godis choklad chips

Vad är det du egentligen behöver?

Om du blir sugen på socker eller choklad är det knappast ett tecken på att kroppen lider brist på något av de två, tvärtom troligen en signal på att det är något annat som du behöver. Men vad?

Socker, salt, choklad, kaffe eller kött – är du ofta sugen på något av dessa kan det vara ett tecken på någon brist eller obalans av något slag. För att bryta mönstret och sluta ge efter underlättar det att komma till rätta med vad som ligger till grund för suget.

Socker
Sötsug kan ha flera bakomliggande orsaker förutom ett direkt beroende kan det vara ett tecken på lågt blodsocker eller låg energi i allmänhet. Det kan komma som en följd av att vi ätit en måltid med mycket kolhydrater och för lite fett och protein. en nyckel till att komma tillrätta med sötsuget är att få ordning på sina blodsockernivåer. En del menar även att sötsug kan vara ett tecken på krombrist.

 

LÄS OCKSÅ: 5 sätt att få kontroll över humör, blodsocker och vikt

Kött
Att plötsligt känna ett starkt sug efter kött kan tyda på att man inte får i sig tillräckligt med protein, att man har brist på B-vitaminer eller lågt järnvärde. Menstruerande kvinnor kan ha större sug efter kött än andra både på grund av järnbrist men även av hormonella skäl.

LÄS OCKSÅ: Så köper du rätt sorts magnesium

Choklad
Det finns rikligt med magnesium i choklad något som kan innebära att ett sug efter choklad är ett tecken på brist på detta mineral. Men även om choklad innehåller en hel del nyttigheter innehåller det även socker, det finns andra sätt för den som vill öka sitt intag av magnesium som att äta nötter. Cashewnötter, mandlar och jornötter för att nämna några är särskilt bra för detta syfte.  Gröna grönsaker som bland andra spenat och grönkål innehåller också mycket magnesium, liksom bananer, baljväxter, råris och linser. Sug efter choklad kan också vara ett tecken på att du känner dig lite deppig, ämnen i chokladen påverkar vårt humör positivt genom att höja bland annat dopaminnivåerna något som kan ge en lätt euforisk känsla.

Koffein
När man känner sig trött är det lätt att vilja ha koffein för att piggna till, kaffeinet påverkar de receptorer i hjärnan som orsakar trötthetskänslan och gör att vi istället känner oss pigga. Kaffe har dessutom den egenskapen att det minskar vår förmåga att uppfatta sötma något som kan öka vårt sug efter socker.

LÄS OCKSÅ: Skillnaden mellan olika sorters salt

Salt
Den som gärna saltar maten flitigt och som ofta är sugen på salta chips och liknande kan få signaler från kroppen på att den faktiskt är uttorkad. Studier har visat att vätskebrist under graviditeten kan leda till ett ökat sug efter salt hos barnet. Det kan även vara ett tecken på elektrolytobalans eller binjuerutmattning.

Av redaktionen

Källa: Doctor Oz

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.