Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så tar ni er igenom karantänen tillsammans

Att sitta i karantän tillsammans med sin partner kan leda till alltifrån en fördjupad relation till en insikt om svårlagade sprickor.
Generellt handlar det dock om att sitta stilla i båten just nu, menar psykologen Liria Ortiz.

Coronakrisen innebär oro för många - för framtiden, för ekonomin, för anhöriga, för att själv smittas.
En oro som också kan påverka våra relationer.
– Allt som inte fungerar normalt sett kommer troligtvis att förstärkas under en sådan här påfrestande tid, alltifrån störningsmoment till oro för pengar. Har du och din partner en relation som präglas av konflikter, så kommer konflikterna troligtvis att fördjupas när man inte har någon stans att ta vägen, säger psykologen Liria Ortiz.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du vägen bort från oron

Känns som att hela världen håller på att rasa
Därför är det viktigt att till viss del ifrågasätta sin oro på ett rationellt sätt. Det gör vi genom att påminna oss om hur vi tagit oss igenom tidigare kriser, menar Liria Ortiz.
– När vi går igenom en kris så tänker vi ofta att det aldrig kommer ta slut och att vi aldrig kommer klara det. Men kom ihåg att våra känslor både varnar oss för faror som finns, men även för faror som inte finns. Det kan kännas som att hela världen håller på att rasa utanför dörren, men troligtvis kommer inte hela krisen ramla in just innanför din dörr.

 

LÄS OCKSÅ: Är du med rätt partner? Så vet du

Lyssna utan att döma
Det är också långt ifrån självklart att man ser på den rådande coronasituationen på samma sätt som sin partner. Medan en av er ser möjligheter att tänka nytt kanske den andra ser nattsvart på tillvaron. Hur ska man möta varandra här?
– Prova att lyssna utan att döma. Försök att förstå hur hen tänker, sedan kan ni gärna konstatera att ni inte är överens. Problemen börjar oftast med att en menar att hen har rätt. Parkera då istället samtalet och vänta någon månad och ta upp diskussionen igen när det finns mer fakta tillhands.
Liria Ortiz tipsar om att så metodiskt och konkret som möjligt gå igenom vad ni gjort i andra påfrestande situationer, som hur ni hållit sams på semestern eller hur ni vanligtvis gör när barnen bråkar mycket.
Och ge varandra tid för er själva.
– Bestäm en tid varje dag då ni får vara ensamma utan att behöva bli avbrutna. Bor ni litet kanske man kan ta ett bad, eller ta en promenad. Men avsätt också tid att göra saker tillsammans. Just nu finns många aktiviteter på nätet, som konserter och museivisningar. Låt inte slumpen avgöra om det blir någon tid över, då blir det lätt att ni hamnar i soffan framför tv:n.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Inte ta stora beslut mitt i en kris
Självklart bör man avsluta relationen i extrema fall om det förekommer våld exempelvis, men generellt rekommenderar inte Liria Ortiz att man tar stora beslut mitt i en kris.
– Ta den här tiden till att fundera lite mer över er relation – men det är inte samma sak som att ta ett beslut. Om ni bråkar mycket, undersök möjligheterna att gå i terapi på nätet.
Men det kan också vara bra för relationen att sitta i karantän tillsammans.
– O, ja. Det kan vara ett tillfälle att fördjupa relationen, nu finns tiden att lära känna sin partner på nytt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.