Annons

Därför åldras soffpotatisars hjärnor fortare

Vi vet att det är bra för hälsan att röra på sig. Motion främjar bland annat hjärthälsan, motverkar inflammation, depression, övervikt - och mycket annat. Nu visar ny forskning dessutom att vår hjärna påverkas positivt av att vi håller igång – och att den åldras snabbare hos människor som inte rör på sig.

Redaktionen

16 februari, 2016
Därför åldras soffpotatisars hjärnor fortare
Dela inlägget

Vi vet att det är bra för hälsan att röra på sig. Nu visar ny forskning att även vår hjärna påverkas positivt av att vi håller igång – och att den åldras snabbare hos människor som inte rör på sig.

Vi åldras av att inte träna – både fysiskt och psykiskt. Stillasittande inte bara dödar – det minskar även din hjärna.
En ny amerikansk studie, publicerad i tidskriften Journal of Neurology, visar nämligen nu att hjärnan hos soffpotatisar åldras snabbare än personer som rör på sig.
Forskarna kunde även koppla minskade hjärnvolymer till att man tidigare levt ett stillasittande liv.

Sämre kondition innebar snabbare åldrande
I studien följde forskare 1 583 personer under 20 års tid. De mätte bland annat deras hjärnstorlek och konditionsnivå.
Slutsatsen blev att de som inte motionerade i 40 årsålder – och dessutom hade dålig kondition – också hade mindre hjärnor vid studiens slut.

Läs också: Var tionde dödsfall i Sverige orsakat av för lite fysisk aktivitet

Konditionstest och magnetröntgen

Numera kan man med hjälp av moderna röntgentekniker bättre studera hur vår hjärna rent konkret påverkas av fysiskt aktivitet. Med magnetröntgen kan man se hur hjärnans storlek förändras över tid, skriver Svt Nyheter .
Forskarna magnetröntgade bland annat studiedeltagarnas hjärnor och lät dem genomföra ett konditionstest. De fick springa på ett löpband medan forskarna mätte deras syreupptagningsförmåga samt hur lång tid varje deltagare orkade springa på bandet.
20 år senare genomförde forskarna samma mätningar på deltagarna. Personer som under tiden hade utvecklat andra sjukdomar uteslöts dock.

Läs också: Det här får du – och det här får du inte – friskvårdsbidrag för

Annons

Läkaren: ”Det viktigaste vi kan göra för vår hjärna är att röra på oss”
De personer som presterade sämst på konditionstestet och dessutom hade högt blodtryck var de som också hade minskade hjärnvolymer 20 år senare. Åtta enheter försämrat resultat på löpbandet resulterade i en minskad hjärnvolym som kan jämföras med två års åldrande, skriver Svt.
Forskarna kunde på detta sätt koppla minskade hjärnvolymer till att personen tidigare i livet levt ett stillasittande liv.
Anders Hansen är överläkare inom psykiatri och har specialiserat sig på hur träning påverkar hälsan:
– Resultaten visar att det kanske viktigaste vi kan göra för vår hjärna är att röra på oss, säger han till Svt.

Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Motion påverkar kroppens celler positivt
Det är inte första gången som forskning visat att fysisk aktivitet ger positiva effekter på hjärnan. Tidigare studier har bland annat visat att rörelse har en positiv inverkan på kroppens celler. Att detta faktum även skulle gälla våra hjärnceller anses därför inte vara otänkbart.

”Fysisk aktivitet leder till en starkare hjärna”
I takt med att vi blir äldre krymper våra hjärnor, något som i sin tur ofta leder till sämre minne, fattningsförmåga och ökad risk att drabbas av demenssjukdomar.
– Lägger man ihop alla resultat som är kopplat till träning så är det solklart. Fysisk aktivitet leder till starkare hjärna, berättar Anders Hansen.

Läs också: Studie: 3 minuters högintensiv träning lika effektivt som en timmes jogg

Annons

Bästa hjärngymnastik = rörelse
Att det inte bara är vårt midjemått utan även vår hjärna som påverkas av ett stillasittande liv blir allt tydligare, menar läkaren Anders Hansen som nu hoppas att vetskapen om motions hälsoeffekter ska få lika stor spridning som ett effektivt läkemedel kan få.
– Man kan ju tro att om man ska man få starka ben så ska man träna ben och ska man få stark hjärna ska man hålla på med sudoku eller korsord. Men den bästa hjärngymnastiken är att röra på sig fysiskt, avslutar Anders Hansen.

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons