Annons

Exosomer – omtalad ny hudvård som föryngrar och läker

Inom hud- och skönhetsvärlden pratar man alltmer om exosomer, ett slags "mirakelbubblor" som har alla möjliga hudföryngrande och läkande egenskaper. Men vad är det egentligen och för vem passar de?  

Carolina Eriksson

Webbredaktör
15 november, 2024
Närbild på ung kvinna med fräknar som blundar och applicerar serum på huden med pipett
Dela inlägget

Exosomer är små bubbelliknande nanopartiklar, som innehåller biomolekyler, proteiner, nukleinsyror och lipider. De fungerar som bärare av signalämnen i cellerna och talar om för huden att reparera och regenerera sig själv. De fungerar helt enkelt som en slags kommunikationsväg mellan cellerna i kroppen. Inom läkarvården har man faktiskt använt exosomer länge för sårläkning och för att hämma inflammationer.



Exosomer framställas ur celler

Exosomer kan framställas ut växtceller, ur mänskliga celler eller på syntetisk väg och ska i hudvårdssammanhang smörjas direkt på huden i en kräm eller ett serum. De ska alltså inte injiceras in under huden. Än så länge ser vi dock exosomer främst på skönhetskliniker, där man ofta använder dem i samband med en ansiktsbehandling med microneedling- eller laser, för att påskynda hudens läkning efter behandlingen. Men det kommer även allt fler hudvårdsprodukter för hemmabruk med dessa mirakelbubblor.

Exosomer ökade elastin i huden

Exosomerna signalerar till hudcellerna att frigöra elastin och kollagen, vilket bland annat minskar rynkor och ger en spänstigare hud. I en studie fick hudpatienter microneedling (en djupgående behandling där minimala nålar förs över huden för att transportera ämnen som hyaluronsyra eller vitaminer djupare i huden) – och efter ingreppet fick de exosomer applicerade på huden, men enbart på den ena halvan av ansiktet. I den ansiktshalva som fick exosomer såg man en ökning av elastin (ett protein som ger huden spänst) med 11,3 %, medan man inte uppmätte någon märkbar förbättring i den ansiktshalva som inte fått exosomer.

LÄS OCKSÅ: Minimalistisk hudvård – en hållbar rutin

Annons

Drar igång kollagenproduktionen

För vem och vilken hudtyp passar då exosomer? Svaret är alla som vill boosta huden på djupet, eftersom de är bra på att:

  • Stimulera kollagen och elastin i huden
  • Öka fukten i huden
  • Minska rynkor och fina linjer
  • Minska akneärr, porer och pigmenteringar
  • Förbättra hudens textur och släta ut hudtonen
  • Bidra med antioxidativa och antiinflammatoriska effekter
  • Dämpa rosacea
  • Behandla torr hårbotten

Källor: Dagens estetik, KI, Sylve medklinik, Elle

Fakta

Exosomer – från ”avfall” till ”hett”

När de först upptäcktes på 1980-talet såg man på exosomer som cellernas avfall, men idag är de ett hett forskningsfält. På bland annat Karolinska institutet forskas det på deras roll i cancer och lungsjukdomar. Susanne Gabrielsson, som är professor i immunologi vid KI i Solna, liknar exempelvis exosomerna vid ett mejl eller ett brev som kan ha både en adresslapp, avsändare och information.

 ”Vissa är lite mer specifikt riktade mot en annan cell medan andra bara tas upp slumpmässigt. Och sedan har de ett innehåll som kan fungera antingen som en farosignal och tala om för andra celler, till exempel immunförsvaret att det behöver aktiveras eller tvärtom säga att allt är lugnt”, förklarar Susanne Gabrielsson i en artikel på KI:s hemsida.

Annons