Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Foto: Bianca Brandon Cox

Ericas 10 hälsofavoriter

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan, andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Det är inte bara kosten som har inverkan på vår hälsa och hur vi mår, hälsan påverkas av alla aspekter i livet något Erica är väl medveten om

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones väljer 10 hälsofavoriter

 

1. Morgonträning
Jag tränar varje morgon mellan klockan 5-6, innan barnen går upp. Jag gör ett speciellt program hemma, som är antingen yoga eller kondition. Det är en perfekt start på dagen för mig.

2. Matcha-te
Det är min lyxiga last. Jag blir alldeles lycklig när jag förbereder en kopp. Matcha är ett koncentrat av grönt te. De näringssprängda tebladen har malts ner till ett puder som blandas ut i varmt vatten. Man får alltså i sig tebladen i sin helhet och därmed också mer av dess nyttigheter.

3. Receptböcker
Jag älskar att sätta mig ned och bläddra i receptböcker. Det är något som verkligen får mig att koppla av. Bästa raw food-boken är ”Concius Eating” av Gabriel Cousens. Det är min bibel.

4. Naturen
Det är viktigt för mig att vara ute i naturen. Det gör mig lugn när jag är stressad. En enkel promenad räcker gott.

5. Skratt
Man får aldrig glömma hur viktigt det är att skratta! Det är så underbart att skratta sådär galet, som man gjorde när man var liten.

6. Kreativitet
Det är viktigt för mitt välmående att vara kreativ på olika sätt. Därför gillar jag att skriva böcker exempelvis. Om jag inte får utlopp för min kreativitet i jobbet ser jag till att få det på min fritid med barnen. Just nu gör jag och min nioåring egna pompoms.

7. Odling
Det får mig att må bra att odla. Inte bara för att odla sådant jag kan äta utan också för att se något växa.

8. Familjen
Familjetiden är otroligt viktig för att jag ska må bra. Det ger mig påfyllnad av energi.

9. Hälsokostbutiker
Jag blir löjligt glad när jag går in i en hälsokostbutik. Där går jag och tittar, vrider, vänder, pratar och doftar. Det gör mig lycklig i själen. Detsamma är det med matmarknader.

10. Egna krämer
Jag brukar göra egna hudkrämer av exempelvis kokosolja, sheasmör, kakaosmör och olika eteriska oljor. Min devis är att det jag har på huden, det ska jag också vilja äta.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Testerna som avslöjar obalanser i kroppen

Diagnostik

Obalanser och kroniska besvär kan vara svåra för sjukvården att upptäcka, vilket gör dem svåra att komma till rätta med. Problemen kan ha uppstått under lång tid och ofta hänger till synes skilda symtom ihop och behöver behandlas som en helhet. Kureras näringsexpert Zarah Öberg går igenom vilka tester som finns att tillgå för att hitta grundorsaken till problemen.

12 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Immunförsvaret behöver C-vitamin för att fungera. Det kan både förkorta en förkylning eller lindra dess symtom, samtidigt minskar det trötthet och utmattning. C-vitamin behövs även för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Läs om vad det mångsidiga vitaminet kan göra för nytta för din kropp.

Så slapp Sivert värken i höfterna

Hälsa

En timme, varje dag. Ensam med tankarna, på stigarna i den småländska skogen bakom husknuten. Det är livskvalitet för Sivert Andersson, 80 – men i våras var den nära att gå förlorad. Artrosen i höften höll på att ta ifrån Sivert det han älskar allra mest.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.