Det gör vi helst nu när vi spenderar mer tid hemma

Ser över privatekonomin, provar nya recept - och försöker att inte tänka så mycket på corona.
Det är några saker vi helst gör när vi nu spenderar mer tid i hemmet, enligt en ny undersökning.

Just nu befinner vi oss i en ovanlig och märklig situation på många sätt, som påverkar flera delar av våra liv. Bland annat arbetar många hemifrån eller sitter i karantän.

 

LÄS OCKSÅ: Musik har en gynnsam effekt på vår mentala hälsa

40 procent mår mycket bra
Så vad gör vi då när vi spenderar allt mer tid hemma? Enligt en studie från Aller media uppger 40 procent av Sveriges kvinnor att de mår mycket bra.
På frågan vad man gör för att må bra i den rådande situationen svarar nästan hälften av dem att de vill unna sig avkopplande underhållning och inspiration men också att de vill städa, rensa och sortera i hemmet, träna hemifrån och laga god mat.

LÄS OCKSÅ: Så tar ni er igenom karantänen tillsammans

Vill läsa om glada nyheter
– Sammantaget verkar många av våra läsare vara trötta på att bara läsa om corona och risker kopplat till det. De vill försöka ha det som vanligt och läsa om glada nyheter och sådant som de kan inspireras av för att få en paus från corona. Man lägger bland annat mer tid på att testa nya recept, förbereder inför påsken och utesäsongen eller ser över sin privatekonomi säger Sofie Perslow, tech- och analyschef på Aller media, i ett pressmeddelande.

När jag nu spenderar mer tid hemma

Källa: Aller media

• passar jag på att lägga mer tid på matlagning och provar nya recept.

• passar jag på att rensa, organisera och förbereda för påsken och utesäsongen.

LÄS OCKSÅ: Katter skänker tröst i oroliga tider

• passar jag på att visa omtanke om mina nära och kära, både dem jag kan träffa och dem jag får rå om på annat vis.

• passar jag på att träna hemifrån och ute, och jag funderar över vad som är viktigt och sätter nya rutiner för en hälsosam vardag.

LÄS OCKSÅ: Privatekonomen: Ta kontroll över dina ekonomiska beslut!

• passar jag på att se över min privatekonomi och hitta smarta sätt att konsumera, för mig och miljön.

• passar jag på att unna mig underhållning i olika former och lyfta humöret genom att inte tänka på corona.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.