…Det är rubriken på en debattartikel som förbundsdirektör och ordföranden på Prostatacancerförbundet skrivit. Många män drar sig nämligen för att gå och kolla prostatan, trots att just prostatacancer är Sveriges mest spridda cancerform.
Det finns dock ingen anledning att noja – ett vanligt blodprov räcker, skriver de och uppmanar alla män över 45 att gå och kolla sitt PSA-värde.
Många tror att en undersökning av prostatan innebär att de behöver bli undersökta lite väl grundligt, med en plasthandske inkluderad. Men icke då. För att kolla PSA-värden räcker det med ett blodprov, skriver Alf Carlsson, Calle Waller och Torsten Tullberg, ordförande, vice ordförande samt förbundsdirektör på Prostatacancerförbundet i debattartikeln i Metro.
► Läs också: Prostatacancer kan hämmas av naturligt polyfenol-tillskott
Kan vara avgörande att upptäcka cancern i tid
I tisdags, den 15:e september, var det den internationella prostatacancerdagen. Apropå detta skriver Prostatacancerförbundet om vikten av att med regelbundenhet gå och kolla sina PSA-värden:
”Du besiktigar bilen en gång per år för att se om det är några eventuella fel på den men hur ofta går du själv till läkaren för en hälsokontroll?”
De skriver vidare:
”Upptäcker man cancern i tid och innan den hunnit sprida sig till andra organ går den att bota eller hållas i schack. Det är därför så viktigt att alla män som fyllt 45 år går och kollar sitt PSA.
► Läs också: Näringsmedicinarens 12 bästa tips för en frisk prostata
Enkelt blodprov på vårdcentral
Ett PSA-test är ett enkelt blodprov och tas i armvecket hos en allmänläkare eller vårdcentral. Ett PSA-test kan avslöja olika problem i prostatan och ge signaler om att att cancer håller på att utvecklas. Är värdet lågt kan du vara lugn och behöver inte testa dig igen på några år.
► Läs också: Isländsk kvanne lindrar besvär vid överaktiv blåsa
Viktigaste frågorna för att kunna rädda fler:
Här är Prostatacancerförbundets tre viktigaste frågor.
1. Inför screening för att upptäcka prostatacancer!
Prostatacancerförbundet arbetar för att alla män ska kallas till en undersökning redan vid 45 års ålder, så kallad screening.
Enligt en SIFO-undersökning anser 89 procent av de som svarade att Sverige bör införa rutinmässiga kontroller för att upptäcka prostatacancer. Ändå vill inte Socialstyrelsen införa screening liknande mammografi och cellprov för att upptäcka livmoderhalscancer.
I avvaktan på Socialstyrelsens beslut rekommenderar Prostatacancerförbundet att du själv begär att få ta ett PSA-prov.
Varje år upptäcks 1 200 män för sent, när sjukdomen inte längre går att bota. Det beskedet vill ingen få och ingen vill heller lämna budskapet vidare till sina barn, sin partner eller vänner.
► Läs också – Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad
2. Väntetiderna måste bli kortare!
Vid flertalet cancersjukdomar är väntetiden från remiss till behandling 20 till 60 dagar. Motsvarande tid för prostatacancer är 172 dagar.
► Läs också: Ökad lust och färre nattkissningar
3. Ge tillgång till de nya läkemedlen
För alla män med spridd prostatacancer är det viktigt att få tillgång till de nya livsförlängande och livskvalitetshöjande läkemedlen. Det krävs att landstingen skyndar på sina fördröjda beslutprocesser och ger patienterna tillgång till läkemedlen. Dessutom är det stor skillnad mellan landstingens hantering, vilket upplevs som ojämlikt av patienterna.
► Läs också: En fiberrik kost kan sakta ner utvecklingen av prostatacancer
Av Isabelle Hedander
Fakta
Var sjunde man i Sverige får prostatacancer före 75 års ålder och idag lever 90 000 män med diagnosen.
Det gör prostatacancer till Sveriges vanligaste cancersjukdom, vanligare än bröstcancer och lungcancer.
De flesta har inga symtom alls och får sin diagnos vid just en sådan hälsokontroll.
Varje dag får 27 män diagnosen ingen vill ha.
Orsakerna till prostatacancer är inte klarlagda men cirka 10 procent av fallen anses vara ärftliga.
Källa: Prostatacancerförbundet