Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

”Det ekonomiska systemet faller nu ihop som ett korthus”

När vi nu enbart konsumerar behovsstyrt håller stora delar av ekonomin att kollapsa.
Det är ett tecken på ett systemfel och att det är hög tid att bygga upp ett långsiktigt och hållbart system, menar Elisabeth Byström och Johan Ernfors som driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna.

Är det inte märkligt att när vi enbart konsumerar behovsstyrt och inte längre för nöjes skull, så håller stora delar av ekonomin på att kollapsa? Det ekonomiska systemets mål med ständigt tillväxt föll ihop som ett korthus när fler började agera mer rationellt och hållbart. Det måste väl ändå vara ett tecken på systemfel?

LÄS OCKSÅ: Så säkrar du dina sparpengar

Sa stopp från oväntat håll
I människans natur finns en grundläggande strävan efter mer, nytt och större. Det gäller konsumtion av prylar och kläder, men även åtaganden, aktiviteter och underhållning. Inget har kunnat stoppa vår inre drivkraft framåt och uppåt, och samhället har eldat på genom sin predikan om ständig tillväxt. Fram tills nu när det plötsligt sa stopp från oväntat håll med corona.

 

Vad gör man när överkonsumtion av prylar och kläder inte längre är aktuellt, när resor blivit inställda, aktiviteter begränsade, och vi inte längre kan umgås med andra i samma utsträckning som tidigare? Plötsligt har väldigt många människor fått mer tid att tänka efter och reflektera över hur man vill ha sin vardag, vad som faktiskt är viktigt i livet, men också kring var vi är på väg som samhälle och planet.

LÄS OCKSÅ: Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Många längtat efter ett långsammare ekorrhjul
Många har längtat efter ett långsammare ekorrhjul med ett lägre tempo. Andra kanske inte visste att man behövde eller ville ha

Elisabeth Byström och Johan Ernfors som driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna. Foto: Göran Segeholm

det, förrän man nu plötsligt har det. Under förutsättning att man får vara frisk och ekonomin går ihop sig, såklart.

Det är inte bara på individnivå förändringar och insikter sker. Flera rapporter berättar om överraskande och positiva effekter som corona haft på miljön. Exempelvis mindre luftföroreningar i stora delar av Kina och norra Italien, och första blå himlen över New Delhi på många år. Forskare hävdar att de minskade föroreningarna till följd av corona, kan rädda fler liv än viruset tar.

 

Det är som att den globala ekonomins tillväxt på många sätt står i direkt motsatsförhållande till både individens och planetens välbefinnande och förutsättningar för ett hållbart och harmoniskt liv.

LÄS OCKSÅ: “Minimalism handlar om mer än att rensa bort överflödiga prylar”

Ta sig an förändring
Tid och energi är parametrar som ofta saknas för att göra nödvändiga justeringar och förändringar i livet. Tid att tänka och känna efter, samt energi att testa alternativa vägar framåt. Plötsligt har många fått just den tiden och energin som krävs för att ta sig an förändring. I varje kris finns nya möjligheter och perspektiv att se på livet.

Det kan ta emot att ställa om riktningen från något som upplevs som bekant och bra nog, till något som är okänt, speciellt om vägen dit kan tänkas kräva uppoffringar. Men nu har vi kastats in i ett tillstånd som många skulle kalla att vi nått "rock bottom", vilket betyder att vi befinner oss i en utmärkt startpunkt för positiv förändring.

 

LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin ”Materialism är inte bara ohållbart – det är ohälsosamt”

Skört system
Om vi under den nuvarande krisen visar att vi faktiskt kan agera annorlunda för att ta hand om varandra och vårt samhälle, så är det förhoppningsvis även en mentalitet vi kan ta med oss in i arbetet med en nödvändig klimatomställning. Vi behöver skapa en bestående förändring i vårt sätt att leva, och inte bara göra ett hack i tillväxtkurvan.

Corona har varit ett tydligt tecken på hur skört vårt nuvarande system är vid oförutsedda händelser. Nu behöver vi bygga upp ett långsiktigt hållbart system - hållbart för planeten, samhället och för nuvarande och framtida generationer. Låt oss göra det tillsammans!

Av Elisabeth Byström och Johan Ernfors som driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.