Annons

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
20 maj, 2020
E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

I den nordiska granskningen av e-handel kontrollerade man genom stickprovskontroller om produkter från 161 företag inom och utanför EU uppfyllde EU:s kemikalieregler. Det handlar om elektriska produkter, leksaker, sportutrustning, kemiska, kosmetiska och hygieniska produkter samt bland annat växtskyddsmedel.

Det visade sig att nästan åtta av tio (78 procent) av produkterna som köpts direkt från företag utanför EU hade brister. Från företag inom EU var siffran 32 procent. En anledning kan vara att företag utanför EU ofta är marknadsplattformar som oftast inte ansvarar för produkterna utan endast förmedlar dem, skriver Kemikalieinspektionen.

LÄS OCKSÅ: Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Bor hittades i simleksaker
Elektriska produkter var ”värstingarna”: hela 57 procent som köpts både från företag inom och utanför EU innehöll förbjudna ämnen. Siffran för leksaker och övriga varor var cirka 23 procent.

Annons

– Vanliga brister som upptäcktes var att varor innehöll förbjudna ämnen såsom bor i slimleksaker, bly i lödpunkter för elektriska produkter, och kortkedjiga klorparaffiner i mjuk plast. Även vissa farliga ämnen, som ftalater, hittades i cirka 20 procent av de testade varorna, säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Ny app gör det möjligt att panta hudvårdsförpackningar

Hon menar att internetbaserade företag behöver ta större ansvar för varorna som de marknadsför.

–Ett problem med tillsyn av e-handel utanför landets gränser är att vi inte har samma möjlighet att ställa krav, vi kan bara informera om bristerna. Inom EU kan vi skicka ärendet vidare till ett annat medlemsland, men utanför EU finns oftast inte den möjligheten.

LÄS OCKSÅ: Exponering för kemikalier ger lägre födelsevikt

Annons

Information ska finnas på webbsidan
När du handlar på nätet är det alltså viktigt att tänka på var företaget är baserat. För vid direktimport från land utanför EU finns ofta inget företag inom EU som är ansvarigt för att produkten uppfyller de krav på produktsäkerhet och kemikalieinnehåll som finns i EU.

– Före ett köp på nätet ska man som konsument få information om produktens farliga egenskaper och denna information ska finnas på webbsidan. Nästan ingen av de produkter som kontrollerats i detta projekt uppfyllde dessa reklamregler, säger Karin Rumar.

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Dessa ämnen hittades i de kontrollerade varorna

Bly: ett mycket giftigt ämne som inte får användas i vissa varor. Det kan skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga.

Kortkedjiga klorparaffiner (SCCP): skadligt för vattenlevande organismer. Det är också mycket långlivat, bryts inte ned i naturen och är misstänkt cancerframkallande.

Ftalater (t.ex. DEHP, DIBP, DBP, BBP): en grupp ämnen där alla inte är skadliga, men vissa ftalater kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn och vissa är misstänkt hormonstörande.

Bor: kan påverka fortplantningsförmågan negativt i den form det finns i slime.

Källa: Kemikalieinspektionen

Tips till dig som nätshoppar!

1. Tänk på i vilket land företaget finns som du köper varorna från. Varor som är tillåtna att sälja i länder utanför EU kan vara förbjudna i Sverige om de innehåller vissa hälso- eller miljöfarliga ämnen.
2. Kolla upp om elektronik och leksaker har CE-märkning, som är ett intyg från tillverkaren om att varorna uppfyller de europeiska säkerhetskraven.
3. Försök välja kvalitetsprodukter från välkända leverantörer. Lågprisprodukter från mindre kända varumärken innehåller oftare förbjudna ämnen, enligt granskningen.

Källa: Kemikalieinspektionen

Annons