halvera gurkan och gröp ut kärnorna och spara dem till dressingen. Skiva gurkan i mindre bitar. Hacka mandeln. Blanda allt på ett stort fat. Hyvla över parmesanost. Mixa ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och svartpeppar. Ringla dressingen över salladen.
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.