En oemotståndlig chokladmousse fungerar som ”comfort food” vilken grå och regnruskig dag som helst. Extra plus för att den inte är sötad med vitt socker, samt att den toppas med friska bär!
Här har en hel kaka mörk choklad smälts och vispat samman med krämig kokosgrädde, avokado, lönnsirap, salt och vanilj.
”Resultatet blir en vansinnigt dekadent och härlig mousse, som även funkar finfint som ganache till chokladtårta. Tillsammans med den saltade mandelgrädden blir detta en slags more is more-efter- rätt som känns väldigt lyxig. Färska eller frysta bär bryter av sötman och lättar upp. Det här receptet blir bäst om du använder en riktigt tjock och krämig kokosgrädde. Jag brukar köpa den på tetra från Garant”, tipsar Agnes Gällhagen, som skapat receptet. Det och många andra frestande recept hittar du i hennes bok ”Comfort food” (Norstedts).
Ingredienser
4 portioner
100 g mörk choklad, 70% kakaohalt
200 ml kokosgrädde
1 liten mogen avokado
2 msk kakao
3 msk lönnsirap
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
Till servering:
saltad mandelgrädde, se nedan
färska eller frysta bär, t ex hallon, björnbär eller jordgubbar
Saltad mandelgrädde:
250 ml kokosgrädde
3 msk mandelsmör
1 1⁄4 msk lönnsirap
1–1 1⁄2 krm fint himalayasalt
1/2 krm vaniljpulver
LÄS OCKSÅ: Miss Raw’s snickersbollar
Gör så här
Häll vatten i en kastrull så att det går upp några centimeter på kanten, koka upp och placera en värmetålig skål ovanpå. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i skålen. Rör om några gånger tills chokladen smält.
Lägg alla ingredienser, inklusive den smälta chokladen, i en matberedare. Mixa slätt. Smaka av och justera sötma och sälta efter tycke.
Häll moussen i en skål och låt stå kallt i kylskåp i 3 timmar eller i frysen i 30–45 minuter för att snabba på processen.
Gör mandelgrädden enligt receptet nedan. Servera moussen med en klick mandelgrädde och bär.
Saltad mandelgrädde:
Vispa ihop kokosgrädde, mandelsmör, lönnsirap, salt och vanilj tills det blandats helt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lönn- sirap och/eller salt. Servera genast, eller låt stå i kylskåp tills det är dags för servering. Håller i upp till 5 dagar.
LÄS OCKSÅ: Raw hallon-cheesecake till vardag och fest
Av Carolina Eriksson