Det räcker inte med att byta till ekologiskt kött – även mängden måste minskas, för både miljön och hälsans skull. Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser och ny forskning visar att kött ökar risken att drabbas av cancer i tjock- och ändtarmen.
Kött har en stor negativ påverkan på miljön. Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Nöt och får, som är idisslande djur, orsakar på grund av sin fodersmältning särskilt stora utsläpp av växthusgaser. Men köttindustrin är inte bara en miljöbov. Senare forskning visar också tydligt att rött kött och chark kan påverka risken för cancer.
Ökad risk för cancer
Livsmedelsverket har gått igenom den senaste forskningen, bland annat från World Cancer Research Fund, ett oberoende internationellt forskningsinstitut. Forskningen visar att personer som äter mer än cirka 500 gram rött kött och chark (tillagad vikt) i veckan löper ökad risk att drabbas av cancer i tjock- och ändtarmen. I Sverige är tjock- och ändtarmscancer den tredje vanligaste formen av cancer.
Tydlig koppling
Man vet ännu inte vad det är i rött kött och chark som ligger bakom den ökade risken för cancer, det är troligen flera faktorer som samverkar.
– Det är tyvärr ingen tvekan om att det finns en tydlig koppling mellan rött kött och chark och risken att drabbas av den här typen av cancer. Vårt råd är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.
Men idag äter tre av fyra män och nästan varannan kvinna i Sverige mer än så.
Se upp med chark
Charkprodukter, som exempelvis korv och bacon, ökar cancerrisken mer än rent kött. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att bara en mindre del av det kött man äter bör vara chark.
– Som konsument har man makt att välja. Lägg pengarna på kött som är producerat på ett hållbart sätt, och där man tagit hänsyn till hur djuren mår, säger Rickard Bjerselius.
Källa: Livsmedelsverket
Av Emma V Larsson