Annons

Diabetiker? Ersätt kött med baljväxter – förbättra dina värden

Diabetiker som ersätter kött med baljväxter får lägre blodfetter, insulin och blodsocker. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition.

Redaktionen

8 januari, 2015
Diabetiker? Ersätt kött med baljväxter – förbättra dina värden
Dela inlägget

Diabetiker som ersätter kött med baljväxter får lägre blodfetter, insulin och blodsocker. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition.

Forskarna bakom studien lottade 31 patienter med diabetes att följa två olika typer av kost. Båda dieterna utgick från en diet kallad Therapeutic Lifestyle Change (TLC), vilken går ut på att minska intaget av mättat fett samt att äta mer av fullkorn, frukt och grönt. Det vill säga mycket likt de nordiska näringsrekommendationerna.

Uppmaningen: ”Byt ut köttet”
En av dieterna ändrades dock på en punkt: Deltagarna uppmanades att ersätta två portioner (à 70 gram) rött kött med baljväxter – det vill säga livsmedel som till exempel ärtor, bönor, kikärter och linser – tre gånger i veckan.

Tydliga förbättringar i blodvärden
Deltagarna fick först äta den ena kosten i åtta veckor, sedan åt de under två veckor som de gjort innan studien för att slutligen övergå till den andra kosten under åtta veckor. Studien hade därmed en så kallad cross-over design, skriver Läkare för framtiden.
Trots den lilla skillnaden mellan de olika dieterna såg forskarna signifikanta förbättringar i blodvärden under den period deltagarna åt kosten med mer baljväxter. Blodsocker och insulin i fasta, triglycerider och LDL-kolesterol var alla lägre, vilket är gynnsamt såväl vid diabetes som generellt för god hälsa.

Av Isabelle Hedander

Annons

Annons