Vi dricker ungefär 93 450 koppar kaffe under en livstid i Sverige. Om man bortser från Finland så dricker vi mest kaffe i hela världen. Därför är det viktigt vilket kaffe vi faktiskt väljer. Om en enda person väljer ett ekologiskt kaffe förhindrar han/hon att drygt 19 kilo kemiska bekämpningsmedel sprids i naturen.
Kaffe står med på Naturskyddsföreningens lista över livsmedel som är viktiga ekologiska val. Varför kaffe? För att det är skillnad på kaffe och kaffe. På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som har varit förbjudet sedan mycket länge i både Sverige och EU. Det skadar och dödar natur, djur och människor.
Kan rädda liv
Efter olja är kaffe den internationella handelsvara som omsätter mest pengar. Kaffe odlas på tio miljoner hektar mark i ett 50-tal olika länder. På 70 procent av odlingarna används mycket giftiga bekämpningsmedel, som parakvat och lindan. Enbart i Costa Rica, rapporteras varje år cirka 700 akuta förgiftningar och ett 30-tal dödsfall bara på grund av parakvat, skriver Naturskyddsföreningen i rapporten ”Rädda liv. Byt kaffe”.
Kemikalier i skalet
Det besprutade kaffet är inte i första hand ett problem för oss som dricker kaffe, utan för naturen och dem som arbetar i och bor intill kaffeodlingarna. Mycket av kemikalierna sitter nämligen i skalet.
Valet är ganska enkelt. Om du väljer ett KRAV-märkt kaffe är du garanterad att själv slippa skadliga bekämpningsmedel. Ekologisk odling leder dessutom till mindre skogsskövling och mindre klimatpåverkan, samt att arbetarna får en bättre hälsa när de slipper skador av bekämpningsmedel.
Av Emma V Larsson