Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Foto: Bianca Brandon Cox

Ericas 10 hälsofavoriter

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan, andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Det är inte bara kosten som har inverkan på vår hälsa och hur vi mår, hälsan påverkas av alla aspekter i livet något Erica är väl medveten om

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones väljer 10 hälsofavoriter

 

1. Morgonträning
Jag tränar varje morgon mellan klockan 5-6, innan barnen går upp. Jag gör ett speciellt program hemma, som är antingen yoga eller kondition. Det är en perfekt start på dagen för mig.

2. Matcha-te
Det är min lyxiga last. Jag blir alldeles lycklig när jag förbereder en kopp. Matcha är ett koncentrat av grönt te. De näringssprängda tebladen har malts ner till ett puder som blandas ut i varmt vatten. Man får alltså i sig tebladen i sin helhet och därmed också mer av dess nyttigheter.

3. Receptböcker
Jag älskar att sätta mig ned och bläddra i receptböcker. Det är något som verkligen får mig att koppla av. Bästa raw food-boken är ”Concius Eating” av Gabriel Cousens. Det är min bibel.

4. Naturen
Det är viktigt för mig att vara ute i naturen. Det gör mig lugn när jag är stressad. En enkel promenad räcker gott.

5. Skratt
Man får aldrig glömma hur viktigt det är att skratta! Det är så underbart att skratta sådär galet, som man gjorde när man var liten.

6. Kreativitet
Det är viktigt för mitt välmående att vara kreativ på olika sätt. Därför gillar jag att skriva böcker exempelvis. Om jag inte får utlopp för min kreativitet i jobbet ser jag till att få det på min fritid med barnen. Just nu gör jag och min nioåring egna pompoms.

7. Odling
Det får mig att må bra att odla. Inte bara för att odla sådant jag kan äta utan också för att se något växa.

8. Familjen
Familjetiden är otroligt viktig för att jag ska må bra. Det ger mig påfyllnad av energi.

9. Hälsokostbutiker
Jag blir löjligt glad när jag går in i en hälsokostbutik. Där går jag och tittar, vrider, vänder, pratar och doftar. Det gör mig lycklig i själen. Detsamma är det med matmarknader.

10. Egna krämer
Jag brukar göra egna hudkrämer av exempelvis kokosolja, sheasmör, kakaosmör och olika eteriska oljor. Min devis är att det jag har på huden, det ska jag också vilja äta.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.

Därför ska du ställa om till grönt i badrummet

Hud

Hudens är kroppens största organ. Allt du utsätter den för måste kroppen ta hand om. Och det som spolas bort i avloppet hamnar i naturen. Det finns alltså en rad goda skäl att ställa om till ekologiskt även inom hud- och skönhetsvård, för dig och för miljön.