En som vill ta upp kampen mot sockret – och en gång för alla utreda vilken inverkan det har när det gäller uppkomsten av olika sjukdomar – är vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.
Det är dags att vi börjar ta sockrets skadeverkningar på allvar, menar hon. Och ger samtidigt tips på hur vi på mest effektiva sätt kan minska – eller helt bli av med – vårt sötsug.
Vi svenskar blir mer hälsomedvetna – men skär ner särskilt mycket på sockret, det gör vi inte.
Hela 45 kilo får vi i oss per person och år. Men vad gör socker egentligen med våra kroppar – och varför är det så onyttigt för oss? Ann Fernholm har svar på tal.
– De nya teorier som växer fram handlar om att stora doser av sockerarten fruktos drar igång en farlig fettbildning i levern. Det vita sockret, sackaros, består av fruktos och glukos. Fruktos finns också i frukt, men i lägre doser, berättar hon.
Allt fler får fettlever
Hon fortsätter:
– När vi äter mycket vitt socker är det lätt att vi överkonsumerar fruktos. Det verkar i längden kunna leda till att levern blir förfettad. Enligt vissa rapporter från USA har i dag 1 av 10 ungdomar sannolikt fettlever. Tidigare drabbade fettlever nästan bara alkoholister.
Grogrund till många sjukdomar
Hennes bok “Ett sötare blod” handlar om hur ett högt blodsocker och en hög nivå insulin i blodet sannolikt driver flera av de sjukdomar som är kopplade till bukfetma: hjärt-kärlsjukdom, demens och cancer. Många forskare menar att en hög insulinnivå i blodet är en orsak till varför bukfetma ökar risken att drabbas av vissa cancerformer, till exempel bröstcancer och tarmcancer. En del forskare menar även att Alzheimers sjukdom borde kallas för typ 3-diabetes eftersom hjärnan bland annat har blivit insulinresistent.
– En kost som sänker blodsockret kan utifrån ett rent teoretiskt biokemiskt perspektiv dämpa utvecklingen av dessa sjukdomar, men detta är aldrig undersökt med bra vetenskapliga metoder, säger Ann Fernholm.
Kräver högre kvalitet på kostforskningen
När Ann Fernholm, i sitt jobb som vetenskapsjournalist och författare, gör research har hon ofta granskat kostvetenskapen och hon säger sig ofta bli enormt frustrerad över bristen på bra kostforskning. Därför har hon nu varit med och grundat en fond för kostforskning: Kostfonden. Det är dags att en gång för alla utreda sockrets skadeverkningar, menar hon.
– Målet är en högre kvalitet på kostforskningen och att fler studier genomförs som kan komma patienter till nytta. Det är viktigt att utreda till exempel om en insulinsänkande kost kan hjälpa till att bromsa cancertillväxt.
– Det är dags att vi börjar ta den forskning som visar att sockret sannolikt skadar kroppen på allvar.
Ann Fernholm: ”Så minskar du ditt sötsug”
Tips 1: Läs på!
– Ett bra sätt för att minska sitt sötsug är att läsa om de nya teorier som växer fram kring hur socker direkt kan skada kroppens ämnesomsättning och orsakar bukfetma och typ 2-diabetes, som i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens och depression. För mig personligen har det lett till att jag mest mår illa när jag ser de långa raderna av smågodis i våra butiker, säger Anna Fernholm.
Tips 2: Stålsätt dig!
För den som lider av ett kraftigt sötsug gäller det att stålsätta sig under några månader, menar hon.
– Släng ut allt sött från hyllorna i ditt skafferi och kylskåp. Tacka nej till alla bullar och kakor. Öva i förväg så att du vet hur du ska bemöta trugandet. När sötsuget slår till – ät nötter eller något annat nyttigt istället, säger hon och fortsätter:
– Orkar du hålla dig borta från sockret under en eller ett par månader brukar sötsuget dämpas. Men det är lätt att trilla dit igen. För mig tog det något år innan bullsuget helt gav med sig.
Av Isabelle Hedander
Fakta
Namn: Ann Fernholm
Ålder: 45 år
Bor: Stockholm
Familj: Man och två barn
Sysselsättning: Vetenskapsjournalist och författare
Aktuell med: Böckerna “Det sötaste vi har” och “Ett sötare blod”
Synlig i sociala medier: Bloggen ettsotareblod.se
Tre saker du inte visste om Ann Fernholm: Hon älskar att klättra på en lodrät varm kalkstensklippa (men har för litet tid för det), hennes bästa mat innehåller lime och koriander, innan kosten tog över hennes intresse skrev hon mest om nanoteknik.
Anns tre viktigaste hälsotips:
– Njut av god mat lagad från grunden. Se till att röra på dig utomhus. Undvik socker i första hand och vitt mjöl i andra hand.
Detta äter Ann helst till mello-myset/fredagsmyset:
– Jag ligger efter i mystrenden, har inte hunnit skaffat mig några teve-mysrutiner än. Ofta blir det en kopp te framför långfilmen. Kanske några nötter eller god ost.