Det varierar hur länge sommarens påfyllning av D-vitamin håller i sig men för många kan det var dags att börja tänka på att fylla på. Då kan det vara glädjande att veta att choklad visat sig innehålla höga halter av D2.
Att inte få tillräckligt med D-vitamin är snarare regel än undantag på våra breddgrader. D-vitaminbrist kan leda till sköra ben och ökad risk för en rad sjukdomar. Nu har en forskargrupp identifierat en ny, tidigare okänd källa till vitamin D2 – nämligen kakao. Livsmedel som innehåller kakao har visat sin innehålla betydande mängder av detta viktiga näringsämne.
Två typer av D-vitamin
D-vitamin är avgörande för kroppen och vår hälsa. Det finns två typer av D-vitamin, D2 och D3. Vitamin D3 produceras i huden genom exponering för solen, vi får 90 procent av vårt D-vitaminbehov tillfredställt den vägen. Resten behöver vi få i oss genom mat, som fet fisk eller ägg. Vitamin D2 finns även i svamp.
Bildas när kakaon torkar i solen
I en tysk studie som nyligen publicerades i tidskriften ”Food Chemistry”. undersökte forskarna innehållet av D-vitamin i kakao som de misstänkte var en tidigare okänd källa till vitaminet. Kakaobönor torkas efter fermentering. De placeras på mattor och utsätts för solen i en till två veckor. Förstadiet till D-vitamin som tros härröra från ofarlig svamp, omvandlas i den processen av solljuset till vitamin D2.
LÄS OCKSÅ: Nyttiga raw chokladbollar
Halten varierar i olika sorter
För att testa sin teori analyserade forskargruppen olika kakaoprodukter och pulver. De fann att produkter som innehåller kakao är en källa till vitamin D2, men att mängden varierar från fall till fall. Medan mörk choklad har en relativt hög vitamin D2-halt, fann forskarna väldigt lite i vit choklad, något som bekräftade deras antagande att det är själva kakaon som är källan till vitamin D2.
LÄS OCKSÅ: Vad är det du egentligen behöver?
”Bota inte D-vitaminbrist med choklad”
Även om upptäckten kan ses som ett glädjande besked för chokladälskare rekommenderar inte forskarna att vi börjar konsumera stora mängder choklad för att täcka upp vårt behov av D-vitamin. Vi skulle nämligen behöva äta enorma mängder choklad för att täcka behovet. ”Det skulle vara extremt ohälsosamt på grund av högt socker och fettinnehåll”, säger en av forskarna bakom studien.
LÄS OCKSÅ: Evigt ung med kakao
Viktigare för statistiken
Resultaten av studien har däremot stor betydelse för att få en mer korrekt bild av det genomsnittliga näringsintaget hos befolkningen. Om en källa till D-vitamin som i fallet med choklad inte är medräknad är siffrorna inte korrekta. Det rekommenderas därför att dessa databaser revideras regelbundet.
Forskar vidare på chokladens hälsofördelar
Forskargruppen håller på med uppföljningsprojektet. ”Kakao är spännande eftersom det innehåller ytterligare växtämnen som till exempel gynnar hjärt-kärlsystemet”, säger professor Gabriele Stangl som deltar i arbetet. Som ett led i arbetet undersöker de nu om det är möjligt att producera sockerfria livsmedel som innehåller kakao, såsom pasta, och om dessa kan öka vitamin D2-nivåerna hos människor.
Av redaktionen
Källa: Technolagy Networks
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!