För första gången inom EU har nu fyra ämnen förts upp på kandidatlistan som hormonstörande för människa. Det handlar om mjukgörarna DEHP, DBP, DIBP och BBP. Följden blir att reglerna för dessa ämnen skärps.
– Äntligen har EU satt ner foten i frågan om att kemiska ämnen kan vara hormonstörande för människa, säger Ing-Marie Olsson Ressner på Kemikalieinspektionen.
De fyra mjukgörarna finns redan upptagna på EU:s kandidatförteckning, en lista över ämnen som bör fasas ut på grund av sina särskilt farliga egenskaper. Nu har EU:s medlemsländer röstat och kommit fram till att de fyra ämnena även ska anges ha egenskapen hormonstörande för människa. Tidigare har de placerats där för sina effekter på fortplantning och fosterutveckling.
► Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året
”Äntligen har EU satt ner foten om att kemiska ämnen kan vara hormonstörande”
Ing-Marie Olsson Ressner är enhetschef på Kemikalieinspektionens enhet för begränsning och klassificering.
– Äntligen har EU satt ner foten i frågan om att kemiska ämnen kan vara hormonstörande för människa. Det här är ett steg på vägen för att även andra ämnen, om de bedöms ha hormonstörande effekter på människa, kan tas upp på kandidatlistan och på sikt kanske även i tillståndssystemet, säger hon i ett uttalande.
Används främst som mjukgörare i plast
Att ämnena nu förts upp på kandidatlistan som hormonstörande för människa innebär att det i framtiden kan bli svårare för producenter i EU att få tillstånd att använda dessa fyra ämnen i sina produkter.
Ämnena används främst som mjukgörare i plast och tillhör ämnesgruppen ftalater. De kan användas i många olika plastprodukter, till exempel vinylgolv, sportartiklar och duschdraperier.
► Läs också: Guide till hormonstörande ämnen
Men många varor tillverkas utanför EU – där andra regler gäller
Eftersom många varor som säljs i EU tillverkas utanför EU arbetar danska Miljöstyrelsen och den Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA för att få till stånd ett förbud mot höga halter av dessa ftalater även i importerade varor som konsumenter kommer i kontakt med.
Läs mer på danska Miljöstyrelsens webbplats.
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!