Därför är balanserade mikrober viktiga | Kurera.se
balanserade_mikrober

Därför är balanserade mikrober viktiga

Visste du att...

... mikrobernas DNA utgör 99 procent av allt DNA som vi som människor bär på. Det innebär att bara en procent är våra egna gener.

Mikrober är mikroorganismer som består av bakterier, virus, svampar och archaea. Mikrober finns över hela kroppen, det finns inte ett enda ställe, som saknar dem. Och varje område har sin alldeles unika uppsättning av mikrober som inte är den andra lik.

När mikroberna på kroppen är balanserade och rätt antal i förhållande till varandra, då medför de mängder av hälsofördelar för oss. Men skulle balansen rubbas kan de ställa till problem.

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Olika mikrobsamhällen
Olika mikrobsamhällen finns över hela kroppen. Redan i munnen jobbar mikrober för att skydda oss från olika skadliga inkräktare som kan föras in via mat, dryck och andning. I magsäcken skyddar det sura pH-värdet oss från ovälkomna bakterier, virus och parasiter. Det finns en bakterie som ändå klarar av denna ogästvänliga miljö – magsårsbakterier Helicobacter Pylori. Men är magen i balans så utgör den inget hot.

 

Tjocktarmen har flest mikrober
Största mikrobsamhället har vi i tjocktarmen. Där hjälper de oss att producera vitaminer och andra näringsämnen. De ansvara också för att kommunicera med immunförsvaret för att se till att det utför sitt jobb rätt. Det finns också goda bakterier som ansvarar för att tarmens slemhinna producerar tillräckligt med slem för att hålla att fungera som en skyddande mantel.

Viktiga hjälparbetare
Vi lever i symbios med mikrober och de utför många viktiga uppgifter åt oss. Bland annat hjälper de oss att hantera vissa B-vitaminer som vi inte skulle kunna klara utan deras hjälp. I utbyte ger vi dem ett hem där de kan leva och föröka sig. Det sägs också att mikrober kan påverka våra gener.

LÄS OCKSÅ: 17 fakta och forskning om goda bakterier

Hudens mikrober
Vår hud är full med mikrober och en alldeles unik bakterieflora som skiljer sig från olika kroppsdelar. Exempelvis har vi olika sammansättningar av mikrober på fötter, i ansiktet och i armhålan. På huden är deras jobb att kommunicera med våra hudceller för att se till att rätt mängd talg produceras för att smörja vår hud. De skyddar oss också mot skadliga bakterier och inkräktare och har nära kontakt med immunförsvaret.

När balansen störs
Om balansen rubbas bland de goda bakterierna kan svampar, parasiter och virus få fäste. Då påverkas tarmens slemhinna negativt och den naturliga funktionen kan bli störd. Det kan leda till besvär med magen som diarré, förstoppning, gaser och smärtor. Men på längre sikt kan det också resultera i problem utanför magen som inflammationer, huvudvärk, muskelvärk och autoimmuna sjukdomar.

Mikrobernas fiender
En av de största fienderna för mikroberna är läkemedel som antibiotika. De kan rubba balansen av mikrober som varar i flera veckor efter avslutat behandling. Upprepade antibiotikakurer kan i värsta fall ge bestående skador på tarmfloran. Andra bovar kan vara kemikalier, stress, dålig sömn och kost som är näringsfattig, ensidig och processad.

 

LÄS OCKSÅ: Din tarmflora avgör din hälsa – så kan du förbättra den!

Magkänslan påverkar psyket
Studier visar på att tarmfloran har ett nära samband med psykiskt välbefinnande. Tarmfloran har en förmåga att kommunicera med hjärnan huruvida den är balanserad eller ej och ger då känslan av tillfredställelse eller nedstämdhet. En rubbad tarmflora kan vara en bidragande orsak till depression, nedstämdhet och andra psykiska tillstånd.

Det här kan du göra för att främja mikroberna:
• Ät bra fetter som smör och kokosfett
• Ät mindre kött
• Ät mer färgrik mat med mycket fiber
• Välj ekologiska råvaror
• Drick färskt och rent vatten
• Motionera och rör på dig varje dag
• Inta inte läkemedel om du verkligen inte behöver
• Värna om god sömn

Av Miriam Granat

Källa: Mikroberna – viktigare för vår hälsa än vad vi kunnat ana av Sanna Törsleff-Berglund, Livskraft #1 Vår och sommar 2017, Alpha Plus.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Visste du att...

... mikrobernas DNA utgör 99 procent av allt DNA som vi som människor bär på. Det innebär att bara en procent är våra egna gener.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

 

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

 

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.