Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Visst är det svårt att hålla vikten när vi kommer upp i 40-50 års åldern. Kanske äter vi samma mängd mat och vi rör på oss lika mycket som vi gjorde för tio år sedan. Men varför går vi trots det upp i vikt? Forskare vid Karolinska institutet har sett en gemensam nämnare i en studie där 54 kvinnor och män rekryterades och följdes under 13 år.

Forskare som studerade vad som hände med deras fettvävnad. Vid slutet av studien såg man att några behöll sin vikt de hade vi starten av studien, andra ökade och en grupp till och med fick ner i vikt.

Den gemensamma nämnare hos de 54 personerna var att omsättningen av fett minskade med tiden. De som inte kompenserade med minskat kaloriintag ökade i vikt med i genomsnitt 20 procent, enligt studien som gjordes i av forskare vid Uppsala Universitet, Karolinska Institutet och Université de Lyon i Frankrike.

 

Fettomsättning hos opererade

Forskarna tittade också på hur fettomsättningen hos 41 kvinnor som gjort fetmakirurgi påverkade deras möjligheter att behålla viktnedgången under de kommande fyra till sju år efter deras operation. Och resultatet visade att enbart de som hade en låg fettomsättning innan operationen lyckades öka omsättningen och bibehålla viktnedgången. Forskarna tror att det beror på att de hade större utrymme att öka deras fettförbränning än de som hade en hög fettomsättning från början.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning stärker kopplingen mellan övervikt och depression

Nya behandlingsmetoder i framtiden

Dessa resultat pekar på att faktorer i fettväven är det som styr förändringen i kroppsvikt när vi åldras. Det här kan betyda att man ser på övervikt på ett annat sätt, vilket banar vägen för nya behandlingsformer av övervikt och fetma. Fetmarelaterade sjukdomar har blivit ett stort problem över hela världen och därför är det viktigt  att förstå hur lipider fungerar och vad som reglerar storleken på fettmassan menar forskarna.

LÄS OCKSÅ: “Att hålla vikten är bästa skyddet mot cancer”

Fysisk aktivitet sätter fart på nedbrytningen av fett

Ett snabbt och effektivt sätt att skynda på nedbrytningen av lipider i fettväven är att ägna sig åt fysiskt aktivitet. Forskarna tror att en kombination av fetmakirurgi och ökad motion kommer att ge överviktiga patienter en bättre förutsättning att bibehålla en viktminskning.

Av Inger Palm

Källa: Karolinska institutet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.