Birgitta Kempe, 71 år, har haft bekymmer med magen så länge hon kan minnas. Redan i tonåren började den att krångla. Hon fick alla möjliga mediciner, men inget hjälpte. Till slut tvingades hon lära sig leva med illamående, svullnad och magknip. Men förra året kom en oväntad vändning. Hon började med ett kosttillskott som innehåller naturliga matsmältningsenzymer och örter. Och nu, efter mer än 50 år, mår magen bra igen.
Birgitta har haft bekymmer med magen i över 50 år och hade nästan glömt hur det kändes att ha en fungerande mage. Hon tror inte att det var så många som visste om att hon hade ont. Birgitta tycker inte om gnälliga människor och gnäller därför ytterst sällan själv.
– Mina bekymmer med magen startade tidigt. Jag minns att jag ofta hade magkatarr när jag gick i grundskolan och många gånger gick jag hem på lunchrasten för att äta i lugn och ro. När jag fick magsår skickades jag till läkare. Och hur konstigt det än låter så skrev doktorn ut valium till mig när jag fyllt 18 år. Så här i efterhand så förstår jag att de trodde att mina magproblem berodde på att jag var nervös och orolig, säger Birgitta Kempe.
LÄS OCKSÅ: Bättre mage med probiotika
Slutade med medicinen
Men av valium blev förstås inte magen bättre även om det kunde hjälpa för stunden. Valium är dessutom starkt beroendeframkallande och Birgitta fick kämpa för att sluta med medicinen.
– Det var en farlig tablett. Jag var kanske 25 år när jag bestämde mig själv för att sluta och då hade jag nog ätit valium i sex-sju år. Jag minns att jag en dag kastade medicinen och att jag skakade av abstinensbesvär. Men det gick bra och jag är glad att jag klarade det, säger Birgitta.
Hennes magbekymmer försvann inte. Det kom och gick men eftersom Birgittas första jobb var i ett kök levde hon med mat hela tiden och lärde sig att undvika det hon fick ont av.
LÄS OCKSÅ: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS
Tarmsjukdomen ulcerös kolit
Tio år senare, när Birgitta var 35 år, hände det en del tråkiga saker i hennes familj och den stressen gjorde att Birgitta fick den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit.
– Då fick jag en massa konstiga mediciner som trappades upp och ner och vid ett tillfälle när det kändes som om jag fick en tablettförgiftning så kontaktade min mamma en dietist. De kostråd jag fick gjorde att jag kunde sluta med all medicin. Och tack vare att jag lagade den mat jag blivit rekommenderad så fungerade magen mycket bättre, berättar Birgitta.
LÄS OCKSÅ: 5 saker alla borde veta om magen
Rätt balans mellan kost och vila
Men skoven kom vår och höst och där i mellan kom illamående och smärta. Birgitta kapitulerade inför situationen och tänkte att hon fick lära sig leva med sin mage.
– Tack och lov slapp jag mediciner med biverkningar och när jag hade rätt balans mellan vila och kost så fungerade magen ganska bra. Men jag måste tänka på vad jag äter och efter varje måltid sväller magen, säger Birgitta.
Hjälpt av matsmältningsenzymer och örter
Men för snart ett år sedan när Birgitta ätit lunch med en väninna och magen svällde som den brukade göra så gick de in på en hälsokostbutik och där fick Birgitta rådet att börja med kosttillskottet Mucosa som innehåller matsmältningsenzym och örter som maskros, fänkål, ingefära, pepparmynta och citronmeliss. Dessa örter gör att matsmältningen fungerar bättre och det i sin tur kan minska uppsvälldhet, gaser och kramper.
– Jag kände en omedelbar skillnad när jag provade produkten. Jag blev inte svullen efter maten. Dessutom började toalettbesöken fungera som de ska. Tidigare kunde jag bli både förstoppad och få diarré. Nu har jag normal avföring och det är faktiskt första gången i hela mitt vuxna liv som jag har det, säger Birgitta.
Vanligt med matsmältningsbesvär
Att ha matsmältningsbesvär är vanligt och det kan bero på att din mage inte kan bryta ner födan ordentligt. Vanliga orsaker är dåliga matvanor, stress eller att man blivit äldre.Birgitta fick rådet att ta tre tabletter tre gånger om dagen vid måltid under två veckor och sen när smärta och svullnad var borta kunde hon ta tillskottet efter behov.
– Nu har jag inte ont längre eller är illamående, varken när jag äter eller efteråt. Tänk att det var så enkelt att bli av med problem som jag faktiskt haft i över 50 år. Jag har rekommenderat den här produkten till alla jag känner som har samma problem som jag hade.
Något som Birgitta haft och som alla har med svullen mage är problem med att välja kläder.
– Alla vill ju se snygga ut och jag avskydde att känna mig tjock. Jag brukade köpa blusar med vidd för att dölja att magen svällde. Äntligen slipper jag tänka på det, säger Birgitta.
Inte mått så bra på länge
Så här bra har Birgitta inte mått på väldigt längre. Hon och maken har förenklat sina liv. De har sålt det stora huset och flyttat in i två rum och kök och har en fantastisk utsikt över sjön Åsunden en bit utanför Ulricehamn.
– Jag håller mig i bra form och tränar qigong några gånger i veckan. I min trädgård odlar jag egna örter för att ha i maten. Jag blev duktigt på att laga mat, men det räckte inte hela vägen. Det var först när jag fann kosttillskottet som den sista pusselbiten föll på plats, säger Birgitta.
LÄS OCKSÅ: 6 tips för en gladare mage
Så fungerar mixen enzymer och örter
Mucosa är en naturlig produkt som verkar snabbt i mage och tarm. Den innehåller:
• Fänkål som har en kramplösande effekt på mage och tarm och minskar gasbildning i tarmkanalen.
• Maskros som stimulerar matsmältningen och bidrar till magens välbefinnande genom dess probiotiska effekter.
• Rosmarin underlättar matsmältningen och hjälper till att stödja normal lever- och gallfunktion. Stimulerar produktionen av magsaft och underlättar nedbrytningen av fett.
• Ingefära stödjer matsmältningen, bidrar till normal funktion tarmkanalen och hjälper till att förhindra illamående och kräkningar vid åksjuka.
• Citronmeliss lugnande och är kramplösande vid magbesvär. Stödjer matsmältningen och bidrar till den normala funktionen hos tarmkanalen vilket bidrar till välbefinnande.
• Pepparmynta stödjer produktionen av matsmältningsvätskor, särskilt galla, vilket gör örten till ett bra matsmältningsmedel. Genom sin inflammationshämmande verkan och lugnande effekt på tarmen lindrar örten även diarréer samt gaser. Kramplösande effekt på mage och tarm.
• Pepsin är ett enzym som delar upp proteiner till peptider i matspjälkningskanalen.
• Glutaminsyra gör det surare i magsäcken vilket gör att pepsinet arbetar effektivare.
• Betain används för att öka mängden saltsyra i magsaften. Magsyran, som innehåller saltsyra och pepsin, hjälper till att bryta ned kosten. Saltsyran gör det surare i magsäcken och ju surare det är desto bättre kan pepsin bryta ned protein.
Av Inger Palm
Fakta
Namn: Birgitta Kempe
Ålder: 71 år.
Bor: Ulricehamn.
Familj: Maken Anders som fortfarande jobbar.
Gör: Pensionär. Första jobbet var i ett kök och sedan utbildade sig Birgitta till fritidspedagog.
Fritid: Qigong, promenader, resor och trädgårdsarbete.
Hälsotips: Att alltid försöka vara glad och positiv och se det bra i saker som händer.