En lika enkel som näringsrik, fräsch och god caesarsallad är perfekt till lunchen. Sötpotatis, grönkål och avokado gör rätten extra matig och nyttig.
”För att bli helt fri från gluten serveras denna sallad med mandelflarn som crunch i stället för krutonger och caesardressing i form av hemmagjord, vegansk majonnäs med en bas av kikärtsspad. Den senare kan röras ner i vilken sallad som helst, för att ge en rund och krämig smak”.
Det skriver systrarna Emmy och Evelina Hammelfelt (även kända som Foodgeekz på Instagram) som har skapat detta recept, taget ur deras bok ”Bowlsbibeln”.
LÄS OCKSÅ: Fräsch regnbågssallad med tahinisås
Ingredienser
Sallad:
1 stor sötpotatis
275 g färsk grönkål
1 mogen avokado
3 msk mandelflarn
3 msk parmesan
5 msk hemmagjord vegansk majonnäs (se nedan)
2 msk olivolja
Hemmagjord vegansk majonnäs (en burk):
4 msk kikärtsspad
4 dl solrosolja
1 tsk dijonsenap
3 tsk citronsaft
½ tsk flingsalt
½ tsk nymalen svartpeppar
LÄS OCKSÅ: Mexikansk burrito bowl med ärthummus
Gör så här
Sätt ugnen på 220°C. Skala och skär upp sötpotatis i stavar. Lägg på en bakplåtsklädd ugnsplåt, ringla över olivolja, och strö över flingsalt. Tillaga i ugnen i 20 minuter, tills de fått ordentligt med färg.
Gör majonnäs genom att mixa samtliga ingredienser med stavmixer, i en cylinderform. (Håll hela tiden ner stavmixern i botten. När majonnäsen börjar bli krämig kan du lyfta på mixern och mixa runt som du vill.) Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron.
Skölj och hacka grönkål och blanda med majonnäsen. Dela och skiva avokado.
Fördela sallad i skålar och toppa med mandelflarn, avokado, sötpotatisstavar och parmesan.
LÄS OCKSÅ: Rawfoodsallad med krämig cashewsås
Av Carolina Eriksson