Så tar ni er igenom karantänen tillsammans

Att sitta i karantän tillsammans med sin partner kan leda till alltifrån en fördjupad relation till en insikt om svårlagade sprickor.
Generellt handlar det dock om att sitta stilla i båten just nu, menar psykologen Liria Ortiz.

Coronakrisen innebär oro för många - för framtiden, för ekonomin, för anhöriga, för att själv smittas.
En oro som också kan påverka våra relationer.
– Allt som inte fungerar normalt sett kommer troligtvis att förstärkas under en sådan här påfrestande tid, alltifrån störningsmoment till oro för pengar. Har du och din partner en relation som präglas av konflikter, så kommer konflikterna troligtvis att fördjupas när man inte har någon stans att ta vägen, säger psykologen Liria Ortiz.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du vägen bort från oron

Känns som att hela världen håller på att rasa
Därför är det viktigt att till viss del ifrågasätta sin oro på ett rationellt sätt. Det gör vi genom att påminna oss om hur vi tagit oss igenom tidigare kriser, menar Liria Ortiz.
– När vi går igenom en kris så tänker vi ofta att det aldrig kommer ta slut och att vi aldrig kommer klara det. Men kom ihåg att våra känslor både varnar oss för faror som finns, men även för faror som inte finns. Det kan kännas som att hela världen håller på att rasa utanför dörren, men troligtvis kommer inte hela krisen ramla in just innanför din dörr.

 

LÄS OCKSÅ: Är du med rätt partner? Så vet du

Lyssna utan att döma
Det är också långt ifrån självklart att man ser på den rådande coronasituationen på samma sätt som sin partner. Medan en av er ser möjligheter att tänka nytt kanske den andra ser nattsvart på tillvaron. Hur ska man möta varandra här?
– Prova att lyssna utan att döma. Försök att förstå hur hen tänker, sedan kan ni gärna konstatera att ni inte är överens. Problemen börjar oftast med att en menar att hen har rätt. Parkera då istället samtalet och vänta någon månad och ta upp diskussionen igen när det finns mer fakta tillhands.
Liria Ortiz tipsar om att så metodiskt och konkret som möjligt gå igenom vad ni gjort i andra påfrestande situationer, som hur ni hållit sams på semestern eller hur ni vanligtvis gör när barnen bråkar mycket.
Och ge varandra tid för er själva.
– Bestäm en tid varje dag då ni får vara ensamma utan att behöva bli avbrutna. Bor ni litet kanske man kan ta ett bad, eller ta en promenad. Men avsätt också tid att göra saker tillsammans. Just nu finns många aktiviteter på nätet, som konserter och museivisningar. Låt inte slumpen avgöra om det blir någon tid över, då blir det lätt att ni hamnar i soffan framför tv:n.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Inte ta stora beslut mitt i en kris
Självklart bör man avsluta relationen i extrema fall om det förekommer våld exempelvis, men generellt rekommenderar inte Liria Ortiz att man tar stora beslut mitt i en kris.
– Ta den här tiden till att fundera lite mer över er relation – men det är inte samma sak som att ta ett beslut. Om ni bråkar mycket, undersök möjligheterna att gå i terapi på nätet.
Men det kan också vara bra för relationen att sitta i karantän tillsammans.
– O, ja. Det kan vara ett tillfälle att fördjupa relationen, nu finns tiden att lära känna sin partner på nytt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.