Annons
Annons

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Är nitrit bättre än nitrat?

26 april, 2022
Hej Zarah, Jag tänkte fråga dig hur du ser på nitrit och nitrat? Är nitrit bättre än nitrat? Är små mängder okej, men farligt i större portioner? Är det bra för att vidga blodkärl, men farligt när man steker kött? Är ekologiskt verkligen bättre? Hur kan Sveriges "Livsmedelsverk" tillåta dessa ämnen, medan Norge och Finland vill få bort det i livsmedel? Man har ju länge läst att till exempel honung kan orsaka botulism hos små barn, men sen ska det vara okej? Många frågor, men det här var helt nytt för mig och jag blir förvirrad. Det vore så snällt om du kunde hjälpa mig att bena ut detta.
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga,

Gällande nitrit och nitrat, så kan de ge positiva hälsoeffekter, men det är ett mycket omdiskuterat ämne. Skillnaden är att nitratgruppen innehåller en kväveatom och tre syreatomer medan nitritgruppen innehåller en kväveatom och två syreatomer. Nitrat och nitrit kan finnas både naturligt i maten vi äter, men även som livsmedelstillsats i mat. Det kan också finnas i dricksvattnet om du har egen brunn.

Nitrit och nitrat finns i gröna blad såsom spenat och ruccola och omvandlas till kväveoxid i kroppen. Dessa ämnen har på så vis en blodtryckssänkande effekt och ökar även syreupptagningsförmågan. Att brunnsvatten är rikt på nitrat kan bero på närliggande gödselmarker.

När det gäller om det är farligt eller inte, så tror jag att det finns mycket delade uppfattningar. Nitrit sägs användas som tillsats för att behålla köttets färg och fungerar på så vis som ett konserveringsmedel. Dock så lyfts det ofta som viktigt på grund av att det skyddar mot clostridium botulinum, det vill säga botulism. Dock så visar senare tids forskning att nitrit inte alls är särskilt effektivt mot botulism utan att bakteriens sporer överlever i de råvaror som använder den högsta halten nitrit som får tillsättas enligt EU-regler. Man kan alltså diskutera om det verkligen behövs, eller om man tillsätter det mest för att köttet ska se mer fräscht ut.

Min teori kring detta är att det är bra med nitrit från gröna grönsaker och som finns naturligt i en gröda, men att det inte är att föredra som tillsats. Detta är helt olika saker enligt mig. Det är samma sak om du till exempel har fluor naturligt i ett källvatten, eller om du får det via tillsats i en tandkräm. Det har helt olika förutsättningar om det förekommer naturligt eller om det inte gör det. Man kan ju således diskutera om det verkligen ska finnas som tillsats, och om det verkligen behövs. Men det är ju inte farligt att äta gröna grönsaker med nitrit och nitrat, förutsatt att man inte äter helt onormala mängder.

Varför Livsmedelsverket godkänner det som tillsats, är nog bäst att du frågar dem om. Jag vet inte varför de inte agerar som våra grannländer, men det finns många exempel sedan tidigare där våra grannländer har förbjudit farliga ämnen eller adderat sockerskatt, utan att vårt svenska livsmedelsverk följer efter. Generellt så är de långt efter och deras råd är i många fall baserade på gammal kunskap och forskning, såsom exempelvis när det gäller sötningsmedel och lightprodukter. Som jag ser det så bör man inte dricka dryck med sötningsmedel, eller använda blå mjölk och fettsnål grädde. Man bör använda helprodukter och naturligt sötade källor, och deras rekommendationer är ofta långt efter de råd och rön som används av oss som arbetar inom området. De rekommenderade till exempel fullkornsprodukter till små barn i många år, och jag försökte förklara att tarmen hos små barn inte klarar fullkorn och att de blir mätta för snabbt. Små barn ska ju äta lättsmält och energirik kost, inte fullkorn som mättar snabbt och är hårdsmält. Det kan man äta senare i livet. De ändrade det efter många om och men, så förändring kommer till slut, men det går långsamt i Sverige.

Sen finns det vissa rekommendationer som de har som är bra, som exempelvis listan över rödlistade fiskar. Det är dock lite intressant att man anser att en gravid kvinna inte ska äta vissa fiskar för ofta på grund av gifter, men man kan ge det till barn och äta det om man inte är gravid. Rimligtvis så är det lika mycket gift i fisken oavsett om du är gravid eller inte, så att äta viss fisk för ofta kanske borde undvikas för oss alla. Och det vore bra om de berättade hur illa det är med odlad fisk.

Man ska inte ge nitrit till barn under ett år, eftersom det kan hämma syreupptagningsförmågan.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons