Zarah Öberg svarar
Hej Marie och tack för ditt mail,
Det är lite svårt att förstå vad du menar i ditt mail. Som jag förstår det är det en glutenintolerans som ligger som grund till problematiken och att det sedan yttrar sig i IBS-symtom. När man har en intolerans mot gluten, oavsett om det är en allergi eller en födoämnesintolerans, skapas det inflammatoriska processer på tarmens slemhinna. Det som är viktigt här är att eliminera det som han reagerar på. Om det inte visar något i sjukvårdstester, så är det en god idé att utföra ett födoämnestest. Man kan nämligen vara intolerant mot ett födoämne, men inte allergisk, och således ha besvär, utan att det visar sig på sjukvårdens tester. Denna form av test gör ni lättast hos en duktig näringsterapeut, och allra helst ett imupro-test.
Det ni kan göra under tiden är följande: Välj skonkost, och då allra helst mat som är lätt att bryta ner, som är fri från socker, som är näringsrik och helst fri från allergener som tex gluten, soja och mjölk. Att han får ont efter maten och mår illa, kan bero på just att maten är för svårsmält för hans matsmältningssystem. Här kan ni komplettera med matsmältningsenzymer för att underlätta matsmältningen, samt att ni komplettera med probiotika som tillför tarmen goda bakterier. Allra helst en riktigt bra raw food-probiotika. De som man dricker innehåller ofta sötningsmedel eller andra tillsatser som stör tarmfloran istället för att hjälpa den. Både D-vitamin, B12 och omega 3 är bra men viktigt att ni köper riktigt bra produkter och har rätt doseringar. I och med att hans tarm är dålig, så behöver han riktigt bra, och naturliga tillskott samt lite extra höga doser av allt. Detta skulle jag dock stämma av med en duktig terapeut innan jag doserade, så att det inte blir fel. Ni kan även lägga till glutamin (aminosyra) och zink (läkande mineral) eftersom dessa två är viktiga för tarmens läkning. Och det är alltid bra med gröna drinkar som ger gott om mineraler för läkning, samt näringsämnen till avgiftning m.m. Tänk på att maten behöver vara ren och helt fri från gifter och tillsatser. Välj helst ekologiska råvaror och undvik alla former av sötningsmedel.
Varma hälsningar Zarah Öberg