Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Detta är en bra fråga, för det påverkar absolut med upphettning eftersom många näringsämnen förstörs när vi hettar upp dem. Vissa näringsämnen, som till exempel mineraler är väldigt stabila och påverkas inte på det sättet, medan exempelvis vattenlösliga vitaminer som vitamin B och C påverkas i hög grad vid upphettning. Det är alltid intressant att fråga sig vad som finns kvar efter upphettning.
Det är ju samma sak med en apelsinjuice som ses som nyttig, men om den hettas upp i den grad att man kokar bort allt vatten (som man gör när man använder koncentrat), så finns det inte mycket näring kvar. Man späder sedan ut koncentratet med vatten och låter konsumenten tro att det är en näringsrik juice de köper. Egentligen är det ju näringsfattigt blask där all näring är bortkokad.
Just detta med upphettning är så normaliserat i vårt samhälle, för att många tror att det är farligt med bakterier. Det bästa är att använda råa eller lätt upphettade råvaror, så att de behåller näringsämnen, enzymer och goda bakterier. Så som svar på din fråga, så tror jag absolut att det finns välgörande ämnen kvar i ett upphettat chagate, men det påverkar såklart att det hettas upp och om man vill vara mer eftertänksam, så kan man ju göra ett lite mer ljummet te som är inte är upphettat i så hög grad. Du har en stor poäng med ditt resonemang.
Varma hälsningar Zarah Öberg