Är du en ung person med dålig kondition och/eller fetma?
Då löper du högre risk att bli sjukskriven som äldre – bland annat för psykisk ohälsa och hjärt- och kärlproblem.
Åtminstonstone om du är man.
Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.
I Sverige och många andra länder beviljas sjukersättning till personer som troligen aldrig kommer att arbeta heltid på grund av en kronisk sjukdom eller skada. Förutom att fungera som en indikator på kronisk sjukdom är sjukersättning förknippad med höga samhällskostnader.
Men – allt mer forskning visar att många av dessa sjukskrivningar, och därmed även kostnaden för dem, går att förebygga – bland annat genom satsningar för att och få till stånd mer pulshöjande aktivitet för barn och unga, i till exempel i förskola och skola.
Studie på över en miljon män
I en ny studie med fler än en miljon svenska män har forskare från Karolinska Institutet kunnat se att personer i sena tonåren som har dålig fysisk kondition, alltså lätt blir flåsiga vid ansträngning, har högre risk att få sjukersättning senare i livet. Samma koppling gäller unga personer med fetma.
Syftet med studien, utförd av forskare vid Karolinska Institutet och Granadas Universitet i Spanien, var att studera just kopplingen mellan fysisk kondition och kroppsvikt i sena tonåren och sjukersättning senare i livet.
LÄS OCKSÅ: TV-tittande barn blir vuxna soffpotatisar
Analyserat värnpliktsdata
Med hjälp av värnpliktsregistret har forskarna analyserat uppgifter om kroppsvikt och fysisk kondition från en miljon män som mönstrade mellan åren 1972 och 1994. Männen var då 16 till 19 år gamla.
Sedan har forskarna följt männen och med hjälp av olika register kunnat se vilka som tagit emot sjukersättning senare i livet. Detta gjorde efter en medianuppföljningstid på drygt 28 år.
Konditionen en viktig markör – åt båda håll
Resultaten visade att dålig fysisk kondition var starkt kopplad till senare sjukersättning, oavsett dess orsak. De män som befann sig i gruppen med sämst kondition hade nästan fyra gånger högre risk för att få sjukersättning jämfört med männen som befann sig i den högsta konditionsgruppen.
LÄS OCKSÅ: Därför åldras inaktiva personers hjärnor fortare
Studien stärker tidigare forskningsteser om att fysisk kondition är en viktig markör för framtida hälsa, oavsett vilket BMI man har, men det unika med denna studie är att forskarna även har kunnat se vilken orsaken till sjukersättningen var. De kunde till exempel se att dålig kondition var kopplat till sjukersättning på grund av psykiska sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.
Men de glada nyheterna är att det också fungerar precis tvärtom.
Studien, som publicerats i tidskriften Annals of Internal Medicine, kunde nämligen även påvisa det motsatta. Det vill säga att god fysisk kondition kunde kopplas till en lägre risk för sjukersättning, oavsett kroppsvikt.
LÄS OCKSÅ: Stillasittande ökar cancerrisken
Kunskap som gör det lättare att förebygga
Elin Ekblom Bak, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, påpekar i en intervju med Sveriges radio att det unika med studien är att den gjorts på så pass många människor och att man inte bara har kunnat se en koppling mellan låg kondition och övervikt och senare sjukskrivning/sjukpensionering, utan också själva orsaken.
– Det kan hjälpa de som i framtiden ska ta beslut om hur man ska jobba mot att förebygga att folk blir sjukpensionerade i förtid, säger hon.
Av Isabelle G Hedander
Referens: Henriksson P, et al. ”Fitness and Body Mass Index During Adolescence and Disability Later in Life”. Ann Intern Med. Februari 2019. DOI: 10.7326/M18-1861.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Bra kondition = färre sjukskrivningar som vuxen