Annons

Dekadent chokladmousse med saltad mandelgrädde

En oemotståndligt dekadent chokladmousse fungerar som "comfort food" vilken grå och regnruskig dag som helst. Extra plus för att den inte är sötad med vitt socker, samt att den toppas med friska bär!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
6 november, 2020
Dekadent chokladmousse med saltad mandelgrädde

En oemotståndlig chokladmousse fungerar som ”comfort food” vilken grå och regnruskig dag som helst. Extra plus för att den inte är sötad med vitt socker, samt att den toppas med friska bär!

Här har en hel kaka mörk choklad smälts och vispat samman med krämig kokosgrädde, avokado, lönnsirap, salt och vanilj.

”Resultatet blir en vansinnigt dekadent och härlig mousse, som även funkar finfint som ganache till chokladtårta. Tillsammans med den saltade mandelgrädden blir detta en slags more is more-efter- rätt som känns väldigt lyxig. Färska eller frysta bär bryter av sötman och lättar upp. Det här receptet blir bäst om du använder en riktigt tjock och krämig kokosgrädde. Jag brukar köpa den på tetra från Garant”, tipsar Agnes Gällhagen, som skapat receptet. Det och många andra frestande recept hittar du i hennes bok ”Comfort food” (Norstedts).

Ingredienser

4 portioner
100 g mörk choklad, 70% kakaohalt
200 ml kokosgrädde
1 liten mogen avokado
2 msk kakao
3 msk lönnsirap
1 krm vaniljpulver
1 krm salt

Till servering:
saltad mandelgrädde, se nedan
färska eller frysta bär, t ex hallon, björnbär eller jordgubbar

Saltad mandelgrädde:
250 ml kokosgrädde
3 msk mandelsmör
1 1⁄4 msk lönnsirap
1–1 1⁄2 krm fint himalayasalt
1/2 krm vaniljpulver

LÄS OCKSÅ: Miss Raw’s snickersbollar

Gör så här

Häll vatten i en kastrull så att det går upp några centimeter på kanten, koka upp och placera en värmetålig skål ovanpå. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i skålen. Rör om några gånger tills chokladen smält.

Annons

Lägg alla ingredienser, inklusive den smälta chokladen, i en matberedare. Mixa slätt. Smaka av och justera sötma och sälta efter tycke.

Häll moussen i en skål och låt stå kallt i kylskåp i 3 timmar eller i frysen i 30–45 minuter för att snabba på processen.

Gör mandelgrädden enligt receptet nedan. Servera moussen med en klick mandelgrädde och bär.

LÄS OCKSÅ: Morotskaksbollar

Saltad mandelgrädde:
Vispa ihop kokosgrädde, mandelsmör, lönnsirap, salt och vanilj tills det blandats helt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lönn- sirap och/eller salt. Servera genast, eller låt stå i kylskåp tills det är dags för servering. Håller i upp till 5 dagar.

Annons

LÄS OCKSÅ: Raw hallon-cheesecake till vardag och fest

Av Carolina Eriksson

Annons