”Det ekonomiska systemet faller nu ihop som ett korthus”

När vi nu enbart konsumerar behovsstyrt håller stora delar av ekonomin att kollapsa.
Det är ett tecken på ett systemfel och att det är hög tid att bygga upp ett långsiktigt och hållbart system, menar Elisabeth Byström och Johan Ernfors som driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna.

Är det inte märkligt att när vi enbart konsumerar behovsstyrt och inte längre för nöjes skull, så håller stora delar av ekonomin på att kollapsa? Det ekonomiska systemets mål med ständigt tillväxt föll ihop som ett korthus när fler började agera mer rationellt och hållbart. Det måste väl ändå vara ett tecken på systemfel?

LÄS OCKSÅ: Så säkrar du dina sparpengar

Sa stopp från oväntat håll
I människans natur finns en grundläggande strävan efter mer, nytt och större. Det gäller konsumtion av prylar och kläder, men även åtaganden, aktiviteter och underhållning. Inget har kunnat stoppa vår inre drivkraft framåt och uppåt, och samhället har eldat på genom sin predikan om ständig tillväxt. Fram tills nu när det plötsligt sa stopp från oväntat håll med corona.

 

Vad gör man när överkonsumtion av prylar och kläder inte längre är aktuellt, när resor blivit inställda, aktiviteter begränsade, och vi inte längre kan umgås med andra i samma utsträckning som tidigare? Plötsligt har väldigt många människor fått mer tid att tänka efter och reflektera över hur man vill ha sin vardag, vad som faktiskt är viktigt i livet, men också kring var vi är på väg som samhälle och planet.

LÄS OCKSÅ: Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Många längtat efter ett långsammare ekorrhjul
Många har längtat efter ett långsammare ekorrhjul med ett lägre tempo. Andra kanske inte visste att man behövde eller ville ha

Elisabeth Byström och Johan Ernfors som driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna. Foto: Göran Segeholm

det, förrän man nu plötsligt har det. Under förutsättning att man får vara frisk och ekonomin går ihop sig, såklart.

Det är inte bara på individnivå förändringar och insikter sker. Flera rapporter berättar om överraskande och positiva effekter som corona haft på miljön. Exempelvis mindre luftföroreningar i stora delar av Kina och norra Italien, och första blå himlen över New Delhi på många år. Forskare hävdar att de minskade föroreningarna till följd av corona, kan rädda fler liv än viruset tar.

 

Det är som att den globala ekonomins tillväxt på många sätt står i direkt motsatsförhållande till både individens och planetens välbefinnande och förutsättningar för ett hållbart och harmoniskt liv.

LÄS OCKSÅ: “Minimalism handlar om mer än att rensa bort överflödiga prylar”

Ta sig an förändring
Tid och energi är parametrar som ofta saknas för att göra nödvändiga justeringar och förändringar i livet. Tid att tänka och känna efter, samt energi att testa alternativa vägar framåt. Plötsligt har många fått just den tiden och energin som krävs för att ta sig an förändring. I varje kris finns nya möjligheter och perspektiv att se på livet.

Det kan ta emot att ställa om riktningen från något som upplevs som bekant och bra nog, till något som är okänt, speciellt om vägen dit kan tänkas kräva uppoffringar. Men nu har vi kastats in i ett tillstånd som många skulle kalla att vi nått "rock bottom", vilket betyder att vi befinner oss i en utmärkt startpunkt för positiv förändring.

 

LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin ”Materialism är inte bara ohållbart – det är ohälsosamt”

Skört system
Om vi under den nuvarande krisen visar att vi faktiskt kan agera annorlunda för att ta hand om varandra och vårt samhälle, så är det förhoppningsvis även en mentalitet vi kan ta med oss in i arbetet med en nödvändig klimatomställning. Vi behöver skapa en bestående förändring i vårt sätt att leva, och inte bara göra ett hack i tillväxtkurvan.

Corona har varit ett tydligt tecken på hur skört vårt nuvarande system är vid oförutsedda händelser. Nu behöver vi bygga upp ett långsiktigt hållbart system - hållbart för planeten, samhället och för nuvarande och framtida generationer. Låt oss göra det tillsammans!

Av Elisabeth Byström och Johan Ernfors som driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.