Annons
Annons

Ekologisk echinacea när förkylningen slår till

Ulla-Carin Hartman Blom driver hälsobutik i Kungsbacka. Hon har jobbat med egenvård i drygt 30 år och har testat det mesta bland kosttillskott och växtbaserade läkemedel. Hon möter många människor varje dag och när förkylningssäsongen drar igång finns det bara en sak som hjälper – färsk extraherad och ekologisk odlad echinacea.

Redaktionen

22 januari, 2018
Ekologisk echinacea när förkylningen slår till
Dela inlägget

Ulla-Carin Hartman Blom driver hälsobutik i Kungsbacka. Hon har jobbat med egenvård i drygt 30 år och har testat det mesta bland kosttillskott och växtbaserade läkemedel. Hon möter många människor varje dag och när förkylningssäsongen drar igång finns det bara en sak som hjälper – färsk extraherad och ekologisk odlad echinacea.

Det finns ungefär 400 olika virus i cirkulation och många av dem ändrar form. Det gör det svårt att undgå förkylningar även om man under en livstid blir immun mot väldigt många virus. Förkylningar är de som orsakar mest frånvaro från jobb och skola varje år. En vuxen person blir i regel förkyld två-tre gånger per år. Barn och äldre personer med ett nedsatt immunförsvar kan drabbas av förkylningar tio-tolv gånger under ett år. Ulla-Carin Hartman Blom driver hälsobutik i Kungsbacka och är extra utsatt för virus i sitt arbete eftersom hon möter många människor varje dag.
– Förkylningsvirus sprider sig snabbt och det är ju innan viruset fått fäste som en person är som mest smittsam. Kunderna som kommer in i butiken är ibland förkylda men lika ofta har de inga symtom alls och vet inte att de är smittade. Då gäller att jag har ett starkt immunförsvar så att jag håller mig frisk. Grunden för mig är att äta bra näringsriktig mat och gärna lägga till olika vitaminer under infektionstider som exempelvis C- och D och kanske ett zinktillskott. Den förkylningsprodukten som passar mig allra bäst är det växtbaserade läkemedlet Echinaforce. Det har jag kommit fram till genom att ha provat igenom sortimentet, berättar Ulla-Carin.

Stora doseringar stoppar upp förkylningen
När ett förkylningsvirus anfaller immunförsvaret bryter förkylningen ut inom en dag eller två. Men har du tur orkar kroppen slå tillbaka utan att du märker det. På vintern är fler förkylda än på sommaren. Vad det beror på, det vet man inte men man vet att virus färdas snabbare i kyla och det kan göra att fler blir smittade under vinterhalvåret. Ett virus kan leva upp till sju timmar utanför kroppen, oavsett årstid, vilket innebär att när någon nyser, hostar eller andas ut så kan man lätt få in viruset i din kropp. Men det betyder inte nödvändigtvis att förkylningen bryter ut.
– Jag tar Echinaforce i förebyggande syfte och förstås när förkylningen brutit ut. Det som skiljer är bara doseringen. Om jag känner att det kittlar i halsen och jag blir lite snuvig så ökar jag dosen och tar dropparna oftare. Då kan man faktiskt ta 100 droppar varannan timme. Har jag väl blivit förkyld så följer jag rekommendationerna på förpackningen och tar 40 droppar fem gånger per dag. Får jag ont i halsen så kombinerar jag även med Echinaforce comp som innehåller både röd solhatt och salvia. Då minskar halsbesvären direkt, säger Ulla-Carin.

LÄS OCKSÅ: Örtskolan – värt att veta om echinacea

Stärker ett svagt immunförsvar
Echinaforce innehåller extrakt av färsk ekologiskt odlad echinacea. Det färska växtmaterialet består av stjälk och blomma men även roten finns med. Den innehåller bakteriedödande och inflammationshämmande komponenter. Kliniska studier på färsk echinacea visar att växtextraktet inte bara kan minska symtom och antalet sjukdagar vid förkylning och influensa, den kan också användas som förebyggande behandling. Echinacea eliminerar inte bara förkylningsvirus, den reglerar också immunförsvaret. Det innebär att immunförsvaret aktiveras när det är nedsatt, vilket kan bero på stress, sjukdom, åldrande eller livsstil. Men om du redan har ett starkt immunförsvar händer ingenting.
– Jag har klarat förkylningssäsongen bra sedan jag började med Vogels örtmedicin. Oftast blir jag förkyld en gång varje år och det är för det mesta på hösten. Men i höstas klarade jag mig faktiskt undan. Något jag tycker är viktigt är att ta Echinaforce som en kur. Det vill säga, när man blir förkyld så ska man ta droppar under tio dagar – som en behandling. Jag brukar minska på dosen de sista dagarna men alltid ta dem tio dagar i sträck. Om jag känner mig snuvig och det kittlar i halsen så förebygger jag med dropparna, även då under tio dagar, säger Ulla-Carin.

LÄS OCKSÅ: Knepet som besegrar förkylning och influensa

Helheten är viktig
Ulla-Carin ser till helheten och är duktig på att ta hand om sig själv. Hon gillar att vistas utomhus och följer säsongen när hon utövar aktiviteter. Vintertid åker hon och maken skidor och på sommaren tycker de om att vandra. Två till tre gånger i veckan tränar Ulla-Carin pilates och andra pass på gymmet innan hon går till jobbet.
– Pilatespassen är lugna och harmoniska och ger mjukhet och balans. Men det är lika viktigt för hälsan att få upp pulsen, för att få en bra lungkapacitet. Jag tror också att man snabbare blir frisk från en förkylning om man har tränat upp flåset. Jag har hunnit bli 65 år och inser att det inte går att skjuta upp varje dags omsorg om kropp och själ, utan det är här och nu som gäller, säger Ulla-Carin.

LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea – en räddare i förkylningstider

Risken för följdsjukdomar minskar
Vid en medicinkonferens på The Royal Society of Medicine i London 2015 presenterades en metaanalys gjord på färsk echinacea. Analysen inkluderade sex studier med totalt 2 458 patienter som visade att risken att bli sjuk i influensa halverades med hjälp av echinacea. Och fram tills nu har det inte funnits något läkemedel som kunnat minska risken för sekundär infektion, det vill säga när ett virusangrepp övergår i en bakteriell infektion, vilket hela 20 procent av alla virusinfektioner gör. En av författarna till metaanalysen, läkaren Andreas Schapowal, som är specialist på öron- näsa- och halssjukdomar i Landquart, Schweiz, anser att man ska undvika att använda paracetamol eller ibuprofen som enda läkemedel vid virusinfektioner.
– Visst minskar feber och obehag om du tar paracetamol eller ibuprofen men studier visar att smärtstillande läkemedel dämpar immunförsvaret. Det kan leda till att infektionen blir längre och komplikationerna allvarligare. Därför är echinacea oftast ett bättre alternativ. Både echinacea och konventionell medicin dämpar symtomen och minskar risken för följdsjukdomar, säger Andreas Schapowal.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Ulla-Carin Hartman Blom

Ålder: 65 år.
Bor: Kungsbacka.
Familj: Gift. Två utflyttade döttrar och fyra barnbarn.
Yrke: Driver butiken Sund Hälsobutik i Kungsbacka.
Intressen som håller Ulla-Carin pigg och frisk: Musik är viktigt. Ulla-Carin sjunger i kör och gillar att göra saker med händerna som sy, vårda hem och trädgård. Hon tränar och är ute i friska luften så mycket som möjligt. Umgås gärna med vänner, barn och barnbarn och att lägga energi på positiva, roliga saker. Njuta av livet är viktigt.

Annons
Annons