Annons
Annons

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
16 november, 2022
Blomkålspizza med pesto och zucchini

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

Unna dig själv en riktigt god pizza till helgen, eller en vanlig vardagskväll! Med blomkål som bas blir pizzan rik på vitaminer och fibrer. Välj grönsaker som du själv gillar som topping, eller inspireras av de som använts på bild i detta recept.

Receptet kommer från Kureras bloggare Mia Hagenmalm, vars blogg ”Riktig mat för hälsa” du hittar här!

Ingredienser

2 små pizzor
5 dl riven blomkål
4 dl riven ost
1 ägg
1 vitlöksklyfta, riven

Topping:
Basilikapesto:
2 krukor basilika
½ dl mandel
1 riven vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
1 ½ dl olivolja
salt och peppar

Topping 2:
1/5 zucchini i skivor
2 grillade paprikor i mindre skivor
Mozzarella, i skivor
1 liten röd lök, i skivor
50 g rucola
Flingsalt

Om du vill: salami eller prosciutto

LÄS OCKSÅ: Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Gör så här

Mixa ingredienserna till peston till en slät röra i en matberedare och låt stå kallt en stund.
Riv blomkålen fint i matberedare eller på ett rivjärn. Rör ihop med ost, vitlök och ägg.
Platta ut två pizzor på en bakplåt med bakplåtspapper.
Förgrädda i ugnen ca 10–12 minuter på 225 grader.
Under tiden, skär zucchini i skivor och stek i olivolja med lite örtsalt.
Ta ut blomkålspizzorna och bred pesto över botten. Dekorera med zucchini, paprika, skivad mozzarella och eventuellt salami eller prosciutto.
Sätt in i ugnen i 5–7 minuter, eller tills osten smält och fått färg.
Toppa med rucola och strö över lite flingsalt.

LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons