Annons
Annons

Överlevnadsexperten: Det gäller att prioritera det viktigaste

I tider som dessa känner nog många att de skulle vilja ha lite bättre koll på det här med krishantering. Någon som har det är Torbjörn Selin, utbildad överlevnadsinstruktör vid försvarsmakten. Han håller kurser i överlevnad och i början av maj kommer han ut med boken ”Prepping Överlevnadshandboken”.

Redaktionen

22 mars, 2020
Överlevnadsexperten: Det gäller att prioritera det viktigaste
Dela inlägget

I tider som dessa känner nog många att de skulle vilja ha lite bättre koll på det här med krishantering. Någon som har det är Torbjörn Selin, utbildad överlevnadsinstruktör vid försvarsmakten. Han håller kurser i överlevnad och i början av maj kommer han ut med boken ”Prepping: Överlevnadshandboken”.

De senaste sju åren har Torbjörn arbetat med krisberedskap och med hur myndigheter och kommuner ska hantera olika kriser. I samband med smittutbrottet har han varit inne och stöttat bland andra Tjörns kommun, så att de ska kunna hålla igång sin krisledningsstab under längre tid.
– Kommunen har ansvar att bedriva verksamheten med vård, skola, omsorg, vattenverk och en hel del teknisk förvaltning oavsett krishändelse. Då gäller det att prioritera det viktigaste och prioritera ner det som kan skjutas på framtiden.

På många håll i världen stänger länder sina gränser, här i Sverige reagerar många med att bunkra bland annat toapapper och pasta. Är det en bra strategi?
– Vi som redan har förberett oss för olika osannolika händelser tittar med förundran på vad som händer, som tur är finns det gott om både mat och toalettpapper så även om det ser lite spektakulärt ut med tomma hyllor är det ingen egentlig fara den här gången, de som inte fick sitt papper idag får det i morgon.
Att just toalettpapper blivit symbolen för vårt kristänkande tror Torbjörn mest beror på att det är humoristiskt, då det är lika tomt i makaron-, konserv-, mjöl- och sockerhyllorna.
– För att svara på frågan, ja det är bra att köpa på sig lite extra, säger Torbjörn som menar att vi av respekt och hänsyn bara ska köpa några rullar extra eller något paket extra makaroner varje gång vi går till affären.
– Snart kommer du ha ett lager som gör att du klarar dig några veckor.

LÄS OCKSÅ: Därför är kalla bad bra för hälsan

Du kommer snart ut med boken ”Prepping Överlevnadshandboken” som du har skrivit tillsammans med journalisten Anna-Maria Stawreberg. Vem vänder ni er till med boken?
– Till alla som vill lära sig mer om ämnet överlevnad. Jag brukar säga att det är en överlevnadskurs i bokform. Den fungerar både för den som har en del erfarenhet och nybörjaren. För den erfarne blir det som ett samtal runt en eld, eller en middag där man delar erfarenheter, den som läser har sina erfarenheter jag har mina, har man ett öppet sinne så lär man sig alltid något av att lyssna en stund på någon annans berättelser och erfarenheter. För nybörjaren blir det en ögonöppnare och en bra introduktion till ämnet.

Är vi för dåligt förberedda på att ta hand om oss själva i nödsituationer?
– Jag tror att de allra flesta skulle lyckas bättre om de skulle skaffa sig lite mer kunskap om olika nödsituationer, ja. Många vill inte tänka tanken att något oväntat eller överraskande negativt kan inträffa och låter således bli att förbereda sig därefter.

LÄS OCKSÅ: Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Ser du dig som en del av prepperrörelsen?
– För att svara ja eller nej på den frågan måste vi vara överens om vad som menas med denna rörelse. Jag är inte en del av den traditionella ursprungliga grenen som förbereder sig för atomvinter och beväpnar sig till tänderna för att försvara sina ägor. En rörelse som också kan kallas survivalister och härstammar från veteraner från olika krig som USA varit med i, de skapades under kalla krigets högdagar. En lite lindrigare prepper är den genuine preppern, för mig är det de som förbereder sig för samhällets kollaps, där man ska falla tillbaka till någon form av självförsörjning, detta är de mest djupgående preppers jag stött på i vårt land, svarar Torbjörn som menar att prepping som ett sätt att förbereda sig för katastrof, blivit allt vanligare bland gemene man. Det som en följd av diverse kampanjer, och att Myndigheten för samhällsskydd och krisberedskap och kommunerna har uppmuntrat till det. Vem minns inte broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som kom i brevlådan förra året.

Tillsammans har detta enligt Torbjörn normaliserat bilden av en prepper som en ansvarstagande medborgare, som inte vill vara samhället till last vid minsta störning eller påfrestning vi utsätts för.
– Detta skulle jag kalla ”vardagspreppers”. Sedan kommer den grenen, observera att det inte finns vedertagna uttryck i svenska akademien ordlista så vitt jag vet kring dessa begrepp, som jag kallar för praktisk prepper, en sådan, som jag absolut tillhör förbereder sig för de vanligaste kriserna och händelserna. Elavbrott, vattenföroreningar, att gå vilse eller att råka ut för en olycka. Dessa preppers har en väska med bra att ha saker i bilen och en stor sjukvårdsväska närhelst de är på rörlig fot.

LÄS OCKSÅ: Klimatpsykologerna: “Många känner sig maktlösa”

Torbjörn Selin Foto: Kajsa Göransson

Är inte prepperrörelsen annars lite av en domedagsrörelse?
– Jo, den ursprungliga grenen, survivalisterna är det och till viss del de genuina prepperserna. Men även alla andra preppers går ju då och då runt och tänker på att katastrofen kan slå till när du minst anar det. Det innebär för den sakens skull inte att man behöver må dåligt det minsta. Tvärt om, jag känner en trygghet i och en stolthet över att jag är mentalt förberedd på att göra mitt allra bästa om det värsta skulle hända, svarar Torbjörn som menar att det inger en känsla av säkerhet att ha kunskap, träning och bra utrustning om en katastrof skulle slå till.

I boken har du med bra tips om hur man exempelvis ska agera om man är först vid en olycksplats. Borde inte det inte läras ut i skolan så alla känna till sådan grundläggande kunskap?
– Det som lärs ut i skolan ligger på en väldigt basal nivå och denna kunskap behöver övas med jämna intervall. Jag tycker verkligen att det borde vara en allmän kunskap och detta ur två perspektiv. Det ena är känslan av att kunna göra skillnad och att faktiskt kunna hjälpa en svårt skadad medmänniska. Det andra är mer egoistiskt, tänk att råka ut för en svår olycka och behöva hjälp för att överleva, sedan vet den eller de som kommer fram till dig varken ut eller in och det enda de kan göra är att ringa 112 medan livet bokstavligt talat rinner ur dig.

Du är medlem i Svenska överlevnadssällskapet, vad sysslar ni med?
– Det stämmer, jag är instruktör och sitter i styrelsen. Vi har ett enda fokus, att utbilda allmänheten i överlevnad och att driva utvecklingen framåt inom området.

LÄS OCKSÅ: Dokumentärfilmare med fokus på att förändra världen

Som överlevnadsinstruktör håller du kurser även för privatpersoner. Är det många som brukar komma på dem och vilka?
– Det är ungefär lika många killar som tjejer och medelåldern är cirka 35 år. De flesta har någon erfarenhet av friluftsliv i någon form och vill lära sig mer om just något oväntat skulle inträffa. De finns också de som söker en utmaning, ett äventyr eller vill uppleva naturen under enkla former. Deltagarna brukar ha olika bakgrund och kommer från olika yrkesgrupper berättar Torbjörn.
– De kommer både från större städer och mindre orter, hela skalan. Men alla är väldigt trevliga, ödmjuka och är där för att lära sig så mycket de kan, många blir också vänner för livet efter en kurs.
Och intresset är stort.
– Det har varit och är ett fantastiskt tryck. Jag hade totalt cirka 200 deltagare förra året.
Och fler kanske det kommer bli efter den här vårens omskakande upplevelser. I fortsättningen är det bra att vara förberedd och se till att ha ett lager baslivsmedel långt innan krisen slår till, tipsar Torbjörn.
– Nästa gång kanske det tar slut på riktigt. Titta på dinsäkerhet.se och krisinformation.se för mer information om vad du ska ha i lager.

”Håll dig sysselsatt”

Torbjörn tipsar också om att se till att ha meningsfull sysselsättning hemma.
– Ladda ned en träningsapp så du kan hålla igång även om du inte skulle få röra dig fritt ute under en period.
Andra tips är att lyssna på nyheter, läsa på myndigheternas hemsidor och bilda sig en bra och tydlig bild av läget. Han manar också till lugn, särskilt i den situation vi befinner oss i för stunden.
– Ta det lugnt, den här krisen är för de allra flesta inget att oroa sig för på riktigt, jag menar att om du är frisk och relativt ung är risken liten.

Av Nina Törmark

Annons
Fakta

Torbjörn Selin

Ålder: 46 år
Bor: Borås
Familj: Två barn, 12 och 14 år
Yrke: Överlevnadsinstruktör. Arbetar bland annat med krisberedskap för myndigheter och kommuner, håller även kurser i överlevnad, och sjukvård samt eldkurs, täljkurs och matlagning över öppen eld.
Aktuell med: Boken ”Prepping Överlevnadshandboken” som han skrivit tillsammans med journalisten Anna-Maria Stawreberg kommer ut på Norstedts förlag 4 maj.
Info och sociala medier: Mer information om Torbjörn och hans kurser finns på hans utbildningsföretags hemsida All in nature, det går även att följa Torbjörn på Facebook och Instagram.

Annons
Annons