Kökets måsten för rengöring – disktrasan och skrubsvampen är svåra att klara sig utan när det gäller att hålla rent på diskbänk och arbetsytor. Något som är viktigt för att hålla god hygien men hur fräscha är de egentligen?
De flesta känner redan till att man bör byta eller på något sätt göra rent disktrasor och svampar regelbundet, om inte annat brukar lukten avslöja när det är dags. Ett vanligt knep är att köra dem i mikron eller att koka dem, men det ska man inte göra skriver Science.
LÄS OCKSÅ: Så städar du naturligt
Har undersökt mikrobernas DNA
Det har visat sig att kökssvampar huserar en stor mängd bakterier, varav vissa är nära släkt med de som orsakar lunginflammation och hjärnhinneinflammation. Och den som orsakar dålig lukt kan orsaka infektioner hos de med nedsatt immunförsvar. Detta har man kommit fram till genom att undersöka DNA hos mikrober som återfanns i 14 använda svampar.
LÄS OCKSÅ: Så här städar du med gott samvete – utan kemikalier
Lika mycket bakterier som i avföring
Undersökningen visade att de svampar som kokats oavsett om det var i mikrovågsugn eller i kastrull till och med hade högre halter av skadliga bakterier än de som aldrig blivit rengjorda. Forskarna liknar förloppet med vad som händer i kroppen efter en antibiotikakur, då antibiotikan även tar död på goda bakterier och dåliga kan härja fritt. De sjukdomsalstrande bakterierna har större motståndskraft och överlever därför medan de godartade dör. Mängden bakterier i en kubikcentimeter undersökt svamp var sju gånger fler än vad det finns människor på jorden rapporterar forskarna och motsvaras enbart av mängden bakterier i avföring. Så byt hellre ofta eller strunta i att används svampar tillverkade av plast helt och hållet, det tjänar även miljön på.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!