Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så tar ni er igenom karantänen tillsammans

Att sitta i karantän tillsammans med sin partner kan leda till alltifrån en fördjupad relation till en insikt om svårlagade sprickor.
Generellt handlar det dock om att sitta stilla i båten just nu, menar psykologen Liria Ortiz.

Coronakrisen innebär oro för många - för framtiden, för ekonomin, för anhöriga, för att själv smittas.
En oro som också kan påverka våra relationer.
– Allt som inte fungerar normalt sett kommer troligtvis att förstärkas under en sådan här påfrestande tid, alltifrån störningsmoment till oro för pengar. Har du och din partner en relation som präglas av konflikter, så kommer konflikterna troligtvis att fördjupas när man inte har någon stans att ta vägen, säger psykologen Liria Ortiz.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du vägen bort från oron

Känns som att hela världen håller på att rasa
Därför är det viktigt att till viss del ifrågasätta sin oro på ett rationellt sätt. Det gör vi genom att påminna oss om hur vi tagit oss igenom tidigare kriser, menar Liria Ortiz.
– När vi går igenom en kris så tänker vi ofta att det aldrig kommer ta slut och att vi aldrig kommer klara det. Men kom ihåg att våra känslor både varnar oss för faror som finns, men även för faror som inte finns. Det kan kännas som att hela världen håller på att rasa utanför dörren, men troligtvis kommer inte hela krisen ramla in just innanför din dörr.

 

LÄS OCKSÅ: Är du med rätt partner? Så vet du

Lyssna utan att döma
Det är också långt ifrån självklart att man ser på den rådande coronasituationen på samma sätt som sin partner. Medan en av er ser möjligheter att tänka nytt kanske den andra ser nattsvart på tillvaron. Hur ska man möta varandra här?
– Prova att lyssna utan att döma. Försök att förstå hur hen tänker, sedan kan ni gärna konstatera att ni inte är överens. Problemen börjar oftast med att en menar att hen har rätt. Parkera då istället samtalet och vänta någon månad och ta upp diskussionen igen när det finns mer fakta tillhands.
Liria Ortiz tipsar om att så metodiskt och konkret som möjligt gå igenom vad ni gjort i andra påfrestande situationer, som hur ni hållit sams på semestern eller hur ni vanligtvis gör när barnen bråkar mycket.
Och ge varandra tid för er själva.
– Bestäm en tid varje dag då ni får vara ensamma utan att behöva bli avbrutna. Bor ni litet kanske man kan ta ett bad, eller ta en promenad. Men avsätt också tid att göra saker tillsammans. Just nu finns många aktiviteter på nätet, som konserter och museivisningar. Låt inte slumpen avgöra om det blir någon tid över, då blir det lätt att ni hamnar i soffan framför tv:n.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Inte ta stora beslut mitt i en kris
Självklart bör man avsluta relationen i extrema fall om det förekommer våld exempelvis, men generellt rekommenderar inte Liria Ortiz att man tar stora beslut mitt i en kris.
– Ta den här tiden till att fundera lite mer över er relation – men det är inte samma sak som att ta ett beslut. Om ni bråkar mycket, undersök möjligheterna att gå i terapi på nätet.
Men det kan också vara bra för relationen att sitta i karantän tillsammans.
– O, ja. Det kan vara ett tillfälle att fördjupa relationen, nu finns tiden att lära känna sin partner på nytt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.