Bisfenol A har hittats i renoverade vattenledningar i bostadshus. De negativa hälsoeffekter som kopplas till det giftiga ämnet är inte roliga – det kan påverka fortplantning, inlärningsförmåga och beteende, samt har förknippats med cancer såväl som diabetes.
Ingen har väl knappast missat löpsedlarnas rubriker om Bisfenol A i dricksvattnet. Och det är en nyhet att vara uppmärksam på. Bisfenol A är förbjudet i nappflaskor sedan 2011 och sedan förra året är det även förbjudet i barnmatsburkar i Sverige. Men i en studie utförd av Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket fann man att 3 000 lägenheter kan ha bisfenol A i vattnet. Fastigheter som har renoverat vattenledningarna med en tunn hinna plast på insidan av rören, relining med tvåkomponents-epoximetoden, kan ha Bisfenol A i dricksvattnet, framförallt om renoveringen genomförts mellan 2007-2011. Det rapporterar SVT. 2011 slutade branschen använda just den skadliga tvåkomponents-epoximetoden, men det är fortfarande lagligt att laga rör på detta vis.
Hormonstörande ämne
Vad kan då Bisfenol ställa till med? Enligt Kemikalieinspektionen är Bisfenol A, vanligen förkortat BPA, ett ämne som är hormonstörande vid låga doser. Bisfenol A tillverkas inte i Sverige men importeras i kemiska produkter och används vid produktion av exempelvis plaster, färger och lim. Bisfenol-A kan på grund av sina hormonliknande egenskaper ge effekter på fortplantning, inlärningsförmåga och beteende.
Hjärtsjukdom, diabetes och fetma
Enligt Naturskyddsföreningen kan ämnet även kopplas till hjärtsjukdom, diabetes, fetma, cancer och neurologiska störningar. Resultat från djurstudier av BPA visar på mycket bekymmersamma negativa effekter, såsom bröstcancer, förskjuten pubertet, fetma, kromosomförändringar samt reproduktionsskador i flera generationer.
– Det är naturligtvis inte bra att utsättas för Bisfenol A, ens i låga koncentrationer. Vi ser mycket allvarligt på att det kan finnas i dricksvatten, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen till SVT.
Kräver skarpare lagstiftning
Myndigheterna bakom studien kommer att lämna förslag på åtgärder till miljödepartementet i december. Nu hoppas man att bostadsrättsföreningarna och bostadsföretagen vidtar egna åtgärder snarast. Naturskyddsföreningen kräver skarpare lagstiftning kring ämnet.
– Nästan all miljöförstöring är tyvärr laglig. Och det visar ju att det är politiska beslut som behövs. Vi måste ha en tuff lagstiftning som helt förbjuder vissa miljögifter, och Bisfenol A har inte i dricksvattnet att göra. Det ska bara bort, säger Mikael Karlsson på Naturskyddsföreningen till SVT.
Av Emma V Larsson