Annons

”Rena råvaror är den bästa medicinen!”

Forskningen visar tydligt att maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer. Vi kan stärka vårt skydd genom att äta mer av alla färgglada grönsaker, frukter och bär. Här avslöjar dietist Anna Ottosson vad du ska titta efter lite extra i grönsaksdisken!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
13 juni, 2024
Anna Ottosson

Cancer ökar i västvärlden och vi behöver använda alla verktyg i verktygslådan för att bekämpa den allvarliga sjukdomen som drabbar så många. Det menar Anna Ottosson som med sin bok ”Kraften i maten” (Bonnier Fakta) vill bidra med det verktyg som är hon är expert på: god och sjukdomsskyddande mat! För hela 30–50 procent av de vanligaste cancerformerna skulle enligt WHO och Världscancerfonden faktiskt kunna förhindras och förebyggas genom en hälsosam mat och livsstil.

Gå från brun till färgglad mat

Anna vill inspirera oss till att gå från ”fyra nyanser av brunt” på tallriken, till att njuta mer av mat som kittlar smaklökarna i regnbågens alla färger. Och hennes bok är mycket riktigt en frestande färgfest, där alla recept har gemensamt att de genom sina många färgglada ingredienser från växtriket kan stärka skyddet mot cancer, och hjälper den som redan har genomgått en cancerbehandling att läka och återhämta sig. Boken vilar på den senaste, samlade nutritionsforskningen och Världscancerfondens kostråd.

Tumregeln är att äta mycket frukt och grönsaker i alla färger och former, helst 500 – 800 gram per dag. De innehåller nyttiga antioxidanter, polyfenoler och fytokemikalier som neutraliserar fria radikaler och bygger upp vårt skydd mot cancer och andra sjukdomar. Men det finns två vegetabiliska familjer som är särskilt potenta, förklarar Anna. Den ena är korsblommiga grönsaker, som broccoli, blomkål och grönkål. Dessa innehåller den aktiva komponenten isotiocyanat. Den andra är alliumfamiljen som består av olika sorters lök. Anna vill också slå ett slag för färska örter och många torkade kryddor eftersom de också innehåller cancerskyddande fytokemikalier, antioxidanter och antiinflammatoriska komponenter.

Kan man kompensera med en större mängd frukt och grönt en dag om det blivit mindre dagen före? Eller om man varit på fest och fått i sig en hel del mindre bra saker..?

– Ja se till helheten: hela dagen eller hela veckan! Om du tittar på tallriken och tänker ”jag ska äta i regnbågens färger” och så är inte gult med så kan du förstås kamma hem det nästa gång du äter, eller nästa dag. Jag vill verkligen bjuda in en lätthet och en glädje i vilken kraft det finns i maten! Det viktiga är: vi ska inte bli fanatiska och gå åt extremerna åt något håll, utan vi har alltid en ny chans. Vi kan alltid göra en förändring här och nu: som att lägga till något mer färgglatt på tallriken. Det här handlar inte om att vi bara ska leva på morötter och äpplen, livet och maten är ju till för att njutas, säger Anna.

Annons

Maten stärker upp hela kroppens skydd

Boken riktar sig främst till perioderna innan och efter det att man eventuellt drabbas av cancer.

Varför inte under själva sjukdomen?

 Den riktar sig egentligen till alla som vill inspireras och använda sig av kraften i maten, men också för att stärka upp sitt skydd för cancer och mot återfall. Men när man är mitt i behandlingen så rekommenderar jag att man får kostråd av sitt medicinskt behandlande team. Så att nutritionsbehandlingen och den medicinska behandlingen går hand i hand och blir effektiv. Det är väldigt viktigt, för det är olika kostråd som gäller före, under och efter en behandling.

Har maten extra stor skyddande roll för vissa cancerfomer?

– Denna mat påverkar hela kroppen positivt så det handlar inte om en specifik cancerform, utan den stärker upp skyddet för hela kroppen och påverkar även diabetes och hjärt-kärlsjukdom kraftfullt.

Annons

Kan även de personer som har cancer i generna och därmed kanske en större risk att drabbas, motverka cancer genom bra kost?

– Alla kan tyvärr få cancer, det är en hemsk sjukdom och drabbar väldigt orättvist, men enligt Världscancerfonden så kan vi stärka upp vårt skydd mot cancer genom mat och livsstil. Hypotesen bakom epigenetik är att vi genom rätt mat och livsstil kan aktivera de gener som vi vill ska vara aktiva, och så får vissa andra gener slumra och inte vara så aktiva. Vi kan ”slå av och på dem” lite, det är grundtanken med epigenitiken som jag skriver om i boken. Jag tänker att varje sak gör skillnad, och att vi aldrig ska skuldbelägga. Ingen kan ge några garantier och vi behöver inte bli extrema eller fanatiska. Men att vi gör kloka val varje dag som påverkar oss i positiv riktning, i form av härlig, god mat som gör gott.

Färgerna i maten lyfter varandra

Anna nämner olika ”näringskompisar som lyfter varandra” i sin bok.

Kan du ge exempel på sådana ”näringskompisar”?

– När du kombinerar råvaror med olika färger så är det häftiga att färgerna lyfter varandra och ger ännu bättre effekt. När du upphettar tomater till exempel, så blir tillgängligheten till det nyttiga lykopenet i tomaterna ännu bättre ihop med olja. Eller det klassiska exemplet att svartpeppar lyfter gurkmejans effekt. Min egen favorit är att blanda mango, hallon och blåbär i min frukostfil. Då lyfter deras färger varandra och blir ännu mer effektiva. Det finns en enorm kraft i de här rena råvarorna, det är rena rama medicinen!

Tips! Lyssna på Kureras podd ”Så mår jag bra!”, där Anna Ottosson intervjuas i ett avsnitt!

(Foto: Helen Pé)

Fakta

Cancerskyddande grönsaker

”Ät alla grönsaker, blanda och variera efter tycke och smak. Här är exempel på sorter som innehåller mycket cancerskyddande ämnen”, tipsar Anna Ottosson.

  • Lök: gul lök, schalottenlök, salladslök, vitlök, purjolök
  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Blomkål
  • Grönkål
  • Rödkål och savojkål
  • Spenat
  • Rödbeta 

Hur viktigt är det att köpa eko?

Det viktigaste är att man äter grönsaker, och när det är möjligt: välj eko och gärna närproducerat. Man behöver inte skapa en rädsla som gör att man slutar köpa frukt och grönt, för att man inte har råd med ekologiskt. Det får vara en balans där.

Kan vissa näringsämnen ”ta ut varandra”?

– Ja exempelvis kaffe och mjölk, som konkurrerar om näringsupptaget. Så det där klassiska med kaffe på maten, det skulle jag vänta lite med, framförallt i anslutning till lunch och middag när man får i sig många näringsämnen som är viktiga för att bygga upp kroppen. Det gäller både mjölk som måltidsdryck, mjölk i kaffet och kaffet för sig.

 

Annons