”Den här läckra tårtan har blivit ett måste så fort det vankas kalas hemma hos oss! Den har en riktigt fyllig chokladsmak och eftersom den är helt fri från socker, mejeriprodukter och vete, så kan du dessutom avnjuta den med gott samvete!”, skriver receptets skapare Dr Diamantis, Diamantis Koukouvinos.
Ingredienser:
12-14 bitar
Botten:
4 dl sötmandel
16 färska, urkärnade dadlar
2 nypor havssalt
2 krm vaniljpulver
2 msk kakao
Chokladkräm:
20 färska, urkärnade dadlar
2 dl kakao
2 msk honung
2 msk kokosolja
3 dl kokosgrädde
2 skivade bananer
Chokladmousse:
500 g kokosgrädde
4 msk kakao
2 krm vaniljpulver
Chokladsås:
3 msk smält kokosolja
1 dl honung
2 dl kakao
6 msk vatten
Gör så här:
Botten:
- Mixa alla ingredienser till en jämn massa.
- Tryck ut den i botten på en springform, 24 cm i diameter.
Chokladkräm:
- Mixa alla ingredienser till en slät kräm i en matberedare.
- Bred ut krämen i ett jämnt lager ovanpå bottnen.
- Tryck ner några bananskivor i krämen och lägg resten som ett tjockt lager ovanpå.
Chokladmousse:
- Blanda samman alla ingredienser i en skål.
- Bred moussen över bananskivorna.
Chokladsås:
- Smält kokosoljan försiktigt över vattenbad.
- Blanda kokosoljan med övriga ingredienser i en skål.
- Ringla chokladsåsen över tårtan.
- Låt tårtan stå svalt och sätta sig i minst 2 timmar innan servering.
Tips! Servera tårtan på ett vackert fat. Garnera gärna med blåbär eller andra favoritbär. Eller gift ihop det söta, chokladiga med nyttigt grönt och garnera med gröna, färska blad och örter som basilika, mynta eller ätbara blommor.
Receptet kommer från boken ”Det läkande köket” av Diamantis Koukouvinos.
Foto: Stephanie Sifvert.
LÄS OCKSÅ: Dr Diamantis:”Kroppen kan läka sig själv, om den får rätt förutsättningar”
Denna tårta är…
Rik på: Vitamin B3, E–vitamin, magnesium, fosfor
Extra bra för: Menstruation & PMS, graviditet, klimakteriet