Annons
Annons

10 sätt att bli en grönare förälder

Stressade småbarnsföräldrar väljer ofta de snabbaste alternativen, vilket kan resultera i att ditt barn får i sig en rad skadliga kemikalier. Skaffa ekokoll så att ditt barn får en så giftfri uppväxt som möjligt. Så här gör du.

Redaktionen

29 februari, 2016
10 sätt att bli en grönare förälder
Dela inlägget

Stressade småbarnsföräldrar väljer ofta de snabbaste alternativen, vilket kan resultera i att ditt barn får i sig en rad skadliga kemikalier.
Skaffa ekokoll så att ditt barn får en så giftfri uppväxt som möjligt.
Så här gör du.

Tips för att bli en grönare skönare förälder

1. Handla secondhand
Ur miljösynvinkel är återvinning av kläder och prylar en av de viktigaste sakerna du kan bidra med som förälder. Bonusen med använda kläder är att de tvättats och därför innehåller mindre kemikalier än nya. Om du ändå vill göra skillnad, trots att du köper nytt, köp då kläder som är miljömärkta.

Läs också: Lev ett grönare liv

2. Rensa badrumsskåpet
Hormonstörande ämnen finns, hur vansinnigt det än låter, i produkter för barn. Att utsättas för ämnena under längre tid kan leda till både allergier och cancer. Försök därför att köpa miljömärkt och tänk på en gyllene regel ofta är: ju färre ingredienser desto bättre. Vill du ändå ha sådant som badskum och babypuder? Kör då på ekologiska alternativ. Miljömärkt badskum finns att beställa på nätet. Puder gör du lätt själv genom att använda kravmärkt potatismjöl.

Läs också: Vet du vad du har i ditt badrumsskåp – egentligen? Läs det här

3. Rumpan mår bäst av vatten
Det kan vara smidigt att använda våtservetter när det är bråttom men vet du om att de innehåller en mängd olika kemikalier? Barn har extra tunn hud och när du använder våtservetterna absorberas dessa kemikalier av huden och tar sig så vis in i kroppen. Använd istället tvättlappar – av papper eller tyg – och tillsätt själv vatten.

4. Ekologiskt i magen
Att välja miljömärkt mat är inte bara bra för naturen utan gynnar även ditt barn. I den ekologiska maten finns både mindre tillsatser och färre rester av bekämpningsmedel. Det finns till exempel studier som visar att till exempel ekologiska jordgubbar innehåller fler antioxidanter än de utan ekomärke. Med andra ord bra både för dig och barnen.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

5. Ett grönare rum för barnet
Visst är det kul med nymålade väggar, inredning och leksaker men mycket av detta innehåller tyvärr skadliga kemikalier. Har du möjlighet så blanda gärna nytt med gammalt och välj gärna naturmaterial och miljömärkt färg.
Ska du lägga nytt golv? Lägg gärna trä- eller linoleumgolv, de är nämligen fria från farlig PVC-plast. När barnets rum väl är renoverat så se till att göra vädring till en vana plus vänta gärna ett par veckor innan barnet får flytta in i sitt nya rum och göra sig hemmastadd.

Läs också: Så inreder du miljösmart

6. Leksaksinventera (både gällande material och mängd)
2013 skärptes leksakslagstiftningen rejält och leksaker som är tillverkade innan dess kan innehålla ämnen som är skadliga. Och kassera gärna alla plastleksaker – men särskilt de som är äldre än från 2007 (då gjordes nämligen en annan lagskärpning).
Har du en gammal mobil som ditt barn får leka med bör du ersätta den med något annat. Mobiler innehåller nämligen många skadliga ämnen. I dagsläget är Svanenmärkta leksaker något du bör satsa på – och leksaker i trä innehåller sällan gift.
Tänk också alltid en gång extra innan du handlar. Kom ihåg: barn behöver oftast färre leksaker än vi tror.

Läs också: Nu ska det bli lättare för förskolor att välja bort giftiga leksaker

7. Välj bort nappflaskan i plast
Har du inte en nappflaska i rostfritt stål eller glas än? Då är det dags för det nu. Plast utsöndrar farliga kemikalier och även om det står på en nappflaska att den är BPA-fri så visar nya undersökningar att det fortfarande inte finns några garantier för att den inte innehåller andra plastgifter. Med andra ord kan barnet få i sig dessa kemikalier i alla fall. Det hormonstörande ämnet BPA (Bisfenol A) kan även dyka upp i form av plastfilm, till exempel på insidan av en aluminiumflaska (precis som konservburkar). Undvik därför även dessa och satsa på glas eller rostfritt stål. Hittar du dem inte i butik kan du alltid beställa dem från nätet.

Läs också: Så undviker du gifter i barnmaten

8. Shoppa smart
Det kommer alltid finnas rekommendationer om vad du som nybliven förälder behöver inhandla till ditt första barn. Behöver du verkligen allt på listan? Tänk efter ordentligt vad du egentligen behöver och kommer att använda – och vad som är slöseri. Visst kan det vara kul att köpa det senaste bebisgymmet med blinkande knappar och det kan vara supergulligt med en utsmyckad förvaringsbox att ha på skötbordet. Men – stanna hellre upp och se över dina alternativ. Är du händig eller har du kanske en händig kompis? Sy vissa kläder själv eller varför inte köpa begagnat? Vissa bebisgrejer som du får tag på secondhand är knappt använda. Tänk efter först så kommer du märka hur skönt det är att inte slösa pengar på sådant som egentligen är överflödigt.

Läs blogginlägget: Om att konsumera

9. Njut av lek och värme i skuggan – och välj ekologiskt solskydd
Förutom täckande kläder är skuggan bästa skyddet mot solen. När du ska välja solkräm ska du tänka på att välja en som lägger sig på huden, alltså en så kallad fysikalisk solkräm som reflekterar bort ljuset. Undvik de kemiska solkrämerna som absorberas, de ger nämligen inte ett lika bra skydd.

Läs också: Hanna Sjöström tipsar om naturliga solskydd

10. Dammsug först
Vet du vad en vanlig dammtuss i ditt hem innehåller – egentligen? Det vill nog många inte ens veta. Det är många av oss som inte känner till att vanligt damm ofta innehåller flera miljögifter och därför är det extra viktigt att dammsuga innan man våttorkar. På så vis slipper miljögifterna hamna hos reningsverket som har svårt att rensa bort gifterna och de kan istället brännas upp på en sopstation.

Läs också: Kemikalierna finns överallt

Av Redaktionen

Källa: Naturskyddsföreningen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons