Annons

Därför är balanserade mikrober viktiga

Mikrober är mikroorganismer som består av bakterier, virus, svampar och archaea. Mikrober finns över hela kroppen, det finns inte ett enda ställe, som saknar dem. Och varje område har sin alldeles unika uppsättning av mikrober som inte är den andra lik.

Redaktionen

23 januari, 2018
Därför är balanserade mikrober viktiga
Dela inlägget

Mikrober är mikroorganismer som består av bakterier, virus, svampar och archaea. Mikrober finns över hela kroppen, det finns inte ett enda ställe, som saknar dem. Och varje område har sin alldeles unika uppsättning av mikrober som inte är den andra lik.

När mikroberna på kroppen är balanserade och rätt antal i förhållande till varandra, då medför de mängder av hälsofördelar för oss. Men skulle balansen rubbas kan de ställa till problem.

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Olika mikrobsamhällen
Olika mikrobsamhällen finns över hela kroppen. Redan i munnen jobbar mikrober för att skydda oss från olika skadliga inkräktare som kan föras in via mat, dryck och andning. I magsäcken skyddar det sura pH-värdet oss från ovälkomna bakterier, virus och parasiter. Det finns en bakterie som ändå klarar av denna ogästvänliga miljö – magsårsbakterier Helicobacter Pylori. Men är magen i balans så utgör den inget hot.

Tjocktarmen har flest mikrober
Största mikrobsamhället har vi i tjocktarmen. Där hjälper de oss att producera vitaminer och andra näringsämnen. De ansvara också för att kommunicera med immunförsvaret för att se till att det utför sitt jobb rätt. Det finns också goda bakterier som ansvarar för att tarmens slemhinna producerar tillräckligt med slem för att hålla att fungera som en skyddande mantel.

Annons

Viktiga hjälparbetare
Vi lever i symbios med mikrober och de utför många viktiga uppgifter åt oss. Bland annat hjälper de oss att hantera vissa B-vitaminer som vi inte skulle kunna klara utan deras hjälp. I utbyte ger vi dem ett hem där de kan leva och föröka sig. Det sägs också att mikrober kan påverka våra gener.

LÄS OCKSÅ: 17 fakta och forskning om goda bakterier

Hudens mikrober
Vår hud är full med mikrober och en alldeles unik bakterieflora som skiljer sig från olika kroppsdelar. Exempelvis har vi olika sammansättningar av mikrober på fötter, i ansiktet och i armhålan. På huden är deras jobb att kommunicera med våra hudceller för att se till att rätt mängd talg produceras för att smörja vår hud. De skyddar oss också mot skadliga bakterier och inkräktare och har nära kontakt med immunförsvaret.

När balansen störs
Om balansen rubbas bland de goda bakterierna kan svampar, parasiter och virus få fäste. Då påverkas tarmens slemhinna negativt och den naturliga funktionen kan bli störd. Det kan leda till besvär med magen som diarré, förstoppning, gaser och smärtor. Men på längre sikt kan det också resultera i problem utanför magen som inflammationer, huvudvärk, muskelvärk och autoimmuna sjukdomar.

Mikrobernas fiender
En av de största fienderna för mikroberna är läkemedel som antibiotika. De kan rubba balansen av mikrober som varar i flera veckor efter avslutat behandling. Upprepade antibiotikakurer kan i värsta fall ge bestående skador på tarmfloran. Andra bovar kan vara kemikalier, stress, dålig sömn och kost som är näringsfattig, ensidig och processad.

Annons

LÄS OCKSÅ: Din tarmflora avgör din hälsa – så kan du förbättra den!

Magkänslan påverkar psyket
Studier visar på att tarmfloran har ett nära samband med psykiskt välbefinnande. Tarmfloran har en förmåga att kommunicera med hjärnan huruvida den är balanserad eller ej och ger då känslan av tillfredställelse eller nedstämdhet. En rubbad tarmflora kan vara en bidragande orsak till depression, nedstämdhet och andra psykiska tillstånd.

Det här kan du göra för att främja mikroberna:
• Ät bra fetter som smör och kokosfett
• Ät mindre kött
• Ät mer färgrik mat med mycket fiber
• Välj ekologiska råvaror
• Drick färskt och rent vatten
• Motionera och rör på dig varje dag
• Inta inte läkemedel om du verkligen inte behöver
• Värna om god sömn

Av Miriam Granat

Källa: Mikroberna – viktigare för vår hälsa än vad vi kunnat ana av Sanna Törsleff-Berglund, Livskraft #1 Vår och sommar 2017, Alpha Plus.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Visste du att…

… mikrobernas DNA utgör 99 procent av allt DNA som vi som människor bär på. Det innebär att bara en procent är våra egna gener.

Annons