godis choklad chips

Vad är det du egentligen behöver?

Om du blir sugen på socker eller choklad är det knappast ett tecken på att kroppen lider brist på något av de två, tvärtom troligen en signal på att det är något annat som du behöver. Men vad?

Socker, salt, choklad, kaffe eller kött – är du ofta sugen på något av dessa kan det vara ett tecken på någon brist eller obalans av något slag. För att bryta mönstret och sluta ge efter underlättar det att komma till rätta med vad som ligger till grund för suget.

Socker
Sötsug kan ha flera bakomliggande orsaker förutom ett direkt beroende kan det vara ett tecken på lågt blodsocker eller låg energi i allmänhet. Det kan komma som en följd av att vi ätit en måltid med mycket kolhydrater och för lite fett och protein. en nyckel till att komma tillrätta med sötsuget är att få ordning på sina blodsockernivåer. En del menar även att sötsug kan vara ett tecken på krombrist.

 

LÄS OCKSÅ: 5 sätt att få kontroll över humör, blodsocker och vikt

Kött
Att plötsligt känna ett starkt sug efter kött kan tyda på att man inte får i sig tillräckligt med protein, att man har brist på B-vitaminer eller lågt järnvärde. Menstruerande kvinnor kan ha större sug efter kött än andra både på grund av järnbrist men även av hormonella skäl.

LÄS OCKSÅ: Så köper du rätt sorts magnesium

Choklad
Det finns rikligt med magnesium i choklad något som kan innebära att ett sug efter choklad är ett tecken på brist på detta mineral. Men även om choklad innehåller en hel del nyttigheter innehåller det även socker, det finns andra sätt för den som vill öka sitt intag av magnesium som att äta nötter. Cashewnötter, mandlar och jornötter för att nämna några är särskilt bra för detta syfte.  Gröna grönsaker som bland andra spenat och grönkål innehåller också mycket magnesium, liksom bananer, baljväxter, råris och linser. Sug efter choklad kan också vara ett tecken på att du känner dig lite deppig, ämnen i chokladen påverkar vårt humör positivt genom att höja bland annat dopaminnivåerna något som kan ge en lätt euforisk känsla.

Koffein
När man känner sig trött är det lätt att vilja ha koffein för att piggna till, kaffeinet påverkar de receptorer i hjärnan som orsakar trötthetskänslan och gör att vi istället känner oss pigga. Kaffe har dessutom den egenskapen att det minskar vår förmåga att uppfatta sötma något som kan öka vårt sug efter socker.

LÄS OCKSÅ: Skillnaden mellan olika sorters salt

Salt
Den som gärna saltar maten flitigt och som ofta är sugen på salta chips och liknande kan få signaler från kroppen på att den faktiskt är uttorkad. Studier har visat att vätskebrist under graviditeten kan leda till ett ökat sug efter salt hos barnet. Det kan även vara ett tecken på elektrolytobalans eller binjuerutmattning.

Av redaktionen

Källa: Doctor Oz

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Med en doft av oundvikligt uppror och villkorslös kärlek

Skönhet

Livet ska vara stort, vackert och dofta gott, det tycks tidigt ha varit viktiga aspekter av tillvaron för operasångaren Rickard Söderberg. Det och att värna allt levande, han bestämde sig redan som barn för att han inte ville äta något som hade föräldrar. Nu är han aktuell med den egna doften ”Marsha” – givetvis vegansk och i mesta möjliga mån ekologisk.

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?