Annons
Annons

Privatekonomen: Ta kontroll över dina ekonomiska beslut!

Vi är styrda av våra känslor, även när det kommer till vilka ekonomiska beslut vi tar. Privatekonomen Shoka Åhrman beskriver i sin krönika hur vägen till bättre och rikare ekonomi - men också till minskad oro – går genom medvetenhet.

Redaktionen

1 april, 2019
Privatekonomen: Ta kontroll över dina ekonomiska beslut!
Dela inlägget

Vi är styrda av våra känslor, även när det kommer till vilka ekonomiska beslut vi tar. Privatekonomen Shoka Åhrman beskriver hur vägen till bättre och rikare ekonomi – men också till minskad oro – går genom medvetenhet.

Ekonomi och pengar är en stor källa till oro och ångest precis som konflikter i relationer är. Det vet vi.

Men vad är det som gör att trots att vi ofta är välinformerade ändå misslyckas med att ta de besluten vi vill ta och som vi mår bra av?

Läs också: Störst risk för hjärt-kärlsjukdom för den med svag ekonomi

Flyr jobbiga känslor
Vi går många gånger på autopilot och lever efter samma mekanismer som vi gjort sedan evolutionen. Vi flyr situationer och jobbiga känslor och väljer att följa flocken på grund av att vi är flockmänniskor och det tidigare har varit avgörande för vår överlevnad.

Det kortsiktiga behovet att få omedelbar tillfredsställelse påverkar inte bara vår konsumtion, utan även varför vi har svårt att äta mer nyttigt, träna oftare eller spara med en långsiktig sparandestrategi, trots att vi många gånger vet med oss att kortsiktiga belöningar inte är det som ger långsiktiga fördelar.

Det är också anledningen till varför vi konsumerar mer än vi egentligen vill och trillar dit för sista-minuten-erbjudanden istället för att göra det som vi vet vi bör göra – som att pensionsspara för framtiden.

Läs också: “Shoppingberoende kan drabba såväl fattig som rik”

Ingen slump hur du reagerar
Men vad skulle du säga om jag sa att ditt beteende inte enbart är ditt fel? Det finns en hel vetenskap om psykologin bakom ekonomiskt beslutstagande och enligt de teorierna bär din hjärna och dina känslor skulden.

Det här drar företag nytta av, genom sin reklam och marknadsföring. För det är inte en slump var godiset i din matbutik är placerat eller varför Netflix eller andra streamingtjänster tipsar dig med skräddarsydda förslag på serier, produkter eller tjänster att köpa i appen.

Det är därför inte heller en slump varför du reagerar som du gör när du konsumerar, placerar dina pengar eller tar andra typer av beslut.

Läs också: Expert: “Vi underskattar hur mycket vi konsumerar

Vår konsumtion stressas fram
På samma sätt som vår konsumtion stressas fram av tidsbegränsade erbjudanden så påverkas vi när vi kollar på hotell eller reseerbjudanden på hemsidor som visar exakt hur många andra som tittar på samma erbjudande – vilket oftast leder till att vi slutar leta runt och väljer det aktuella erbjudandet, trots att det kanske inte är helt genomtänkt.

Detta är också förklaringen till varför vi faller för dieter som utlovar viktnedgång och magrutor på två veckor eller varför vi föredrar att lyssna på grannens råd om vilken aktie vi ska investera i för att bli miljonärer över en natt istället för att lyssna på ekonomen och bankens rådgivare som förespråkar långsiktigt sparande som vägen till miljonen.

Läs också: Tio tips som hjälper dig att shoppa mindre

Hitta vad som motiverar dig
Medvetenhet är det första steget för en bättre och rikare ekonomi men också vägen till minskad oro för din ekonomi. Vägen dit kommer genom att hitta vad som motiverar dig, vad som är din målsättning och även vad du har för delmål.

Den hjälper också att förstå dina begränsningar så du kan bli rik – både på pengar, välmående men också delvis lyckas bemästra hjärnans fallgropar.

Så nästa gång när du passerar skyltfönstret och ser en tröja som du vill impulsköpa, tänk inte; jag har öppet köp och kan lämna tillbaka den sedan. Det kommer troligtvis inte att hända, för när du väl har den i handen blir den mer värdefull och det blir ännu svårare att gå tillbaka med den till affären.

Välj att sätta undan de där hundralapparna till ett långsiktigt sparande.

Och nästa nyår, söndag kväll eller efter fikastunden på jobbet, strunta i att avge löften om att aldrig mer välja en bulle eller Bokomslag så blir du rikefterrätt framför frukten.

Bästa vägen mot bättre ekonomi och hälsa kommer istället via konkreta mål som följs dagligen och tyvärr finns inga quick fix!

De dagar du misslyckas, skaka av dig det och tja, du kan väl skylla det på dina förfäder – eller på dina känslor!

Av Shoka Åhrman, privatekonom och bokaktuell med ”Så blir du rik i den nya digitala ekonomin”

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.

 

Annons
Fakta

Shoka Åhrman

Ålder: 37
Bor: Göteborg
Familj: Man och två barn
Yrke: Ekonom, författare och föreläsare (jobbat på bank med privatekonomiska frågor i många år)
Aktuell med: Boken ”Så blir du rik i den nya digitala ekonomin” och under hösten 2019 kommer ”Separationshandboken”

Annons
Annons