”Ät din broccoli, det är bra för dig”. Hur många har inte fått höra det? Men nu finns det vetenskapliga bevis för att broccoli och andra kålväxter kan ha en välgörande effekt på magtrakten och genom det bidra till att förebygga en rad allvarliga sjukdomar bland andra hjärt-kärlsjukdom.
Möss som åt broccoli regelbundet hade lättare att handskas med matsmältningsbesvär som läckande tarm och ulcerös colit än möss som inte fick broccoli i kosten det visar en amerikansk studie. Även andra grönsaker som brysselkål och blomkål hade liknande egenskaper visar studien.
Broccoli ger stark barriär
”De som har läckande tarm och börjar få besvär med inflammation kan till exempel utveckla artros och hjärt-kärlsjukdom, det är därför angeläget att undersöka vad som kan göras för att stärka mag-tarmhälsan” säger en av forskarna bakom studien Gary H Perdew i en artikel publicerad av Penn state univerity. ”Upptäckter som kan leda till kunskap om vad som håller vår magtrakt frisk och har starka barriärer betyder väldigt mycket”, fortsätter han.
LÄS OCKSÅ: Broccoli kan sänka blodsockret | Kurera.se
Ämnen som aktiverar receptorer i tarmen
En stark barriar innebär ett skydd från att toxiner och skadliga mikroorganismer läcker ut ur tarmen och samtidigt som den hjälper näringsämnen att färdas genom systemet menar han. Nyckeln till denna process är enligt Perdew en receptor i magen som hjälper kroppen reglera reaktionen på föroreningar och toxiner. Anledningen till att broccoli och andra kålväxter är särskilt gynnsamma för att stärka den barriären är att det innehåller ämnen som när de bryts ned av kroppen aktiverar denna receptor vilket stärker barriären och hjälper kroppen att bibehålla en frisk tarmflora och ett starkt immunförsvar menar forskarna. Detta kan i sin tur alltså hjälpa till att motverka uppkomsten av bland annat diverse cancersjukdomar och Chrons sjukdom som orsakas av inflammation i tarmselmhinnan.
LÄS OCKSÅ: Läckande tarm – starten för ohälsa
Stora mängder krävs
I studien fick mössen som åt broccoli en mängd motsvarande ungefär åtta deciliter om dagen för en människa. Men den som tycker det känns mycket kan istället välja att äta brysselkål som innehåller tre gånger så mycket av det versamma ännet och kommer då ned i betydligt blygsammare mängder och kan nöja sig med cirka två och en halv deciliter brysselkål om dagen.
LÄS OCKSÅ: Experten tipsar – så lindrar du besvär vid Crohns sjukdom
Vidare forskning behövs
Fortsatt forskning kan komma att riktas in på att ta reda på vilket sätt som är det bästa för att få i sig tillräckliga mängder, det är särskilt viktigt att hitta alternativa metoder då de med matsmältningsbesvär som ulcerös colit ofta inte tål grövre mat så bra förklarar Gary H Perdew.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!