Annons
Annons

Din frisörs hälsa kan vara i fara

Skönhetsbranschen är en djungel och det är inte bara vi konsumenter som har svårt att hitta rätt. Problemet är minst lika stort om inte större för yrkesutövarna som exponeras för en uppsjö kemikalier och syntetiska ämnen dagligen. Trots lagar och regler riskerar personal på hårvårds- och nagelsalonger att fara illa.

Redaktionen

7 september, 2017
Din frisörs hälsa kan vara i fara
Dela inlägget

Skönhetsbranschen är en djungel och det är inte bara vi konsumenter som har svårt att hitta rätt. Problemet är minst lika stort om inte större för yrkesutövarna som exponeras för en uppsjö kemikalier och syntetiska ämnen dagligen. Trots lagar och regler riskerar personal på hårvårds- och nagelsalonger att fara illa.

I hårvårdsprodukter finns strikta krav på att redovisa ingredienserna i innehållsförteckningen, det innebär att det går att se vad produkten innehåller – ett styvt jobb visserligen men det är fullt möjligt att ta reda på om det finns några skadliga ämnen och sedan göra sitt val utifrån det. För frisörer är det inte alltid lika lätt, visserligen är kraven på innehållsförteckning lika strikt men ofta är det betydligt starkare koncentration i professionella produkter och patenterade ingredienser kan gå under Kemikalieinspektionens radar.

Hjälp att göra medvetna val
Givetvis kan man som frisör göra ett medvetet val att välja skonsammare produkter men det är inte alla som har tillräcklig kunskap. För att råda bot på kunskapsbristen lanserade Stockholms stads miljöförvaltning härom året kampanjen Kemikaliesmart frisör vars syfte är att sprida information om hur man som frisör kan göra klokare val och göra tillvaron säkrare för både sig själv, sina kunder och miljön.

LÄS OCKSÅ: Gravida danskor avråds från smink, hudkrämer och hårfärg

Brazilansk föning förbjöds
Formaldehyd är till exempel vanligt förekommande i produkter som används för att räta ut lockigt hår i så kallad brazilian blowout något som stoppats i Sverige då frisörer som ägnade sig åt det kunde drabbas av allt från huvudvärk till näsblod. EU beslutade i dagarna att förbjuda ämnet helt i kosmetik. Det finns studier som visar att frisörer och kosmetologer löper större risk att få missfall, eller att föda underviktiga barn, de löper även större risk att drabbas av neurologiska sjukdomar som alzheimer.
– Det är sant att frisörer utsätts för vissa risker, ventilationen är viktig och kunskap är A och O säger Staffan Westman, vice VD på Frisörföretagarna.

LÄS OCKSÅ: Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg

Även manikurister far illa
Även nagelteknologer och manikurister är en utsatt yrkesgrupp då de arbetar med starka lösningsmedel, lacker som kan innehålla hormonstörande ämnen och olika former av plaster och klister med ingredienser som länkats till cancer och lungsjukdomar skriver New York Times.

LÄS OCKSÅ: Grått hår – en markör för god hälsa?

Frisören ansvarar för vad de säljer
I Sverige som följer EUs regelverk borde dessa yrkesgrupper inte vara utsatta för lika stora risker men även om vi kanske har strikta regler är det inte tillverkarnas ansvar utan återförsäljarens att hålla koll på och informera om innehåll och risker och det kan vara svårt för den enskilde näringsidkaren att känna till allt. Det är också på salongerna som kontrollerna görs och om en salong säljer en produkt med otillåtna ingredienser är det salongsinnehavaren själv som får ta smällen i form av böter, det gäller även den som bara hyr in sig.
– Det är inte helt OK att frisören ska ansvara, det borde ligga hos leverantören säger Staffan Westman.

Mycket kvar att göra
Det har skett förbättringar genom åren, blekningspulver måste till exempel numera vara dammfria och färger är i större utsträckning ammoniakfria än tidigare. Det finns fortfarande alltför mycket som skadar hälsan hos de som arbetar med dessa produkter och som dessutom kan påverka kundens hälsa negativt. Till exempel har forskning visat att frisörer löper 30 procents högre risk att drabbas av cancer i urinblåsan och nyligen kom det uppgifter om att kvinnor som färgar håret och använder hormonspiral var överrepresenterade bland bröstcancerpatienter.

Men hur gör man då som ansvarstagande och hälsomedveten kund om man vill göra ett mer medvetet val?
Dels kan man titta efter gesällbrevet, dessutom finns det en frisörlicens som seriösa frisörer kan söka. Sitter det en på spegeln hos din frisör kan du i likhet med när du sätter dig i en taxi med licens vara säker på att företaget innehar F-skattsedel, dessutom intygar licensen att det är en utbildad frisör som antingen innehar gesällbrev eller har gjort ett godkänt prov.

Gröna alternativ
Detta garanterar dock inte att man slipper undan mindre hälsosamma kemikalier men det är mindre sannolikt att man ska behandlas med okontrollerade och privatimporterade produkter. Vill man vara på den säkra sidan kan man välja en salong märkt Grön salong även om inte heller de är helt kemikaliefria.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Läs mer om Stockholms stads kampanj Kemikaliesmart frisör och ladda ned foldern här.

Den som vill lära sig mer om innehållet i hygienartiklar kan läsa mer om det i Katarina Johansons bok ”Badskumt”.

Annons
Annons