Forskare från Chalmers slår nu fast att dubbdäck skördar fler liv än de räddar. Detta enligt en färsk studie som tagit ett helhetsgrepp på dubbdäckens påverkan på människors hälsa.
Vid den här tiden på året börjar många byta sina vanliga bildäck till vinterdäck. Enligt Trafikverket väljer över 60 procent däck med dubbar, och det har länge funnits en debatt om de utsläpp som dubbarna orsakar när de sliter upp partiklar ur vägens asfalt.
Sparade liv mot utsläpp
På Chalmers har forskare nu gått till botten med frågan om hur dubbdäck egentligen påverkar människors hälsa. För att väga vinsterna mot de negativa effekterna har forskarna tittat på hur många liv som sparas genom användandet av dubbdäck, samt hur mycket utsläpp dubbdäcken genererar genom slitaget på vägarna och i produktionsfasen.
Forskarna granskade också olycksstatistik från gruvbrytningen i Kongo-Kinshasa, där kobolt – en viktig beståndsdel i dubbarna – främst bryts. Kobolt är en eftertraktad metall som dessutom underblåser strider i landet, något som forskarna också vägt in.
LÄS OCKSÅ: Luftföroreningar påverkar barns och ungdomars psykiska hälsa
Kostar mer liv än de räddar
Den svenska användningen av dubbdäck beräknas rädda mellan 60 och 770 levnadsår i trafiken under vintern, samtidigt som mellan 570 och 2200 levnadsår går till spillo i ett bredare perspektiv över dubbdäckens livslängd.
Enligt Sverker Molander professor i miljösystem och risk vid institutionen för teknikens ekonomi och organisation kostar dubbdäck mer liv än de räddar.
LÄS OCKSÅ: Studie: Hygien- och skönhetsprodukter är starkt förorenande
Värst är utsläppen
Störst negativ hälsopåverkan genererar användningsfasen och utsläppen från vägarna – redan här står det klart att de negativa hälsoaspekterna av uppsliten asfalt överskuggar vinsterna. När de andra aspekterna läggs till blir resultatet ännu tydligare, framhåller forskarna. Den småskaliga gruvbrytningen, där det sker många olyckor och dödsfall, står för den näst största andelen av dubbdäckens negativa hälsopåverkan. Medan dödsfall kopplade till konflikten i Kongo-Kinshasa står för den minsta delen.
LÄS OCKSÅ: Inomhusluften påverkar vår hälsa
Problem med globalisering
Nyttan med dubbdäcken finns främst i Skandinavien, samtidigt som närmare en tredjedel av deras negativa hälsopåverkan sker utanför Skandinavien. Det ger enligt forskarna en tydlig bild av vad den globaliserade produktionen kan medföra när några överlever på andras bekostnad, och att andra än de som drar nytta av produkten får betala de negativa effekterna.
Använd vinterdäck istället
Ett sätt att undvika dubbdäck är att använda bra vinterdäck utan dubbar i kombination med försiktig körning och att överväga alternativa färdsätt.
Av redaktionen
Källa: Forskning.se
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!