Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

”Det ekonomiska systemet faller nu ihop som ett korthus”

När vi nu enbart konsumerar behovsstyrt håller stora delar av ekonomin att kollapsa.
Det är ett tecken på ett systemfel och att det är hög tid att bygga upp ett långsiktigt och hållbart system, menar Elisabeth Byström och Johan Ernfors som driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna.

Är det inte märkligt att när vi enbart konsumerar behovsstyrt och inte längre för nöjes skull, så håller stora delar av ekonomin på att kollapsa? Det ekonomiska systemets mål med ständigt tillväxt föll ihop som ett korthus när fler började agera mer rationellt och hållbart. Det måste väl ändå vara ett tecken på systemfel?

LÄS OCKSÅ: Så säkrar du dina sparpengar

Sa stopp från oväntat håll
I människans natur finns en grundläggande strävan efter mer, nytt och större. Det gäller konsumtion av prylar och kläder, men även åtaganden, aktiviteter och underhållning. Inget har kunnat stoppa vår inre drivkraft framåt och uppåt, och samhället har eldat på genom sin predikan om ständig tillväxt. Fram tills nu när det plötsligt sa stopp från oväntat håll med corona.

 

Vad gör man när överkonsumtion av prylar och kläder inte längre är aktuellt, när resor blivit inställda, aktiviteter begränsade, och vi inte längre kan umgås med andra i samma utsträckning som tidigare? Plötsligt har väldigt många människor fått mer tid att tänka efter och reflektera över hur man vill ha sin vardag, vad som faktiskt är viktigt i livet, men också kring var vi är på väg som samhälle och planet.

LÄS OCKSÅ: Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Många längtat efter ett långsammare ekorrhjul
Många har längtat efter ett långsammare ekorrhjul med ett lägre tempo. Andra kanske inte visste att man behövde eller ville ha

Elisabeth Byström och Johan Ernfors som driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna. Foto: Göran Segeholm

det, förrän man nu plötsligt har det. Under förutsättning att man får vara frisk och ekonomin går ihop sig, såklart.

Det är inte bara på individnivå förändringar och insikter sker. Flera rapporter berättar om överraskande och positiva effekter som corona haft på miljön. Exempelvis mindre luftföroreningar i stora delar av Kina och norra Italien, och första blå himlen över New Delhi på många år. Forskare hävdar att de minskade föroreningarna till följd av corona, kan rädda fler liv än viruset tar.

 

Det är som att den globala ekonomins tillväxt på många sätt står i direkt motsatsförhållande till både individens och planetens välbefinnande och förutsättningar för ett hållbart och harmoniskt liv.

LÄS OCKSÅ: “Minimalism handlar om mer än att rensa bort överflödiga prylar”

Ta sig an förändring
Tid och energi är parametrar som ofta saknas för att göra nödvändiga justeringar och förändringar i livet. Tid att tänka och känna efter, samt energi att testa alternativa vägar framåt. Plötsligt har många fått just den tiden och energin som krävs för att ta sig an förändring. I varje kris finns nya möjligheter och perspektiv att se på livet.

Det kan ta emot att ställa om riktningen från något som upplevs som bekant och bra nog, till något som är okänt, speciellt om vägen dit kan tänkas kräva uppoffringar. Men nu har vi kastats in i ett tillstånd som många skulle kalla att vi nått "rock bottom", vilket betyder att vi befinner oss i en utmärkt startpunkt för positiv förändring.

 

LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin ”Materialism är inte bara ohållbart – det är ohälsosamt”

Skört system
Om vi under den nuvarande krisen visar att vi faktiskt kan agera annorlunda för att ta hand om varandra och vårt samhälle, så är det förhoppningsvis även en mentalitet vi kan ta med oss in i arbetet med en nödvändig klimatomställning. Vi behöver skapa en bestående förändring i vårt sätt att leva, och inte bara göra ett hack i tillväxtkurvan.

Corona har varit ett tydligt tecken på hur skört vårt nuvarande system är vid oförutsedda händelser. Nu behöver vi bygga upp ett långsiktigt hållbart system - hållbart för planeten, samhället och för nuvarande och framtida generationer. Låt oss göra det tillsammans!

Av Elisabeth Byström och Johan Ernfors som driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.