En välbehövlig energiboost | Kurera.se

Foto: Fihn foto

En välbehövlig energiboost

Efter att Jenny Tidqvist gått in i väggen blev livet en kamp mot den förlamnade tröttheten. Multiboost gav henne energin tillbaka, både fysiskt och mentalt.

Jenny Tidqvist hade kämpat i många år. Hon led av diffusa smärtor i kroppen, utan att veta om att de berodde på fibromyalgi. Dessutom levde hon i ett förhållande som var mentalt nedbrytande. Så en dag i januari kom väggen. Pang! Kroppen och själen orkade inte längre.
– Jag klappade ihop fullständigt, minns Jenny. De fick hjälpa mig hem. Sen sov jag större delen av de kommande sex månaderna.

 

En kamp att orka
Jenny fick diagnosen utmattningsdepression och blev till en början sjukskriven en månad. Därefter började hon jobba halvtid med enklare administrativa sysslor. Hon kunde inte träffa patienter eller utföra sina vanliga arbetsuppgifter på vårdcentralen.
– Det var fruktansvärt, minns Jenny. Jag har alltid varit en kämpe, men varje morgon tänkte jag att det här går inte – jag klarar det inte! Jag släpade mig till jobbet och stirrade på en datorskärm i fyra timmar. När jag kom hem var jag så utmattade att jag direkt la mig och sov fyra timmar.

Enorm trötthet
Den enorma tröttheten följde Jenny överallt och påverkade allt hon tog sig för. Att köra bil i 40 minuter gick inte utan att stanna längs vägen för att sova, minns Jenny.
– Det är svårt att förklarar för någon som inte har gått in i väggen hur den tröttheten känns, säger Jenny. Det är ingen vanlig sömnighet. Det är en förlamande trötthet som omöjligen går att undvika.

Uteblivna träningsresultat
Tröttheten kändes också fysiskt. Jenny är spinninginstruktör och tränar en del funktionell styrketräning. Gymmet har alltid varit en plats där Jenny hämtar ny energi. Under våren och sommaren tränade Jenny en hel del, för att hantera ångesten som följde med utmattningsdepressionen. Men nu fick hon inte samma resultat av träningen längre.
– Jag tränade otroligt mycket, eftersom jag behövde det rent mentalt. Men kroppen återhämtade sig mycket långsammare än vanligt.

Hjälp från hälsokosten
Jenny åt antidepressiva tabletter i allt högre doser, men effekten uteblev och tröttheten och utmattningen höll i sig. Efter att ha kämpat med tröttheten hela våren bestämde hon sig i maj för att fråga om råd på hälsokostbutiken. Jenny fick med sig både D-vitamin och magnesium/kalium-tillskott hem. Och en flaska Multiboost.
– Både D-vitamin och magnesium-tillskottet hade jag ätit förut, så därför är jag ganska övertygad om att det var just Multiboost som hjälpte mot tröttheten.

Slutade sova middag
Till en början tog Jenny dubbel dos av Multiboost. Effekten lät inte vänta på sig. Redan efter någon vecka kände Jenny en tydlig skillnad.
– Jag märkte att jag inte längre behövde sova direkt när jag kom hem från jobbet. Nu orkade jag kanske ta en promenad i stället. Visst var jag fortfarande trött, men inte alls på samma förlamande sätt.

 

Markant skillnad
Under sommaren har Jenny känt av ännu fler effekter. Kroppen svarar bättre på träningen. Hon är gladare och orkar umgås med sin dotter och sina kollegor. Och flytten i somras, som hon bävat för, kändes inte så jobbig som hon hade trott. Hon har också kunnat sluta ta de antidepressiva medicinerna.
– Det är en sådan markant skillnad mot dvalan som jag levde i under årets första fem månader. Då var varje dag en kamp att ta sig igenom. Nu är jag förvånad vissa kvällar över att dagen gick så lätt.

Rekommenderar varmt
Nu mera träffar Jenny sina patienter på jobbet igen. Många av de hon möter i rollen som hälsocoachande undersköterska har problem med trötthet eller utmattning.
– I min yrkesroll har jag inga befogenheter att rekommendera tillskott, men ibland berättar jag min egen historia. Jag har också tipsat många av mina bekanta som är småbarnsföräldrar. För jag rekommenderar verkligen Multiboost. För mig har det gjort stor skillnad.

Av Maja Sönnerbo


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.