Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Fihn foto

En välbehövlig energiboost

Efter att Jenny Tidqvist gått in i väggen blev livet en kamp mot den förlamnade tröttheten. Multiboost gav henne energin tillbaka, både fysiskt och mentalt.

Jenny Tidqvist hade kämpat i många år. Hon led av diffusa smärtor i kroppen, utan att veta om att de berodde på fibromyalgi. Dessutom levde hon i ett förhållande som var mentalt nedbrytande. Så en dag i januari kom väggen. Pang! Kroppen och själen orkade inte längre.
– Jag klappade ihop fullständigt, minns Jenny. De fick hjälpa mig hem. Sen sov jag större delen av de kommande sex månaderna.

 

En kamp att orka
Jenny fick diagnosen utmattningsdepression och blev till en början sjukskriven en månad. Därefter började hon jobba halvtid med enklare administrativa sysslor. Hon kunde inte träffa patienter eller utföra sina vanliga arbetsuppgifter på vårdcentralen.
– Det var fruktansvärt, minns Jenny. Jag har alltid varit en kämpe, men varje morgon tänkte jag att det här går inte – jag klarar det inte! Jag släpade mig till jobbet och stirrade på en datorskärm i fyra timmar. När jag kom hem var jag så utmattade att jag direkt la mig och sov fyra timmar.

Enorm trötthet
Den enorma tröttheten följde Jenny överallt och påverkade allt hon tog sig för. Att köra bil i 40 minuter gick inte utan att stanna längs vägen för att sova, minns Jenny.
– Det är svårt att förklarar för någon som inte har gått in i väggen hur den tröttheten känns, säger Jenny. Det är ingen vanlig sömnighet. Det är en förlamande trötthet som omöjligen går att undvika.

Uteblivna träningsresultat
Tröttheten kändes också fysiskt. Jenny är spinninginstruktör och tränar en del funktionell styrketräning. Gymmet har alltid varit en plats där Jenny hämtar ny energi. Under våren och sommaren tränade Jenny en hel del, för att hantera ångesten som följde med utmattningsdepressionen. Men nu fick hon inte samma resultat av träningen längre.
– Jag tränade otroligt mycket, eftersom jag behövde det rent mentalt. Men kroppen återhämtade sig mycket långsammare än vanligt.

Hjälp från hälsokosten
Jenny åt antidepressiva tabletter i allt högre doser, men effekten uteblev och tröttheten och utmattningen höll i sig. Efter att ha kämpat med tröttheten hela våren bestämde hon sig i maj för att fråga om råd på hälsokostbutiken. Jenny fick med sig både D-vitamin och magnesium/kalium-tillskott hem. Och en flaska Multiboost.
– Både D-vitamin och magnesium-tillskottet hade jag ätit förut, så därför är jag ganska övertygad om att det var just Multiboost som hjälpte mot tröttheten.

Slutade sova middag
Till en början tog Jenny dubbel dos av Multiboost. Effekten lät inte vänta på sig. Redan efter någon vecka kände Jenny en tydlig skillnad.
– Jag märkte att jag inte längre behövde sova direkt när jag kom hem från jobbet. Nu orkade jag kanske ta en promenad i stället. Visst var jag fortfarande trött, men inte alls på samma förlamande sätt.

 

Markant skillnad
Under sommaren har Jenny känt av ännu fler effekter. Kroppen svarar bättre på träningen. Hon är gladare och orkar umgås med sin dotter och sina kollegor. Och flytten i somras, som hon bävat för, kändes inte så jobbig som hon hade trott. Hon har också kunnat sluta ta de antidepressiva medicinerna.
– Det är en sådan markant skillnad mot dvalan som jag levde i under årets första fem månader. Då var varje dag en kamp att ta sig igenom. Nu är jag förvånad vissa kvällar över att dagen gick så lätt.

Rekommenderar varmt
Nu mera träffar Jenny sina patienter på jobbet igen. Många av de hon möter i rollen som hälsocoachande undersköterska har problem med trötthet eller utmattning.
– I min yrkesroll har jag inga befogenheter att rekommendera tillskott, men ibland berättar jag min egen historia. Jag har också tipsat många av mina bekanta som är småbarnsföräldrar. För jag rekommenderar verkligen Multiboost. För mig har det gjort stor skillnad.

Av Maja Sönnerbo


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

 

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.