Annons
Annons

Musik har en gynnsam effekt på vår mentala hälsa

Att lyssna på din favoritmusik kan ha en gynnsam effekt på din mentala hälsa enligt en ny studie. I en undersökning uppgav nästan samtliga deltagare att de mådde bättre när de lyssnade på sina favoritalbum.

Redaktionen

20 oktober, 2019
Musik har en gynnsam effekt på vår mentala hälsa
Dela inlägget

Att lyssna på din favoritmusik kan ha en gynnsam effekt på din mentala hälsa och ditt allmänna välmående enligt en ny studie. I en undersökning uppgav nästan samtliga deltagare att de mådde bättre när de lyssnade på sina favoritalbum.

I den brittiska studien svarade 82,9 procent att de instämde i påståendet att deras favoritmusik fick dem att koppla av och 76,4 procent instämde i att det fick dem att må bättre om de kände sig nere.

Musik är ger en chans till vila
Att musik har en gynnsam effekt på för både kropp och hjärna är egentligen inga nyheter. Som Kurera berättat om tidigare löper äldre som går på konserter lägre risk att drabbas av både depression och demens. Den gynnsamma effekten av att lyssna på sina älsklingslåtar beror delvis för att det ofta medför att vi får en paus. Ett album har dessutom en lagom längd och ett naturligt slut menar studiens författare Dr Julia Jones. Att lyssna på musik är enligt henne dessutom mer vilsamt för hjärnan än TV-tittande.

LÄS OCKSÅ: Musik hjälper hjärnan att utvecklas hos för tidigt födda

Bra förberedelse för natten
En av forskarna bakom studien rekommenderar att vi väljer att lyssna på musik innan vi går och lägger oss istället för att exempelvi se en deckare, särskilt om vi har svårt att sova. Att lyssna på lugn och avkopplande musik strax innan läggdags kan förbereda oss för natten och underlätta för oss att få en hel natts god och välgörande sömn. Musik vi tycker om stimulerar dessutom vårt belöningssystem och ökar bildandet av dopamin.

LÄS OCKSÅ: Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

”Lyssna på musiken så som det är tänkt”
Så det är kanske dags att omvärdera musikens funktion och sluta se den som enbart underhållning utan också uppskatta musik för dess lugnande och läkande effekter menar experter och företrädare för branschen.

”I en tid med ökande problem med psykisk ohälsa och hög stress i samhället visar studien att musikälskare gör rätt när de självmedicinerar med sin favoritmusik.” såger Kim Bayley, VD för den brittiska branschorganisationen ERA och får medhåll av en Geoff Taylor som representerar de samlade brittiska skivbolagen. Han instämmer i påståendet att musik är ett bra sätt att koppla av och menar att om man tar sig tid att lyssna på musiken på det sätt som låtskrivaren haft i åtanke kan effekten bli än starkare. Lyssnaren kommer då i kontakt med det artisten vill förmedla och enligt studien skapar det en känslomässig förbindelse och empati som ökar välbefinnandet på liknande sätt som mindfulness.

LÄS OCKSÅ: Därför är tystnad viktig för hjärnan

Även bra att musicera själv
En finsk studie visade att patienter som fått lyssna på musik de tycker om återhämtar sig snabbare efter en stroke, även den kognitiva förmågan påverkades positivt. Att sjunga eller själv spela ett instrument kan stimuleras bildandet av dopamin ytterligare och har visat sig även kunna förbättra barns inlärningsförmåga.

Av redaktionen

Källa: Louder sound och Kurera.

Annons
Annons