Annons

Det säger ditt kiss om din hälsa

Ditt urin kan avslöja mer om dig och din hälsa än du kanske tror! Från sjukdomar till vätskebalans och matvanor. Vad kan brunt, rött, genomskinligt, grumligt, orange eller kanske grönt kiss betyda? Här är en liten guide!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
22 september, 2023
Person i vit rock håller i ett urinprov

Generellt kan man säga att färgen på ditt urin förändras naturligt beroende på vätskenivån i kroppen, men det kan också ändra färg på grund av det du ätit och de råvarornas pigment, eller av att du tar vissa mediciner. Vissa färger kan dock vara en signal på ett hälsotillstånd som kräver läkarbesök. Framförallt om urinen är grumlig, brun, blå eller grön. Mörkt eller orange urin kan också vara ett tecken på att levern inte fungerar korrekt, i synnerhet om du även har blek avföring och gulaktig hud och gula ögonvitor.

Urinens färg bör återgå till sin vanliga färg inom två-tre dagar efter att du märkt att den ändrat färg, annars är det dags att uppsöka vården.

11 nyanser av urin – och vad de kan betyda

1. Gulaktigt till bärnstensfärgat 

Den vanligaste färgen på urin går från ljusgul till en djupare bärnstensfärgad färg. Urobilin heter det ämne som ger urinen dess gula färg, och det blir mer utspätt när man dricker vatten. Urobilin bryter även ner hemoglobin, det protein som transporterar syre i dina röda blodkroppar.

2. Mörkgult 

Kan betyda att du är lätt uttorkad och att du behöver dricka mer vatten. Om möjligt ska du sikta in dig på 6–8 glas vatten per dag.

3. Orange

Orange eller ljusorange urin kan vara ett symtom på uttorkning och att du behöver öka ditt vätskeintag. En del vitaminer, såsom B2 (riboflavin), kan också göra att urinen blir ljusgul eller orange.

Annons

Vissa läkemedel kan också få urinen att se orange ut, som det antiinflammatoriska läkemedlet sulfasalazin, vissa laxermedel samt cytostatika som ges vid cancer.

Men orange urin ihop med ljusfärgad avföring kan även betyda att galla kommer in i blodomloppet på grund av problem med gallgångar eller lever. Gulsot i vuxen ålder kan också orsaka orange urin.

4. Brunt

Detta kan till exempel bero på uttorkning eller på att du befinner dig i ett varmt klimat. Att dricka mer och få i sig elektrolyter hjälper till att spä ut urinen och göra den ljusare i färgen igen.

Om du har tränat intensivt, särskilt löpning, så kan det leda till mörkbrun urin, känt som ansträngningshematuri, något som inte är helt ovanligt. (Hematuri är ett annat ord för blod i urinen.) Det brukar lösa sig med hjälp av vila inom några timmar. Men om du har mörkbrun urin efter att ha tränat och färgen inte återgår till det normala efter 48 timmar, så bör du rådfråga en läkare om det kan finnas andra bakomliggande orsaker. Brun färg kan även vara en biverkning av flera mediciner, till exempel antibiotika eller laxermedel.

Mörkorange eller brunt urin kan också uppstå om du inte producerar tillräckligt med urin. Det gör att det urin som ändå kommer ut blir mer koncentrerad och mörk. I allvarligare fall kan bruna nyanser vara ett tecken på sjukdom i lever eller njurar. Problem med levern kan nämligen få kroppen att utsöndra höga nivåer av bilirubin, ett pigment som finns i gallan.

Annons

Men: du kan också bara ha ätit en stor portion bondbönor eller rabarber, som kan färga urinen brun. 

5. Blekt eller transparent gult

Detta är vanligtvis ett tecken på att du är hydrerad och dricker tillräckligt med vatten.

Diabetes insipidus är ett tillstånd som också kan få människor att kissa ut stora mängder ljus urin varje gång de tömmer blåsan. Det beror på att kroppen producerar ett överskott av urin och gör dig väldigt törstig, vilket leder till att du dricker ofta.

6. Rött eller rosa urin

Urin kan se rött eller rosa ut om du har ätit frukt och grönt som har ett naturligt djupt rosalila eller rött pigment, till exempel rödbetor, rabarber eller blåbär.

Men även blod i urinen, så kallat hematuri, kan färga urinen rosa eller röd. Det kan i sin tur bero på en urinvägsinfektion, prostatainfektion eller njursten. I vissa fall kan det även vara tecken på njursjukdom eller cancer. Det är viktigt att kontakta läkare om du har blod i urinen för att fastställa orsaken.

Även läkemedel kan ge urinen en rödaktig eller rosa nyans, som vissa laxermedel och fenazopyridin, som behandlar urinvägsbesvär.

7. Klart/genomskinligt

Detta tyder på att du dricker mer än den rekommenderade dagliga mängden vatten om 6-8 glas. Även om det är bra att var återfuktad inifrån, så kan det beröva kroppen viktiga elektrolyter att dricka för mycket vatten. Ser kisset klart ut ibland så är det inget att oroa sig för, men ser det alltid ut så, så kan det tyda på att du behöver drar ner på mängden vatten du dricker.

Även diabetes kan göra att man kissar oftare, samt känner sig väldigt törstig. Detta kan leda till klart urin. Men klart urin kan också vara ett tecken på leverproblem som cirros och viral hepatit. Så om du inte vet med dig att du inte dricker stora mängder vatten och ändå alltid har klart urin så bör du uppsöka läkare

8. Lila

I sällsynta fall kan urin få en lila färg. Det beror då på en mycket sällsynt metabol sjukdom som heter porfyri (som även kan ge rött urin). Den hämmar kroppens förmåga att bilda hemoglobin – som ansvarar för att transportera syre från lungorna och ut i kroppens vävnad.

9. Grumligt

Grumligt kiss kan vara tecken på urinvägsinfektion. I vissa fall kan det vara ett annat tecken på uttorkning. Men det kan även vara symtom på vissa njursjukdomar och andra sjukdomar, som Crohns eller divertikulit (tarmfickor).

Om du är gravid och får grumligt eller bubbligt urin kan det dessvärre vara tecken på havandeskapsförgiftning. I så fall bör du genast kontakta vården

10. Blått

Det är ovanligt med blått urin och beror i de fall det ändå förekommer med största sannolikhet på något du ätit, till exempel färgämnen i godis eller i vissa mediciner. Som ämnet cimetidin, som kan ges vid magsår eller halsbränna, eller det inflammationsdämpande läkemedlet indometacin.

Bakterieinfektionen pseudomonas aeruginosa, som framförallt drabbar personer med nedsatt immunförsvar eller andra bakomliggande orsaker, kan också få ditt urin att bli blå, grön eller lila.

11. Grönt 

Kiss som ser grönt ut kan vara ett tecken på urinvägsinfektion. Men ett tillstånd som kallas familjär benign hyperkalcemi kan också orsaka blå eller grön urin, då låga till måttliga nivåer av kalcium syns i urinen.

Av Carolina Eriksson

Källor:

Illustrerad vetenskap

Mayo Clinic

Healthline

Medical News Today

Annons