Zarah Öberg svarar
Du behöver googla och se om det finns en guide för oxalater, då det beror på vad det är för livsmedel du undrar över. Det är inget som vi tillhandahåller.
När man inte klarar av att bryta ner oxalater så behöver man se över orsaken till varför det inte bryts ner korrekt. Det är samma process som vid histaminintolerans, att man kan undvika histaminrika livsmedel, men det viktiga är att se över varför man inte bryter ner histamin korrekt. Dessa nedbrytningsproblem hör samman med tarmfloran, då det är tarmfloran som bryter ner oxalater och även andra ämnen som exempelvis histamin. När man reagerar på oxalatrika livsmedel, så brukar orsaken vara låga nivåer av bakteriestammen oxalobacter formigenes. Min rekommendation är således att du ser över din tarmflora och äter mer grönsaker, frukt, bär, och annan fiberrik kost, samt gott om resistent stärkelse och probiotisk kost. Om du inte ser över dina besvär djupare, så är det svårt att hitta en långsiktig lösning.
Man kan arbeta med tarmen på två olika sätt. Det ena är att arbeta generellt med exempelvis matsmältningsenzymer och probiotika, samt genom att förbättra kosten. Det andra sättet är att mäta tarmfloran i ett mikrobiomtest, där man ser över orsaken till dina besvär och även kan se hur du bryter ner stärkelse, oxalater, histamin med mera. Utifrån dina provsvar så kan du sedan göra en mer specifik åtgärd, vilket brukar ge en mer långsiktig och framgångsrik lösning. När man mäter ett mikrobiomtest, så bör man använda sig av DNA-teknik som är mer tillförlitligt än odling. Vi använder exempelvis ett labb som heter SMART DNA för mätning av tarmfloran hos våra patienter. I det testet ser man hur man bryter ner oxalater samt hur oxalobacter formigenes ligger.
Varma hälsningar Zarah Öberg