Blir 2014 chiafröets år? Fulladdat med näring, och med mer omega-3 än någon annan naturlig källa, börjar chia ta täten bland våra superlivsmedel.
Men varför är chiafrön så nyttiga?
Vi bad kostexperten Carolin Helt svara på det.
Varför är chiafrön så nyttiga?
–Chiafrön är ett riktigt superlivsmedel. Per 100 gram innehåller de 31 gram fett, varav hela 20 gram är linolensyra som är den vegetabiliska formen av Omega-3. Två teskedar chiafrön innehåller mer Omega-3 än en normalstor laxfilé. Omega-3 är viktigt för den hormonella balansen i kroppen och kan verka antiinflammatoriskt. Chiafrön är dessutom rika på mineraler som magnesium, kalium och zink.
Hur ligger det till med protein och kolhydrater?
– Chia innehåller 21 gram protein per 100 gram, med hela 18 av de 20 olika aminosyrorna, en riktig bra källa till vegetabilisk protein. Protein är det som bygger upp vår muskulatur och motverkar att den bryts ner. Chia innehåller 38 gram kolhydrater per 100 gram, varav hela 34 gram är fibrer av den vattenlösliga sorten som gynnar tarmfunktionen och hjälper till att hålla blodsockret jämnt.
Hur kan man äta chia?
– Blanda chiafrön i gröt, müsli, frökex eller smoothies. Till exempel. De innehåller rikligt med gelébildande fibrer, vilket gör det praktiskt att göra puddingar med chiafrön som huvudingrediens. De ger inte speciellt mycket smak och passar därmed till det mesta.
Vem kan särskilt tillgodose sig fröets nyttigheter?
– Chiafrön innehåller hela 520 kilokalorier (kcal) per 100 gram, vilket ger ett bra energitillskott av god kvalitet för alla som vill bli extra uthålliga, långdistanslöpare och skidåkare exempelvis. Anpassar man dosen är det givetvis ett fantastiskt tillskott i maten för alla andra också. De måste tuggas väl om man vill åt mer än bara de gelébildande fibrerna.
► Läs också: Har du testat chiafrön än?
Av Emma V Larsson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Chiafrö var huvudnäring när mayaindianerna och aztekerna i Mexico behövde extra energi till fysiska ansträngningar som strid och långdistanslöpning mellan byar. Under denna tid användes också fröna medicinskt. Det anses kunna användas som febernedsättande medel och som omslag på skottskador för att undvika infektioner.
Källa: Boken ”Supermat” av John Opsahl