Annons

Din katt lyssnar på dig – om du pratar bebisspråk

Forskning visar att katter förstår oss människor om vi pratar till dem på ett barnsligt sätt. Men de lyssnar inte på alla – bara på deras ägare!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
25 juli, 2024
Din katt lyssnar på dig – om du pratar bebisspråk

Forskning visar att katter förstår oss människor om vi pratar till dem på ett barnsligt sätt. Men de lyssnar inte på alla – bara på deras ägare!

När vi pratar med våra husdjur ändrar vi ofta både tonfall, röstläge, samt pratar i kortare stavelser och upprepar och artikulerar mer. Detta sätt att prata skiljer sig från hur vi pratar till andra vuxna människor –men är likt hur vi pratar till bebisar och småbarn.

Tidigare forskning har visat att hundar är mer uppmärksamma när vi pratar på det här sättet. Men det har inte forskats mycket på hur katter uppfattar och reagerar på det.

LÄS OCKSÅ: Att prata med sina husdjur är ett tecken på intelligens

Vi pratar till husdjur som till småbarn

Det ville den franska katt-beteendevetaren Charlotte de Mouzon ändra på. Charlotte och hennes kollegor på Universitetet i Paris/Nanterre har nu publicerat två studier inom området. I den första studien jämförde de människors prat riktat till katter med deras prat riktat till andra vuxna människor. Här kunde forskarna konstatera att både män och kvinnor ändrade sitt sätt att prata när de vände sig till katter, och att det liknade hur de pratar med småbarn och hundar.

Annons

Sedan undersökte de hur katterna reagerade på detta ”kattanpassade” sätt att prata. Forskarna visste redan att katter brukar reagera på sin ägares röst. Men nu ville de ta reda på om katter reagerade annorlunda på när ägaren pratade på detta ”barnsliga sätt” till dem, jämfört med när andra människor gjorde samma sak.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Särskild blinkning hos katter är tecken på tillgivenhet

Katter reagerar bara på ägarens röst

16 vuxna innekatter fick reagera på förinspelade ljud från när såväl deras ägare som en främmande människa pratade – både på ett barnsligt, ”kattanpassat” sätt och när de pratade som vanligt. Forskarna studerade sedan katternas reaktioner, som deras öronrörelser, hur svansen rörde sig och om pupillerna vidgade sig. Och de fann, intressant nog, att katterna reagerade tydligt när deras ägare pratade ”kattanpassat” – men inte när en främmande människa gjorde samma sak. Detta överraskade forskarna, eftersom hundar reagerar på det anpassade, ”barnsliga” pratet oavsett vem som pratar till dem – det behöver alltså inte vara deras ägare.

Charlotte de Mouzon underströk att man behöver göra mer forskning för att ta reda på om samma resultat gäller även utekatter. Detta eftersom studien gjordes på innekatter som kanske inte är vana vid att interagera med andra människor i samma utsträckning som utekatter och hundar.

LÄS OCKSÅ: Vad tänker och känner din hund?

Annons

Katter jamar mer om vi pratar med dem

Men denna studie sätter ändå ljuset på ett viktigt faktum: katter är känsliga och kommunikativa djur. Och det är inget att skämmas för att prata bebisspråk med din katt! Det stärker i själva verket bandet mellan er. Katter som blir talade till som mest är också de som jamar mest tillbaka till oss, framförallt om vi pratat mycket med dem redan som små. Jamande är ju ett sätt för katter att kommunicera med oss, som de lärt sig att utnyttja i just relationen till människan. De jamar inte till andra vuxna katter.

Källa: Psychology Today

Av Carolina Eriksson

Annons