Annons
Annons

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Stämmer det att alla nyttigheter förstörs vid upphettning?

7 februari, 2022
Är det så att det mesta bra i ämnen som ingefära och chaga (sprängticka) förstörs när man kokar te på det? Förstår inte varför man då säger att t ex chagate är så nyttigt med mycket antioxidanter. Troligen bättre att strö på malen chaga och riven ingefära. Skulle vilja hitta någon forskning på hur mycket nyttigt som faktiskt är kvar efter kokning.
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga,

Detta är en bra fråga, för det påverkar absolut med upphettning eftersom många näringsämnen förstörs när vi hettar upp dem. Vissa näringsämnen, som till exempel mineraler är väldigt stabila och påverkas inte på det sättet, medan exempelvis vattenlösliga vitaminer som vitamin B och C påverkas i hög grad vid upphettning. Det är alltid intressant att fråga sig vad som finns kvar efter upphettning.

Det är ju samma sak med en apelsinjuice som ses som nyttig, men om den hettas upp i den grad att man kokar bort allt vatten (som man gör när man använder koncentrat), så finns det inte mycket näring kvar. Man späder sedan ut koncentratet med vatten och låter konsumenten tro att det är en näringsrik juice de köper. Egentligen är det ju näringsfattigt blask där all näring är bortkokad.

Just detta med upphettning är så normaliserat i vårt samhälle, för att många tror att det är farligt med bakterier. Det bästa är att använda råa eller lätt upphettade råvaror, så att de behåller näringsämnen, enzymer och goda bakterier. Så som svar på din fråga, så tror jag absolut att det finns välgörande ämnen kvar i ett upphettat chagate, men det påverkar såklart att det hettas upp och om man vill vara mer eftertänksam, så kan man ju göra ett lite mer ljummet te som är inte är upphettat i så hög grad. Du har en stor poäng med ditt resonemang.

Varma hälsningar Zarah Öberg

 

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons