På lördag, den 16 april, arrangerar Naturskyddsföreningen för sjunde året i rad en klädbytardag. Ett event som är roligt och socialt och samtidigt gör stor skillnad för miljön.
Många har börjat förstå att vår höga konsumtion och slit-och-släng-samhälle skadar miljön och påverkar människor i andra länder. En klädbytardag är ett roligt arrangemang som dessutom är helt gratis. Dina gamla plagg kan få nytt liv i någon annans garderob. På lördag är det dags – på platser över hela landet.
– Förra året arrangeras 109 klädbyten runt om i landet och det blir fler för varje år. Nästan alla ligger på samma dag, berättar Jessica Andréason som är projektledare för Naturskyddsföreningens evenemang.
► Läs också: Vad är vad? Guide till 7 hållbara material i klädbutiken
En resursbesparing på 29 ton kemikalier
44 500 plagg bytte ägare förra året. Det ger en resursbesparing på cirka 29 ton kemikalier, 165 ton koldioxid och 110 000 kubikmeter vatten.
– Att fem plagg byter ägare blir en stor miljövinst och när klädbytena i landet är genomförda kan man räkna ut hur mycket vi har minskat på miljöpåverkan. Och du själv blir en schysstare konsument.
Kläder som blir över lämnas till insamlingsorganisationer
Reglerna för klädbytesdagen är enkla. Man tar med sig max tio hela, rena och fräscha plagg. Under inlämningen, som oftast sker före klädbytet börjar, får man lika många biljetter som man har godkända plagg med sig. Sedan kan man handla för biljetterna.
– Det som är svårast att komma med är trikå. Det blir inte godkänt om det inte är väldigt fräscht. Kläder som sedan blir över lämnas till insamlingsorganisationer, säger Jessica Andréason.
► Läs också: Så giftiga är våra kläder
Sömmerskor på plats
På vissa orter finns det även sömmerskor på plats under klädbytesdagen. De sitter och syr om kläderna för att förlänga livet på dem. Har man hittat ett par perfekta jeans men tycker att de är för långa så kan man få hjälp att lägga upp dem.
En initiativtagare, många arrangörer
Naturskyddsföreningen är initiativtagare till Sveriges största klädbytardag, men ute i städerna är det olika arrangörer för varje klädbyte och det går bra att själv starta en klädbytesdag i samarbete med Naturskyddsföreningen om din ort inte har en.
– Det kan vara folkhögskolor, sportföreningar, kommunen, kompisgäng eller liknande som arrangerar. Man får hjälp av Naturskyddsföreningen med sådant som annonsmaterial och liknande. Vi vill gärna att det arrangeras på ännu fler orter, berättar Jessica Andréason.
► Läs också: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!
Vill minska konsumtionen
Naturskyddsföreningen har i flera år arbetat för att människor ska välja ett bättre alternativ när de handlar. Att vi ska tänka på att välja miljömärkt, ekologiskt och Kravmärkt.
– Många gör ett bra val när de står i mataffären och försöker även göra det i klädaffären. Men när det gäller kläder vill vi att man också börjar konsumera mindre för miljöns skull, säger Jessica Andréason.
Klädbytesevenemang i hela Norden
I år anordnas det klädbytesevent i hela Norden. I Danmark arrangeras initiativet Byttemarked och i Norge är det Norska Naturvernforbundet som har klädbytardagen. Nytt för i år är också att klädbytet på flera orter sker i samarbete med Avfall Sverige som sprider budskapet under sin paroll Bli Miljönär! Klädbytardagarna har fått Avfall Sveriges utmärkelse Miljönärvänlig.
► Läs också: 10 sätt att bli en grönare förälder
Av Malin Holm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!