Mikropopcorn stoppas – innehåller hormonstörande ämnen

Fakta

I för tre år sedan kunde man i Aftonbladet läsa om en man i USA som stämt popcorntillverkarna efter att ha utvecklat så kallad "popcornlunga".

Läs mer om ämnet som arbetsmiljörisk och hur det påverkar dem som jobbar med det: "Koppling mellan smakämnet diacetyl och livsfarlig lungsjukdom" 

Butikskedjan Coop i Danmark stoppar all försäljning av mikropopcorn.
Anledningen? Jo, förpackningen innehåller perforerade ämnen – som enligt forskare är hormonstörande och bland annat kan öka risken för cancer, spontan abort och leda till ett försvagat immunförvar, skriver de i ett pressmeddelande.

Butikskedjan Coop har 1 200 matbutiker i Danmark. I går slutade samtliga att sälja mikropoporn. Orsaken är att förpackningen kan innehålla hormonstörande ämnen.

► Läs också: Nu förbjuds ftalater i Danmark

 

Kan sänka immunförsvaret – och höja cancerrisken
”Förpackningen innehåller nämligen perfluorerade ämnen som enligt forskare är hormonstörande och bland annat kan öka risken för cancer, abort och leda till ett försvagat immunförvar”, skriver Coop i ett pressmeddelande.

Ökad risk för spontan abort
Butikskedjan hänvisar till en undersökning gjord vid Syddansk universitet i Odense. Den visade på en ökad risk för spontan abort bland kvinnor med förhöjda halter i blodet, skriver finska Hufvudstadsbladet‎.

► Läs också: Gravida danskor avråds från smink, hudkrämer och hårfärg

Stoppar försäljningen tills vidare
Coop menar att de har arbetat med att få bort perfluorerade ämnen från emballage, men inte lyckats när det kommer till just popcorn.
– Därför har vi beslutat att stoppa försäljningen tills det kommer säkra alternativ ut på marknaden, säger avdelningschef Malene Teller Blume enligt ett pressmeddelande.

► Läs också: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk

Finland avvaktar – och Sverige agerar till synes inte
Enligt Pirkko Kostamo, överinspektör vid finska Livsmedelssäkerhetsverket Evira, känner de finländska myndigheterna väl till undersökningarna och diskussionen om förpackningarna. Men beslut ska fattas på EU-nivå innan ett eventuellt förbud av perflourerade ämnen blir aktuellt, berättar hon för Hufvudstadsbladet.
– Företaget i Danmark har gjort en riskkartläggning och sedan tagit till försiktighetsåtgärden. Och som svar på frågan om det är vettigt eller överdrivet svarar hon:
– Det är klokt att vara försiktig.
Enligt Louise Stephan, Coops pressansvariga i Sverige, finns inget beslut om ett liknande tillbakadragande som i Danmark, uppger hon till Aftonbladet, skriver Hufvudstadsbladet.

► Läs också: Dricker du din plast? Skaffa plastkoll!

Uppmärksammat blogginlägg: ”Kan ge popcornlunga”
Ämnet har varit uppe för diskussion flera gånger tidigare. Senast för ett år sedan efter ett uppmärksammat blogginlägg på bloggen My Big Fat Dream som skriver att mikropopkorn ”nog är det värsta du kan ge dina barn… och dig själv”, bland annat på grund av att smöraromen i mikropopcorn är av typen diacetyl, som är förbjuden i USA på grund av att den kan leda till en form av luftrörskatarr (kallad ”popcornlunga”) som ger gradvis försämring av lungan och som kan inge går att behandla.

► Läs också – WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom flera folksjukdomar

”Poppa på gamla hederliga sättet – i kokosolja”
Diacetyl, som är godkänt inom EU, står sällan på förpackningarna utan skrivs istället ut som smörarom eller aromämne som låter väldigt oskyldigt.
Bloggerskan tipsar vidare om att ”poppa på gamla hederliga sättet, men i kokosolja – så det inte bildas transfetter och salta med havssalt eller himalayasalt. Vill ni ha smör på, smält det försiktigt på låg värme- så har ni minskat kemikalieintaget radikalt.”

► Läs också: Kemikalier i plast och tvättmedel orsak till astma hos barn

Livsmedelsverket: ”Osannolikt med risk för hälsofara”
Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket, replikerade:
– Det finns inga belägg för att uppvärmning i mikrovågsugn är mer hälsovådligt än uppvärmning i vanlig kastrull.
– Ämnen som förekommer i förpackningsmaterial måste testas innan de blir godkända för att användas till livsmedel. Därför är det osannolikt att material i popcornpåsen vid uppvärmning bildar ämnen som innebär en risk för hälsofara.

► Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året – orsakar ADHD och lägre IQ

KI: ”Bara testats som föda, inte som gas man andas in”
Hennes påstående bemöttes i sin tur av Gunnar Johanson, professor i arbetsmiljötoxikologi på Karolinska institutet, som menade att det inte är så enkelt som Livsmedelsverket vill ha det till.
Enligt honom testas bara diacetyls farliga egenskaper när det är en del av födan – inte som gas man andas in.
– Men nog tycker jag det är en onödig tillsats, sa Johanson till Metro då.

► Läs också: Liten guide till hormonstörande ämnen

Av Isabelle G Hedander

Fakta

I för tre år sedan kunde man i Aftonbladet läsa om en man i USA som stämt popcorntillverkarna efter att ha utvecklat så kallad "popcornlunga".

Läs mer om ämnet som arbetsmiljörisk och hur det påverkar dem som jobbar med det: "Koppling mellan smakämnet diacetyl och livsfarlig lungsjukdom" 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.