Bukfetma är en starkt bidragande orsak till diabetes och hjärt-kärlsjukdom enligt en ny studie som även visar att det medför större risker för kvinnor än för män.
Det är sedan tidigare känt att fettet som lagras runt organen i bukhålan och runt tarmarna – så kallat visceralt fett – är kopplat till ökad risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdom. I den nya studien från Uppsala universitet, som omfattade 325 000 deltagare, går forskarna ett steg längre och visar med hjälp av genetiska data att det finns orsakssamband mellan visceralt fett och en ökad risk för diabetes, hjärtinfarkt, högt blodtryck och höga blodfetter.
Ny metod underlättar undersökning
I studien utvecklade forskarna en metod för att enklare mäta den viscerala fettmängden. En metod som inte bara är till nytta för forskningen utan även komma till användning inom vården för att på ett enklare sätt mäta mängden visceralt fett och på så sätt lättare identifiera personer med hög risk för att få diabetes och hjärt-kärlsjukdom.
LÄS OCKSÅ: Kanel hjälper kroppen att bränna fett
Möjliggjorde omfattande underökningar
För att mäta mängden bukfetma behöver man normalt använda sig av avancerade och kostsamma diagnostiska tekniker som återger kroppens fettfördelning. Forskarna har utvecklat en enkel metod som istället beräknar individens viscerala fettmängd utifrån andra, betydligt mer lättillgängliga parametrar, vilket innebär att metoden även kan användas på kliniker. Metoden gjorde det möjligt för forskarna att studera effekterna av visceralt fett i en betydligt större skala än tidigare.
LÄS OCKSÅ: Bakterier kan skydda mot övervikt och fetma
Farligare för kvinnor än för män
Något som förvånade forskarna var att bukfetma hos kvinnor var så mycket starkare kopplat till sjukdomsrisk än bukfetma hos män. Att lägga på sig ett extra kilo visceralt fett ökar risken för typ-2 diabetes hos kvinnor med sju gånger medan samma fettökning hos män endast fördubblar risken.
LÄS OCKSÅ: Ingen länk mellan “fetma-gen” och förmågan att gå ner i vikt
Större risk för smal person
Forskarna fann också att risken för sjukdom verkar öka snabbast hos personer med små eller måttliga mängder bukfetma, men att den inte alls ökar på samma sätt om någon med stora mängder fett i buken lägger på sig ytterligare. Något som kan hjälpa forskarna att förstå det bakomliggande molekylärbiologiska sambandet mellan visceralt fett och sjukdomsrisk.
Mat och motion nyckeln
Miljontals positioner i genomet undersöktes dessutom för att kartlägga de gener som påverkar mängden visceralt fett och man hittade fler än tvåhundra olika gener. En stor andel av dem var kopplade till vårt beteende vilket tyder på att den största orsaken bakom bukfetma trots allt är att vi äter för mycket och motionerar för lite. Dock finns det individuella skillnader i hur fettet fördelas över kroppen och en person som till synes inte är särskilt överviktig kan ha en skadlig mängd visceralt fett.
Av redaktionen
Källa: Uppsala universitet