Kostrådgivaren och hälsojournalisten Julia Fors vill inspirera till en hälsosammare livsstil. Tillsammans med kollegan och vännen Sofi Fahrman har hon nyligen släppt sin andra bok – ”Superlicious”. Filosofin är ren, antiinflammatorisk kost – fullproppad med näring.
Julias kostfilosofi handlar om att äta rent, naturligt, näringsrikt och antiinflammatoriskt.
– Eftersom det är det bästa för hälsan och hormonbalansen så väljer jag den kosten. Att man dessutom känner sig piggare och kommer i form på ett naturligt sätt av den här maten är en härlig bonus. Genom att välja mat som är naturligt rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter så byggs immunförsvaret upp samtidigt som man får en stabil mättnad till skillnad från hel- och halvfabrikat och mat med mycket konstgjorda ingredienser som ofta är väldigt näringsfattig och ger dålig mättnad, berättar hon.
Lever efter 80-20-procents-principen
Julia tycker dock att det handlar om den åtråvärda balansen i livet och tror inte på att utesluta någonting. Hon lever efter 80-20-procents-principen.
– Tanken med 80-20-procents-principen är att 80 procent ska vara fokus på sund, bra mat och 20 procent äter man precis det man vill. Livet är för kort för att inte unna sig av allt!, menar Julia.
Tipset: Gör valet redan i matbutiken
För att komma igång med sundare vanor rekommenderar Julia att börja redan i mataffären.
– Det är i butiken du bestämmer vad som kommer finnas hemma i köket! Genom att lägga fokus på färsk, fräsch och naturlig mat och fylla upp kundvagnen med sådana varor så blir grundkosten automatiskt så mycket bättre. Jag tycker inte att man behöver bli extrem i sina val, men om någon produkt har en milslång innehållsförteckningen med ingredienser du inte känner igen så finns det troligtvis ett bättre alternativ.
Av Malin Duvstedt
Julias inköpslista
I Julias kök finns nästan alltid:
Naturell yoghurt
Avokado
fullkornsbröd
Ägg
Havregryn
Mjölk
Frysta bär
Fryst lax
Jordnötssmör
Riktigt god choklad