Zarah Öberg svarar
Hej och tack för ditt mail.
Näringen försvinner inte särskilt mycket under frysning, vilket gör just infrysning till ett väldigt bra lagringsalternativ. Dock så blir de flesta grödor, framförallt de med mycket vätska, mindre roliga om man fryser dem om du inte först förväller dem lätt. Om du ska ha äpplen till smoothie så tärna dem i små bitar eller skiva dem tunt och ångkoka i några minuter på låg temp. Tanken är att så länge du har låg temperatur, inte påverkar näringen mer än nödvändigt. På så vis blir de inte heller förstörda i sin struktur då de fryses in. På samma vis kan man förvälla nästan alla säsongsgrödor och på så vis ha dem under vinterhalvåret. Om du däremot skall ha äpplen till att äta, så rekommenderar jag hellre att du förvarar dem kallt så att de håller så länge som möjligt, ungefär som förr i tiden då vi använde jordkällare och/eller matkällare. Ett annat alternativ är att torka dem på låg temperatur i antingen torkugn eller på låg temperatur i ugnen.
Varma hälsningar Zarah Öberg