Barn i Europa äter tre hekto sockerrika livsmedel – per dag. Det blir sammanlagt ett hekto rent socker varje dag. Det visar en ny stor europeisk studie.
I en omfattande europeisk studie, delvis genomförd vid Göteborgs universitet, har man intervjuat föräldrarna till 9 500 barn mellan två och nio år om vad deras barn ätit det senaste dygnet. Resultaten visar att intaget av sockerrika livsmedel – till exempel godis, kakor och läsk – är högt alla veckodagar. Det ökar ytterligare lite till på fredagen och når sin absoluta kulmen under helgen.
Sockerintaget sker på bekostnad av annan nyttigare mat
Däremot varierar inte barnens totala energiintag mellan veckans dagar.
– Det tyder på att sockerintaget på helgerna sker på bekostnad av att barnen får i sig mindre mängd energi från andra livsmedel, säger Christel Larsson, professor vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Aftonbladet.
Av Isabelle Hedander